Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: No Peace and no Love

door Redactie



Protesten tegen de regering

Het was al de vijfde keer dit jaar dat tegenstanders van Bolsonaro vorige zaterdag de straat opgingen om te protesteren, in minstens 120 steden van het land. In het algemeen werd het aftreden geëist van Bolsonaro en zijn vicepresident Mourão, en een versnelling van de vaccinatie tegen covid-19.



De manifestanten droegen borden met leuzen als #ForaBolsonaro, “Amazônia em pé, abaixo Bolsonaro” (Amazonia overeind, Bolsonaro ten val) en “Correias ficam, Bolsonaro sai” (de Post blijft, Bolsonaro stapt op – tegen de privatisering van de Braziliaanse Post).



In de meeste gevallen verliep alles vredig, behalve in São Paulo waar op het einde, rond 18h, relletjes waren en de politie moest ingrijpen. Oproerkraaiers gooiden de ruiten in van een bank en er werden stenen gegooid naar de politie. Enkele manifestanten staken het standbeeld van Borba Gato in brand.



Borba Gato (1649-1718) was een “Bandeirante” (kolonialen uit de regio van São Paulo die in het binnenland van Zuid-Amerika op zoek gingen naar goud en andere minerale rijkdommen, hierbij niet zelden slaven maakten van de inheemse bevolking en van de ingevoerde zwarten uit Afrika). Volksvertegenwoordiger Ivan Valente (PSOL) omschreef de brandstichting als een “belangrijke symbolische actie”. Arthur Weintraub, ex-raadgever van de president en broer van ex-minister van Onderwijs Abraham Weintraub, verklaarde dat het hier om een “terroristische actie ging”, erop gericht om de “geschiedenis van Brazilië uit te vegen en chaos te creëren”.

De campagne van Lula

De leider van de arbeiderspartij PT, ex-president Lula, is reeds begonnen met zijn campagne, ook al geeft hij officieel niet toe dat hij kandidaat zal zijn (maar wel zegt dat hij een grote kans maakt). Tijdens een interview met radio Difusora de Goiás maakte hij duidelijk dat hij mikt op de economische crisis en op de samenwerking van Bolsonaro met de centrumpartijen als argumenten in de strijd.



Zijn doelwitten worden gevormd door Economieminister Paulo Guedes en Kamervoorzitter Arthur Lira van wie hij zegt dat zij de echte leiders zijn van het land, en dat Bolsonaro hooguit een symbolische rol vervult die enkel maar “onzin” uitkraamt.




Paulo Guedes en Arthur Lira

Voor Lula gaat het effectief om een “wanregering”. Anderzijds veroorzaakten zijn uitspraken over Cuba heelwat ongenoegen, inclusief een forse daling van zijn populariteit op de sociale netwerken. De krant Estadão schreef hier het volgende over:

De digitale populariteit van Lula ging met een forse duik naar beneden, van 43,18 punten naar 27,48, zo blijkt uit een onderzoek van het adviesbureau Quaest. De reden voor die abrupte val: Lula’s verdediging van het Cubaanse regime dat op 12 juli l.l. bepaald hard optrad tegen de demonstranten die hun ontevredenheid toonden op straat.

Terwijl de beschaafde wereld geschokt was door de brutaliteit van Cubaanse veiligheidstroepen tegen de burgers die het ‘aandurfden’ om te protesteren tegen het gebrek aan covid-19 vaccins en tegen het chronische voedseltekort op het eiland, blonk de PT-chef uit door te stellen dat de manifestatie slechts een wandeling was, bovendien het geweld ontkennend waar iedereen getuige van was. Of dat nog niet genoeg was, gaf de PT ook een nota uit waarin “steun betuigd werd aan het Cubaanse volk en zijn regering”, alsof het mogelijk is om tegelijk steun te geven aan hen die de klappen uitdelen, en de anderen die ze ontvangen.




Lula met volksvertegenwoordiger Marcelo Freixo (PSOL). Achter hen: Jandira Feghali (PCdoB), momenteel leidster van de minderheid in de Kamer.

