Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Minder PT, meer Lula

door Redactie



De vaststelling dat het bolsonarisme – lees extreemrechts – zich versterkte in de verkiezingen, heeft als gevolg dat de campagne van ex-president Lula meer toenadering zoekt tot het kamp buiten de grenzen van links Brazilië, voor de tweede kiesronde. Het idee bestaat erin om aan te tonen, indien hij het dispuut wint tegen president Bolsonaro, dat hij meer namen uit het centrum zal aanzoeken om te regeren, zelfs als dat betekent dat namen van de arbeiderspartij hiervoor dienen opgeofferd te worden.

Simone Tebet (MDB), die de derde plaats haalde in de eerste kiesronde, gaat de ex-president steunen. Haar naam wordt reeds vernoemd voor een ministerie in een eventuele regering Lula. Een andere naam die geciteerd wordt is die van de ondernemer Walfrido dos Mares Guia. Hij is de stichter van de groep Pitágoras en was eerder al minister van Toerisme en Institutionele Relaties onder Lula, alsook vice-gouverneur van de deelstaat Minas Gerais (1995 tot 1999) en volksvertegenwoordiger.

Lula zat gisteren samen met de coördinatoren van zijn campagne om de strategie uit te werken voor de tweede ronde: “De keuze is deze keer niet ideologisch. Wij gaan nu praten met alle politieke krachten die stemmen kunnen opleveren, en representatief genoeg zijn om ons te kunnen aanvullen. We moeten praten met diegenen waarvan blijkt dat ze niet van ons en onze partij houden”, aldus de ex-president.

Een deel van de arbeiderspartij dat meer naar links neigt, is van oordeel dat het comité van Lula een fout maakte door zich defensief op te stellen, in plaats van de traditionele lijf-aan-lijf ontmoetingen in de straten, zelfs niet in de periferie, en zonder een directe confrontatie aan te gaan met Bolsonaro. Voor de meer radicale stromingen in de partij heeft het geen zin om een “vrede en liefde” houding aan te nemen, temidden van de oorlog. Lula ziet dat anders: “Als het nodig is om te praten, dan is ‘Lulinha paz e amor’ daar klaar voor”.

Sinds ex-minister van Financiën Henrique Meirelles zijn steun verklaarde aan Lula, vorige maand, reageerde de financiële markt optimistisch, concluderend dat hij mogelijk terugkeert aan het commando van de economie. Lula verklaarde nochtans dat hij op die plek een politicus wil met ervaring in het parlement.

“Neen ik praatte nog niet met Lula. Ik observeer, meer niet”, zo zegt Meirelles, ex-minister bij de regering Michel Temer en vader van het uitgavenplafond, tevens voormalige president van de Centrale Bank onder de twee mandaten van Lula.

Indien hij verkozen wordt, is Lula van plan om een stevige bocht te maken in de economie, strevend naar veranderingen die hij onderhandelde met de gouverneurs, vooral met betrekking tot het fiscale stelsel. Binnen het comité wordt dit omschreven als “manicômio”, ook al bestaan er nog meningsverschillen met de koepel van de partij. In ruil voor deze hervorming voorziet Lula compensaties voor de deelstaten, door publiek-private partnerschappen in de sectoren infrastructuur en logistiek.

Tot op vandaag onthulde Lula zijn regeringsprogramma niet, maar beloofde wel om het uitgavenplafond te schrappen, en het fiscale kader te wijzigen, zonder uit te leggen hoe hij dat gaat doen. Daarnaast wil hij “de armen opnemen in de begroting en de rijken in de belastingen”.

Lula noch Bolsonaro leggen uit waar ze het geld vandaan zullen halen om de steunuitkering Auxílio Brasil van R$ 600 verder te betalen in 2023. Bolsonaro zegt dat Lula nooit details verstrekt over zijn plannen omdat hij “een brutale ommekeer” wil maken in de economie.

Economist Guilherme Mello, uit de campagne ploeg van Lula: “Er komt zeker een belangrijke wijziging in die zin dat we de geloofwaardigheid willen recupereren die wij verloren, en stabiliteit willen opwekken. We wensen een dialoog op te bouwen met de gouverneurs en andere machten, maar niet in de zin van een institutionele scheuring. Wie daarvan houdt is Bolsonaro”, zo zegt Mello.

De nieuwe rol van de PT in een mogelijke regering werd nog niet bepaald, maar men is het er over eens om een blanco cheque te geven aan de ex-president. De arbeiderspartij maakte lawaai tijdens de twee mandaten van Lula en nog meer onder Dilma Rousseff, om meer aan bod te komen, maar het gaat nu om een andere situatie.

Het idee bestaat er nu in om een “breed front” te vormen, namen insluitend uit de maatschappij van de burgers, om te besturen en om een meerderheid te vormen in het parlement. De verkiezingen van vorige zondag tonen aan dat geallieerden van president Bolsonaro veel stemmen binnen haalden voor de Kamer en Senaat. Om te kunnen regeren, indien hij hij het haalt tot het Palácio do Planalto, zal hij zijn allianties moeten uitbreiden en de medewerking krijgen van parlementairen van de MDB, PSD, PSDB – ondanks dat deze laatste behoorlijk inkrimpte – en van de União Brasil.

Jaques Wagner (senator en een van de coördinatoren van de campagne): “Een regering die meer naar het centrum neigt is een gevolg van de vereniging van de krachten. Dat is op zich geen probleem, integendeel”.

In het sterk gepolariseerde dispuut, het eerste na een aantal processen die hem 580 dagen achter de tralies zetten tussen 2018 en 2019, moet hij het doen zonder zijn “twee generaals”. De toenmalige almachtige José Dirceu blijft tegenwoordig achter de coulissen. Antônio Palocci, ex-minister van Financiën onder Lula en stafchef in de eerste regering van Dilma Rousseff, werd een vijand nadat hij een akkoord afsloot met het gerecht. Palocci verliet de PT.

Het was dit turbulente scenario, met een verzwakte PT, dat een ex-tucano (Geraldo Alckmin – PSDB) aangezocht werd als kandidaat vice-president, als symbool voor de wens van Lula om het centrum te benaderen. Ex-volksvertegenwoordiger Paulo Delgado zegt: “Dat is niet nieuw. Sinds 2002 was Lula er altijd al voorstander van dat de PT slechts een partij was van zijn regering, maar niet de enige”.

Bron

Illustratie: Facebook

Source: https://brazilienieuws.com/2022/10/04/minder-pt-meer-lula/