Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Mourão doet denken aan John F. Kennedy

door Redactie



“Ask not what your country can do for you, ask what you can do for your country.” Iedereen met een greintje opvoeding zal deze woorden herkennen en thuis wijzen als onderdeel van de speech, gegeven door de vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy, tijdens zijn inauguratie op vrijdag 20 januari, 1961. De Braziliaanse vicepresident Hamilton Mourão herhaalde de uitspraak in andere bewoordingen, in een toespraak op de zetel van Fiesp (Federação das Indústrias de São Paulo): “De bevolking moet beseffen dat ze ook verplichtingen heeft, niet alleen rechten”. Het publiek bestond 700 aanwezigen, voornamelijk ondernemers die de toespraak van de vicepresident zes keren onderbroken voor een uitbundig applaus.

Mourão: “Het is nodig dat we de mensen duidelijk maken dat van het idee af moeten dat de overheid alles voor hen oplost, niet zo van ‘de machine draait en produceert geld’. En dat moet in de eerste plaats verdedigd worden door het parlement”, aldus de vicepresident die vindt dat de steun van de bevolking nodig is om de hervorming van de sociale zekerheid en pensioenen goed te keuren.



De reserve-generaal las zijn toespraak voor, maar onderbrak de lezing herhaaldelijk om te improviseren: “Een tijd geleden las ik de uitspraak van Lionel Jospin, destijds premier van Frankrijk (1997-2002): ‘Ja tegen de markteconomie, neen tegen een marktmaatschappij’. Minister Jobim (voormalige minister van landsverdediging in de regering van Lula, aanwezig bij het publiek), ik betaal u een reis naar Noord-Korea als u mij kan uitleggen wat dat betekent”.

Op andere momenten was Mourão energieker en gaf hij kritiek op het socialisme en politieke tegenstanders die volgens hem nog altijd denken dat de muur van Berlijn overeind staat.

Hij loofde drie buitenlandse leiders: Margaret Thatcher (1979-1990), Ronald Reagan (1981-1989) en de Chinees Deng Xiaoping (1982-1987). Deze drie lagen volgens Mourão aan de basis van datgene wat vandaag beschouwd wordt als globalisme, alsmede het neoliberalisme: “Het neoliberalisme, ofwel het liberalisme, betekent niets meer dan de verdediging van het recht op eigendom. Waar dit recht niet bestaat, bestaat ook geen enkel economisch systeem dat lukte, zoals het kapitalisme”, aldus Mourão. En verder:

“En dames en heren, als ondernemers en productoren kennen jullie heel zeker het gewicht van de fiscale bijdrages. Die zijn zwaar om twee redenen: eerst door hun complexiteit. Ten tweede omwille van de waardes. Laat hier dus geen twijfel over bestaan: we moeten het fiscale systeem hervormen en de verschillende taksen herzien die op jullie nek terechtkomen”.

Mourão haalde er zelfs ex-president Ernesto Geisel (1969-1973) bij om zijn toehoorders gerust te stellen:

“We moeten onze economie openstellen voor de wereld, maar ik heb dit al herhaaldelijk gezegd op diverse fora, en jullie beseffen dat: indien wij geen fiscale hervorming doorvoeren, dan zal die openstelling een komaf maken met onze industrie. Daarom dek ik altijd aan de woorden van president Geisel die sprak over een opening van onze economie voor de rest van de wereld in de jaren zeventig: Het moet langzaam gaan, geleidelijk en veilig. En dan kunnen we competitief worden”.

Over de arbeidswetgeving:

“Helaas denken sommige van onze politici dat wij nog steeds in de 19de eeuw leven, in de kerkers van industrieel Londen. Er bestaat niet zoiets als een gratis lunch, het land opdelend in zij die formeel tewerkgesteld worden, en de anderen die actief zijn op een informele manier. We zijn bezig met een arbeidshervorming en dat moet verdergezet worden, zo niet overleven we niet. Wij genereren geen banen”, zo zei hij.

Mourão verdedigde ook de president en gaf toe dat hij weinig politieke ervaring heeft, Via Twitter liet hij weten dat het gezond verstand moet overheersen. Tijdens zijn toespraak voor de ondernemerswereld pleitte hij voor een dialoog en vroeg om vertrouwen: “Bolsonaro vormde nooit een bedreiging voor de democratie en zal dat ook nooit zijn. Hij is een staatsman en denkt al aan de volgende verkiezingen, aan de volgende generaties. Ik kan u garanderen dat dit de waarheid is”.

Bron

Foto's: Wikimedia Commons - Adnilton Farias - VPR

Source: https://brazilienieuws.online/2019/03/27/mourao-doet-denken-aan-john-f-kennedy/