De daling van de digitale populariteit van Lula geeft duidelijk aan waar de limieten liggen van het ‘lulopetisme’. Lula loopt voorop in de peilingen (waardoor Bolsonaro alsmaar zenuwachtiger wordt, zie lager), maar dat heeft veel, zo niet alles te maken met de belabberde regering van Bolsonaro, waardoor vele kiezers de terugkeer van Lula aanvaarden als een mogelijke uitweg, ook al zal niemand meer geloven in het imago “Lulinha Paz e Amor” (Lula Peace and Love) dat hij zich in 2002 aanmeet.

Lula twitterde: “Wat is er aan de hand in Cuba waardoor er zoveel over gepraat wordt?! Er vond een wandeling plaats. Ik zag zelfs de Cubaanse president, pratend met de mensen. Cuba lijdt al 60 jaar onder de economische blokkering van de Verenigde Staten, wat nu, door de pandemie, helemaal onmenselijk is”.

De ex-president verklaart zichzelf als een democraat, maar wel eentje die het Castro regime steunt, en de dictatoriale regering van buurland Venezuela. Hij zou zichzelf als een grote staatsman kunnen gedragen door op te houden met het loven van de Cubaanse dictatuur. Door dat niet te doen, kan hij ervan verdacht worden om de rol van Fidel te willen overnemen en te regeren tot aan het einde van zijn leven.

U leest het volledige artikel hier.

Queiroz boos?

Fabrício Queiroz, de duivel-doet-al van de Bolsonaro clan, ervan verdacht om de operator te zijn van het corrupte schema dat bekendstaat als ‘rachadinha’ (in het kabinet van Flávio Bolsonaro toen die nog raadslid was in Rio de Janeiro), deed zijn beklag via de sociale media dat hij in de steek gelaten werd door zijn vroegere maatjes. De ex-politieman publiceerde een foto met Jair Bolsonaro en drie anderen waaronder ‘deputado’ Hélio Lopes (bekend als ‘Hélio Negão) die tot op vandaag altijd in het gezelschap verkeert van de president, en schreef erbij: “Jawel! Ik besta niet meer voor die drie papegaaien (worstwater) aldaar, letterlijk!!! Maar het leven gaat door… “, en: “Mijn machinegeweer is gevuld met kogels hahaha”. De foto werd genomen in het voetbalstadion Maracanã.



Fabrício Queiroz (met bril)

Tussen de vele commentaren op de publicatie liet hij wel weten nog steeds voor 100% achter Bolsonaro te staan: “Ik verdedig het idee van Lula achter de tralies. Bolsonaro tot 2026!” .

Volgens Juliana Dal Piva (UOL Notícias) zit de familie van Queiroz krap bij kas nadat Flávio Bolsonaro verkozen werd als senator, en de gulle inkomsten via het rachadinha schema ophielden. Márcia Aguiar, de echtgenote van Queiroz, sprak al over de wens van Fabrício om terug te keren naar de politieke scene, als kandidaat volksvertegenwoordiger, volgend jaar, áls de “01” van de familie (Jair Bolsonaro) dat niet verhindert. Fabrício weet teveel.

De zaak Hasselmann

Een van de onderwerpen die Brazilië bezighield in de voorbije week, is de zaak van volksvertegenwoordigster Joice Hasselmann. Sinds vorige week donderdag (22) zoekt de politie van het parlement en de burgerlijke politie naar de oorzaken van de kwetsuren die de vrouw opliep in haar eigen functioneel appartement in de hoofdstad Brasília.



Op die dag publiceerde Hasselmann een video op de sociale netwerken, zeggende dat zij het slachtoffer was van een incident in de vroege ochtend van zondag 18 juli in haar woning.Volgens haar uitleg werd zij wakker met verschillende breuken, zonder zich te herinneren wat er gebeurde. Naast een verbrijzelde tand ging het om twee trauma’s aan de schedel, en een diepe snede in haar kin en lippen. Tegen de krant O Globo legde ze uit dat ze zich enkel herinnerde dat ze de avond voordien naar de televisie keek, en ’s anderendaags wakker werd, de kwetsuren vaststellend. Ze zei dat ze eerst dacht dat ze gevallen was, maar na de vaststelling dat er verschillende breuken waren en blauwe plekken, besefte dat er mogelijk wat anders gebeurde.

Haar echtgenoot, de neuroloog Daniel França, slaapt in een andere kamer van het appartement omdat hij erg veel ronkt. Hij hoorde niets en ontkende later heftig de commentaren op het internet, suggererend dat hij de dader zou zijn, gesteund door een verontwaardigde Hasselmann die bevestigde dat hij nooit gewelddadig was en zeker niemand zou slaan. França diende ook meteen de eerste medische zorgen toe.



