Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Nationale feestdag: de toespraak van de president

door Redactie



Ter gelegenheid van de herdenking van de onafhankelijkheid van Brazilië, gaf president gisterenavond een korte toespraak op de nationale radio en TV-zenders. Hij schetste de weg van de jongste twee eeuwen, citeerde de rassenvermenging van het Braziliaanse volk, had het over God, de diversiteit van de religies van het land en de angst voor het communisme, naast de bevestiging van zijn trouw aan de grondwet. In diverse hoofdsteden als Belo Horizonte, Rio de Janeiro, Salvador en São Paulo vond er een pannenslag plaats tijdens zijn toespraak, georganiseerd door groepen die het Lava Jato onderzoek verdedigen, en mensen die hun steun betuigen aan de voormalige minister van Justitie, Sérgio Moro.

Bolsonaro: “Het bloed van de Brazilianen werd altijd vergoten voor de vrijheid. We overwonnen gisteren, winnen vandaag en zullen altijd overwinnen. Op deze bijzondere dag, bevestig ik, als president van de republiek, mijn liefde voor het vaderland en mijn trouw aan de grondwet met behoud van onze soevereiniteit, de democratie en de vrijheid, waardes die wij nooit zullen afstaan”.

In zijn toespraak van iets meer dan 4 minuten, had hij het over de dreiging van het communisme in de jaren zestig, die volgens hem bestond uit een ideologische radicalisme: “In de jaren zestig, toen wij bedreigd werden door de schaduw van het communisme, identificeerden miljoen Brazilianen zich met het behoud van de democratische instellingen, gingen de straat op tegen een land dat te maken kreeg met een ideologisch radicalisme, stakingen, sociale wanorde en algemene corruptie”.



Een ander thema dat de president aanhaalde was de deelname van de Braziliaanse strijdkrachten aan WO II toen de “Braziliaanse gewapende krachten naar Europa trokken om er te strijden tegen het nazisme en het fascisme”.

Ook verklaarde hij dat, sinds de onafhankelijkheid, Brazilië zich nooit onderwierp aan eender welke andere natie en dat het volk zijn vrijheid niet opgeeft, met een nationale identiteit die gekenmerkt wordt door een “vermenging van indianen, blanken en negers”: “Opvolgende golven van immigranten brachten de hoop mee die ze in hun eigen land verloren waren. Religies, overtuigingen, gedrag en visies werden vermengd en gerespecteerd. Brazilië ontwikkelde een gevoel van tolerantie, de verschillen werden gladgestreken. De erfenis van deze mengeling vormt een geheel van culturele, etnische en religieuze juwelen die zich integreerden in de nationale gebruiken waar de Brazilianen trots op zijn”.



Er was dit jaar geen optocht zoals gebruikelijk, omwille van de pandemie. De nationale feestdag werd gevierd in de presidentiële residentie Palácio da Alvorada met veel aanwezigen, volwassenen en kinderen zonder mondmasker en het overvliegen van een eenheid van de Braziliaanse luchtmacht, met rook. Bolsonaro begroette ook de menigte die buiten stond, samen met zijn ministers van staat en zijn echtgenote Michelle die wel een mondkapje droeg. Hij maakte ook een ritje met de Rolls Royce, samen met een groepje kinderen.

Bron

Foto's: Clauber Cleber Caetano - Carolina Antunes - PR / YouTube

Source: https://brazilienieuws.online/2020/09/08/nationale-feestdag-de-toespraak-van-de-president/