Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Lula: “Ik werd niet ingelicht”

door Redactie



“We krijgen informatie van het GSI (Kabinet Institutionele Veiligheid), Abin (inlichtingendienst), het leger, de marine, de luchtmacht. In werkelijkheid waarschuwde geen enkele van deze diensten de president van de republiek, dat dit had kunnen gebeuren. Als ik op vrijdag 6 januari had geweten dat er 8.000 mensen op weg waren naar Brasília, dan was ik niet vertrokken. Ik deed dat wel omdat alles rustig was, ook al omdat de vreugde van de inauguratie nog vers was”.

Lula deed deze uitspraak tijdens een interview met de journaliste Natuza Nery van GloboNews, gisteren in het Palácio do Planalto, voor het overige een vrij goed onderbouwd interview. De uitspraak verwijst naar de gebeurtenissen van zondag 8 januari toen vele honderden vandalen het plein van de drie machten betraden – niet gehinderd door veiligeidsdiensten – de regeringsbouwen binnendrongen, hun woede uitend op alles wat ze er tegenkwamen.

Lula was in dat weekend in Araraquara (SP), samen met echtgenote Janja en enkele van zijn ministers om een bezoek te brengen aan het gebied dat getroffen werd door een hevige regenval.

Vooraf

De krant Estadão publiceerde op zaterdag, de dag voor de rellen, een artikel met de titel “Mais de 100 ônibus chegam a Brasília e governo promete endurecer contra extremistas” (Meer dan 100 autobussen komen aan in Brasília en de regering belooft om hard op te treden tegen extremisten). BRNieuws vertaalde het artikel en publiceerde een samenvatting op zondagmorgen 7 januari onder de titel “Hard tegen hard“. Enkele uren werd het waarschuwend stukje werkelijkheid, met de gekende gevolgen. Een uittreksel:

“Om te vermijden dat er weer vernielingen worden aangebracht, zoals op 12 december, werden de veiligheidsdiensten versterkt en vanuit de regering klinkt het dat het hard tegen hard zal opgetreden worden indien er opnieuw stemmen opgaan voor een staatsgreep. Autoriteiten lieten weten aan de pers dat de bewegingen van de extremisten nauwkeurig worden opgevolgd. Tot op dit moment werden de nog aanwezige manifestanten zacht aangepakt, zonder dat ze gedwongen werden om hun kampen te verlaten. Afgaande op de geruchten dat de radicalen besloten hadden om opnieuw te handelen, zeggende dat ze de confrontatie met de verkozen regering zullen aangaan met een ‘alles of niets’ ingesteldheid, besloot de koepel van de regering het ganse apparaat in te zetten: de federale politie, de wegenpolitie en de Força Nacional, om de toegangsweg Esplanada naar de regeringsgebouwen te beschermen. Ook de regering van het Federaal District doet een duit in het zakje voor de veiligheid van haar hoofdstad.”



Bussen die de extremisten aanvoerden op een rijtje, samen met enkele vrachtwagens, voor het kamp nabij het hoofdkwartier van het leger, op 8km afstand van de regeringsgebouwen die het doelwit vormden van de radicalen.

Op dezelfde dag dat de Estadão het nieuws publiceerde, twitterde minister van Justitie Flávio Dino – erg actief op dat medium – over hetzelfde onderwerp en schreef o.m.:

“Over een veronderstelde ‘oorlog’ in Brasília, aangekondigd door nonpatriotten, heb ik reeds de passende oriëntaties doorgegeven aan de federale politie en de wegenpolitie. Ik sprak ook met gouverneur Ibaneis en minister (van Defensie) Múcio”.

De regering was dus vooraf perfect op de hoogte van de (grote) kans op rellen. De inlichtingendienst Abin vaardigde een nota uit op zaterdag 7 januari die verstuurd werd naar alle integranten van het Sistema Brasileiro de Intelligência, een keten van 48 organen en 16 ministeries: “Er circuleren nog steeds oproepen rond tot gewelddadige acties en pogingen om publieke gebouwen te bezetten, vooral op de Esplanada dos Ministérios”.

Flávio Dino liet weten aan de gouverneur: “De radicalen moedigen vijandige acties en beschadiging aan van de publieke gebouwen van de ministeries, het parlement, het Planalto paleis en mogelijke andere organen zoals het hooggerechtshof”.



Uiteraard staan de misdaden van de extremisten in verhouding met een totaal gebrek aan intelligentie, en moeten afgekeurd en bestraft worden. Dat die straffen er zeker komen, voor ALLE betrokkenen, werd reeds enkele malen herhaald door de verantwoordelijke autoriteiten. Echter geen enkele van deze extremisten heeft een knop op zijn of haar hoofd die van Bolsonaro naar Lula kan geschakeld worden.

Lula zei eveneens in het interview dat hij geen voorstander is om een CPI (Comissão Parlementar de Inquérito – parlementaire onderzoekscommissie) op te richten, om alles uit te zoeken. Begrijpelijk. In een onderzoekscommissie zitten ook leden van de oppositie die er werkelijk alles zullen aan doen om de schuld op de regering te schuiven, op een bijzonder luidruchtige manier.

Gouverneur Romeu Zema (Minas Gerais), een bolsonarist, zei eerder deze week: “Het lijkt erop dat radicaal rechts, een minderheid, een fout maakte. Misschien maakte de federale regering ook een fout door de zaken te vergemakkelijken zodat het ergste kon gebeuren en hij (Lula) zich nu als een slachtoffer kan gedragen. Dat is slechts een veronderstelling. Maar het onderzoek zal uitwijzen of dit het geval was”.

Bron

Foto's: Marcelo Camargo - Valter Campanato/Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.com/2023/01/19/lula-ik-werd-niet-ingelicht/