In een getuigenis bij de politie wees Hasselmann twee mogelijke verdachten aan, maar verklaarde dat ze die namen niet publiek zou maken: “Het is mijn verdenking, maar omdat het over politieke kwesties gaat, kan ik hier niet lichtzinnig mee omgaan”.




Joice Hasselmann in de Kamer van volksvertegenwoordigers

Joice Hasselmann is lid van de PSL, de partij van Bolsonaro toen hij verkozen werd, maar inmiddels uitstapte. Hasselmann steunde Bolsonaro maar keerde zich later van hem af, en werd hiervoor afgestraft door bolsonaristas die haar hevig aanvielen op de sociale media.

Nadat ze getuigde bij de politie, publiceerde ze deze tweet: “Ik heb het al duidelijk uitgelegd dat dit geen zaak is van amateurs, maar wel van een professional. Niemand dringt binnen in de woning van een parlementair om hem of haar aan te vallen en even met het handje te zwaaien naar de camera’s op het gelijkvloer of in de lift, zeker niet in een gebouw met zoveel blinde hoeken. Mij zal niet hetzelfde overkomen als PC Farias”. (Paulo César – PC – Farias was de campagneleider van ex-president Fernando Collor, betrokken in het corruptieschandaal dat leidde tot de afzetting van Collor in 1992. Hij vluchtte nadien het land uit, keerde terug en werd vermoord, samen met zijn vriendin, in 1996. Tot op vandaag werd die zaak nooit opgelost).

De blunder van Secom

Er zijn nauwelijks dagen in Brazilië die niet toegewijd zijn aan een of ander beroep, vrijwel allemaal komen ze aan bod. Een volledige lijst vindt u op deze pagina. Deze week was het achtereenvolgens de dag van de schrijver, de chauffeur, de archeoloog, de motorrijder, de pediater en de landbouwer. De week eindigt met de dag van de boswachter.

De verantwoordelijken van Secom, het Secretariaat van de Sociale Communicatie van de regering (Secretaria de Comunicação Social), voorheen geleid door Fábio Wajngarten en nu door Flávio Augusto Viana Rocha, meenden wat extra aandacht te moeten besteden aan de dag van de landbouwer (28 juli) en publiceerden hun hulde via Twitter.




Dag van de landbouwer – zorgend voor de voeding van Brazilië en de Wereld

Ze deden dat met de nodige commentaar, onder meer de wens dat iedere Braziliaanse landbouwer over een wapen kan beschikken om indringers tegen te houden, een duidelijke verwijzing naar de sociale beweging MST (Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra – de beweging van landloze arbeiders). Wellicht daarom dat de publicatie vergezeld werd door een foto van een man met een wapen op zijn schouder, niet meteen het symbool van een landbouwer. Meteen kwam er een waterval van kritieken, zowel op de sociale media als in de kranten. Het duurde maar even vooraleer iemand op de proppen kwam met de herkomst van de illustratie. Die werd gewoon gehaald bij de beeldbank iStock en lichtjes aangepast, een foto die de jacht symboliseert. Nauwelijks een uur later werd de publicatie verwijderd, zonder commentaar, en vervolgens vervangen door dit bericht:

STF X Bolsonaro

Het hooggerechtshof Supremo Tribunal Federal reageerde op de uitspraken van president Bolsonaro via hun officiële Twitter account: “Het STF verbood de federale regering niet om actie te nemen met betrekking tot de pandemie! Ook al herhaal je een leugen duizend keer, dan wordt ze nog niet de waarheid!”.




STF – Supremo Tribunal Federal

Bolsonaro zei al dikwijls dat hij verhinderd werd om in te grijpen bij de pandemie als gevolg van een besluit van het STF, ook vorige zaterdag toen hij zei: “Mocht ik de pandemie gecoördineerd hebben, dan zouden er niet zoveel mensen gestorven zijn”.

Het tribunaal publiceerde een video en vroeg aan de bezoekers om die te delen: “Verspreidt de correcte informatie naar meer mensen”, zo luidde het verzoek. De tekst werd voorzien van de hashtags #VerdadesdoSTF en #FakeNewsNão. Verder: “Het is niet juist dat het Supremo Tribunal Federal macht ontneemt aan de president om op te treden tegen de pandemie. Correct is dat het STF een besluit nam dat toelaat dat de federale overheid, deelstaten en gemeentes samenwerken, met maatregelen om de bevolking te beschermen”.

