Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, lovebrasil

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Op de vlucht

door Redactie



De nominatie van Abraham Weintraub, inmiddels officieel ex-minister van opvoeding (het ontslag verscheen vandaag in een extra-editie van het staatsblad), voor een directiezetel bij de Wereldbank in Washington, kent erg veel weerstand. Nooit eerder in de geschiedenis van het orgaan werd een benoeming zo snel gebombardeerd, zowel binnen Brazilië als buiten het land dat hem sponsort. De enige die feest viert is Weintraub zelf.

Verschillende manifesten verzamelen handtekeningen om zijn reis naar Washington te verhinderen. Een van die manifesten werd ondertekend door diplomaten, intellectuelen en artiesten als Chico Buarque. Ze zijn ook gericht aan de regeringen van acht andere landen.

De nieuwe directeur zal namelijk ook spreken voor de regeringen van Colombia, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, Haïti, Panama, de Filipijnen, Suriname, Trinidad en Tobago. Een controversiële naam interesseert deze landen niet.

Voor het overige loopt de termijn van de directeur die Weintraub gaat vervangen af in oktober. De functie is nu vacant. Indien hij die plaats nu invult, dan moet hij over vier maanden opnieuw verkozen worden voor een termijn van twee jaar.

Vanwaar de haast van de Braziliaanse regering om hem daar nu binnen te sluizen? Waarom kan er niet gewacht worden tot oktober? Simpel: omdat Weintraub door zijn ontslag het voorrecht verliest om vervolgd te worden door het hooggerechtshof STF. De processen die daar tegen hem lopen, zullen doorgegeven worden aan de eerste gerechtelijke instantie waardoor het risico verhoogt dat een rechter een aanhoudingsmandaat uitvaardigt, eender welk. Weintraub werd hiervoor gewaarschuwd. Het is daarom dat hij Brazilië in zeven haasten verliet, samen met zijn familie, en nu al aankwam in Miami waar hij toegelaten werd, ondanks de pandemie, omdat hij over een diplomatisch paspoort beschikt.



Samengevat: het gaat om een georganiseerde vlucht onder de bescherming van de Braziliaanse regering. In Washington zal hij beter beschermd zijn. Bovendien zal hij in dollars betaald worden, aan de huidige koers R$ 115.000/maand, vier keer meer dan het salaris van een Braziliaanse minister, en 115 keer meer dan het minimumloon waar vele Brazilianen het mee moeten doen, áls ze dat al hebben. De ongemakkelijke omhelzing van zijn baas bij de aankondiging van zijn ontslag, was enkel een extraatje.

Bron

Foto's: Wikimedia Commons / YouTube

Source: https://brazilienieuws.online/2020/06/20/op-de-vlucht/