Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Nieuwe regels hooggerechtshof

door Redactie



Meteen na Kerstmis raakte het nieuws bekend: het hoogste gerechtshof STF (Supremo Tribunal Federal) keurde in een gesloten zitting twee belangrijke interne wijzigingen goed: vanaf nu geldt een termijn van maximum 90 dagen indien een minister een verzoek indient om een dossier beter te bestuderen vooraleer een stem uit te brengen (pedido de visto), en wordt er een beperking opgelegd voor individuele beoordelingen.

De wijzigingen, in alle stilte voorbereid door voorzitster Rosa Weber, zijn het gevolg van de pogingen van het hof in de voorbije jaren, om meer kracht te geven aan collectieve beoordelingen, ten nadele van de individuele bepalingen en voorkeuren van de ministers.

Het hof kreeg net veel kritiek omwille van het grote aantal “monocratische” beslissingen, en verzoeken om een dossier beter te bestuderen. Tot nog toe bestond er geen tijdsbeperking hiervoor, waardoor een bepaald proces voor maanden, of zelfs jaren stilgelegd werd.

De nieuwe regeling stelt een termijn van 90 dagen voorop. Indien de minister die het verzoek indiende, dan nog geen besluit neemt, staat het proces automatisch ter beschikking van het ganse hof om een eindoordeel uit te spreken.

De reglementaire wijziging houdt ook in dat het hof, of een van beide panels, voorzorgsmaatregelen moeten in acht nemen bij individuele beslissingen – zoals iemand laten aanhouden en opsluiten, uit zijn of haar ambt zetten, of onderbreking van een regeringspolitiek – indien ze gekaderd zijn in de noodzakelijkheid op het behoud van de individuele of collectieve rechten.

In dergelijke gevallen voorziet de nieuwe regeling dat de kwestie voorgelegd wordt aan het ganse hof, of aan een van beide panels van 5 ministers, bij voorkeur in een virtuele samenkomst waar de stemmen binnen een bepaalde tijd moeten uitgebracht worden.

Indien het gaat om een inhechtenisneming, moet het oordeel gevormd worden via een zitting in fysieke aanwezigheid van de rechters. Bij een eventuele verlenging van een opsluiting, moet die om de 90 dagen geëvalueerd worden door de rapporteur, of door het ganse hof.

Minister Rosa Weber geeft hiermee – op een discrete en verstandige manier – een antwoord op de beschuldigingen van gerechtelijk activisme die steeds vaker begonnen op te duiken.

Foto boven: STF-Ministers Rosa Weber en Alexandre de Moraes

Bron

Foto: Fotos Públicas - Antonio Augusto/Secom/TSE

Source: https://brazilienieuws.com/2022/12/29/nieuwe-regels-hooggerechtshof/