Een dag later kwam het antwoord van Bolsonaro die verklaarde dat het hof zich misdadig gedraagt en fake news verkondigt: “Ik zal eens antwoorden op het bericht van het hooggerechtshof, gisteren, waarin zij zeggen dat mijn machten niet ondermijnden. Dat is fake news! In hun oordeel van 8 april werd besloten dat ik de beperkende maatregelen van gouverneurs en burgemeesters niet mag wijzigen. In werkelijkheid begaan zij een misdaad door toe te laten dat burgemeesters en gouverneurs het recht op gaan en staan, belemmeren, en dat is erger dan de staat van beleg. Indien ik dat (de staat van beleg) zou afkondigen, dan kan dat enkel in voege treden na de goedkeuring van het parlement, en als er nadien problemen komen, dan ben ik daarvoor verantwoordelijk”.



De president schoof alle verantwoordelijkheid nog maar eens op de schouders van gouverneurs en burgemeesters: “Een burgemeester hoeft zich niet te verantwoorden indien hij een vrouw laat aanhouden op het strand (omdat het strand verboden werd), om iemand in de boeien te slaan op een openbaar plein (omdat hij geen masker draagt), om de mensen te dwingen om thuis te blijven, mensen die niet eens een chuchu (chayote) in hun koelkast hebben. Een groot deel van de bevolking, 40 miljoen mensen, leven in de informaliteit, ’s ochtends werkend om ’s avonds iets te kunnen eten. Er gebeurden barbaarse dingen, goedgekeurd en gedekt door het hoogste gerechtshof”, aldus Bolsonaro.

In hun oordeel besloten de rechters van het hof dat de president geen beperkende regels, opgelegd door lokale bestuurders, mocht opheffen. Dat oordeel belemmert echter niet dat de leider van het land de pandemie mag bestrijden op nationaal vlak. Indien de regering een lockdown zou afkondigen, dan zal dit niet verhinderd worden door het STF.

Zijn stokpaardje: de invoer van afgedrukte stembiljetten

Hoe dan ook, Bolsonaro gaat verder met de inzet van grof geschut en mikt hierbij vooral op het hoofd van Luiz Roberto Barroso, minister bij het STF maar ook de voorzitter van het verkiezingshof TSE.



Aangezien dat hof eerder al werd voorgezeten door collega’s van Barroso (Rosa Weber, Gilmar Mendes, Ricardo Lewandowski, Cármen Lúcia, Dias Toffoli, Luiz Fux), voelen zij zich ook aangesproken waardoor de verhouding tussen de uitvoerende en gerechtelijke macht alsmaar meer onder druk komt te staan.



De president kondigde een wekelijkse live aan waarin hij de fraude bij verkiezingen zou aantonen, informatie die zou inslaan als een “bom”. Bovendien werden er deze keer 25 journalisten toegelaten, maar die mochten geen vragen stellen omdat alles wat hij ging verkondigen, “vanzelfsprekend” was. In de live (foto) presenteerde hij geruchten en complottheorieën met filmpjes die van het internet geplukt waren, informatie die in “real time” ontkracht werd door het TSE, later ook in de pers. “We beschikken niet over bewijzen, maar wel over aanwijzingen”, zo zei de president. De live uitzending werd later bedolven onder zware kritieken van de pers, politici en politieke partijen. Begrippen als “pathetisch”, “belachelijk” en “wanhopig” kwamen hierbij herhaaldelijk aan bod, niet in het minst achter de coulissen van het STF waar een van de magistraten de president omschreef als een ‘snotneus’ en hierbij kon rekenen op goedkeurende knikjes van zijn collega’s. Bij het kiestribunaal, waar naast Luiz Roberto Barroso als voorzitter, ook Edson Fachin en Alexandre de Moraes deel van uitmaken, was de sfeer hetzelfde. Een van hen bevestigde dat de institutionele antwoorden en de initiatieven van de dienst communicatie van het tribunaal, correct waren, maar onvoldoende om de aanvallen van Bolsonaro tegen de verkiezingen in te dijken. Ook zal het voortaan niet meer beperkt blijven tot “woordenwisselingen” zo klonk het.

De zaak Marielle Franco

1.235 dagen geleden (14 maart 2018) werd gemeenteraadslid Marielle Franco en haar chauffeur Anderson brutaal vermoord in Rio de Janeiro. Tot op vandaag werd de aanslag niet volledig opgehelderd, ook al werden de veronderstelde daders gevonden en achter de tralies gezet. De belangrijkste vraag bleef echter onbeantwoord: wie gaf de opdracht om haar te vermoorden?



Marielle Franco

De burgerlijke politie van de staat Paraíba arresteerde deze week Almir Rogério Gomes da Silva (foto hieronder). Het onderzoek wees uit dat hij een lid was van een militie in Rio de Janeiro.



Volgens de politie werd de militie in kwestie aangewezen door Júlia Lotufo, de weduwe van kapitein Adriano Magalhães da Nóbrega, chef van de militie “Escritório do Crime”. Nóbrega kwam om het leven door politiekogels toen hij op de vlucht was in de staat Bahia (in februari van vorig jaar). Almir da Silva zal onder de begeleiding van de politie naar Rio de Janeiro gebracht worden, waar hij zich zal moeten verantwoorden voor zijn misdaden.

Een andere naam die de weduwe opbiechtte aan het openbaar ministerie van Rio de Janeiro, is Cristiano Girão Matias, een bekende figuur uit de onderwereld van de ‘cidade maravilhosa’. Girão werd in 2008 verkozen als gemeentelijk raadslid waar hij het geen jaar volhield. Hij werd er een van de 226 namen die aangewezen werden als lid van een militie, bij het parlementair onderzoek CPI das Milícias, geleid door, nu volksvertegenwoordiger Marcelo Freixo, destijds eveneens gemeenteraadslid. Marielle Franco was toen zijn raadgeefster. Wraak zou het motief zijn van de aanslag op de vrouw. Girão werd toen veroordeeld en verbleef acht jaar lang achter de tralies. Vandaag leeft hij in São Paulo, in voorwaardelijke vrijheid, en ontkent alle betrokkenheid met de aanslag.

Meer over de aanslag en Adriano Magalhães da Nóbrega:

Daders opgepakt
Shoot to kill
Link tussen Flávio Bolsonaro en Adriano da Nóbrega?

Brrrrrr ’t is koud!

Voor het overige werd (vooral) het zuiden van Brazilië getroffen door een zelden eerder geziene koudegolf met temperaturen die flink onder nul daalden. Er viel zelfs sneeuw op diverse plaatsen, een fenomeen dat de meeste Brazilianen nog nooit echt meemaakten.



Minus 6 graden in São Joaquim – Santa Catarina




(Een beetje) Sneeuw in Gramado – Rio Grande do Sul

TV-presentator José Luis Datena riep in zijn gebruikelijke stijl dat hij waarachtig geëmotioneerd was, en vergat even te schelden op al het tuig van de richel dat dagelijks te zien is in zijn politioneel programma.

Brand veroorzaakt schade en verlies bij de Braziliaanse Cinemateca

De Cinemateca Brasileira in São Paulo werd getroffen door een hevige brand waarbij tonnen materiaal en waarschijnlijk ook een flinke hoeveelheid waardevolle nitraatfilms in de vlammen opgingen. Ex-directeur Carlos Augusto Calil heeft het over kostbare documenten, films, projectoren en antieke apparaten.



Mario Frias, speciale secretaris voor cultuur bij de federale regering, reageerde via de sociale media en zei dat het de schuld was van de arbeiderspartij PT: “Vervloekte erfenis van de apocaliptische regering van de petistas”.

Bron: Estadão – CNN Brasil – Folha de São Paulo – O Globo – Veja – UOL Notícias – Metrópoles – G1 – Último Segundo

Foto's: Fotos Públicas - Gustavo Marinho - Leonardo André - Roberto Parizotti - Pablo Valadares - Mycchel Legnaghi/ São Joaquim on line - Maryanna Oliveira/Câmara dos Deputados - Alan Santos/PR - Twitter - Instagram - Facebook - Rosinei Coutinho/SCO/STF - Reproductie TVPB - Marcelo Camargo/Agência Brasil - Wikimedia Commons - Corpo de Bombeiros PMESP

Source: https://brazilienieuws.online/2021/07/30/no-peace-and-no-love/