Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Open brief aan Lula

door Redactie



Drie bekende namen uit de Braziliaanse financiële wereld stelden een open brief op, gericht aan verkozen president Lula, als antwoord op zijn uitspraak van gisteren: “Daalt de beurs? Gaat de dollar omhoog? Geduld … de dollar gaat niet omhoog en de beurs niet omlaag door de schuld van ernstige mensen, maar wel door lui die de ganse dag speculeren, alle dagen”. Het gaat om Arminio Fraga – ex-directeur van de Centrale Bank, Edmar Baga – directeur van het Instituut voor Economische Politiek / Casa das Garças, en Pedro Malan – economist en minister van Financiën onder de regering Fernando Henrique Cardoso. De brief werd gepubliceerd in de krant Folha. Een vertaling:

Geachte verkozen president Lula,

Wij vernamen uw uitspraken van gisteren, tijdens COP27, in Egypte. Geloof ons dat we uw sociale en beschaafde zorgen delen, uw zin van het leven. Het kan niet dat er zoveel armoede bestaat, ongelijkheid en honger, hier in Brazilië.

De uitdaging bestaat erin om maatregelen te nemen die geen grotere problemen veroorzaken dan diegenen die we willen oplossen.

De hoogte van de dollar en de daling van de beurs zijn niet het product van een actie door speculanten met slechte bedoelingen. Fiscale verantwoordelijkheid vormt geen obstakel voor het nobele doel van sociale verantwoordelijkheid, die zo snel mogelijk moet genomen worden.

Het uitgavenplafond neemt geen geld weg uit de sectoren onderwijs, gezondheid of cultuur, om intresten te betalen aan bankiers met slechte intenties. Het is geen samenzwering om de sociale sector uit elkaar te laten vallen.

Ziehier waarom.

Een economie is afhankelijk van kredieten om te functioneren. In de meeste landen is de overheid de grootste lener. In Brazilië betaalt de overheid extreem hoge rentes. Waarom? Omdat het land niet gezien wordt als een goede betaler, ofwel door een eventueel direct faillissement, ofwel door inflatie zoals dat voor kort het geval was.

Dezelfde angst die invloed uitoefent op de rentetarieven, heeft ook gevolgen voor de dollar. We kunnen ons voorstellen dat het erg frustrerend is om dit alles vast te stellen. De waarheid is echter dat recente uitspraken en benoemingen, en het voorstel tot wetswijziging dat nu besproken wordt, suggereren dat dit niet volstaat. Sorry voor de openhartigheid. Zoals u weet steunen wij uw verkiezing en hopen op een beter en eerlijker Brazilië.

Het is echter noodzakelijk om te begrijpen dat rentetarieven, de dollar en de aandelenmarkt het product zijn van ieders acties in de economie, zowel binnen als buiten Brazilië, vooral die van de overheid zelf. Het gaat hier om heel veel ernstige en hardwerkende mensen president.

We mogen ook niet vergeten dat een hoge dollar een zekere loonsdaling betekent, veroorzaakt door de inflatie die daarmee gepaard gaat. Dat weten we al vele tientallen jaren. Ook de vakbonden weten dat.

Bedenk ook dat de beurs een relevante bron van kapitaal is voor echte investeringen, een kanaal dat verstopt raakte.

Dit zijn allemaal symptomen van het verlies van vertrouwen in de nationale munteenheid, waarvan de meest extreme manifestatie bestaat uit een escalatie van de inflatie. Wanneer de overheid haar kredieten verliest, crasht de economie. Als dat gebeurt zijn de armen het grootste slachtoffer.

De financiële sector int wel rentes, maar levert ook diensten en draagt een groot deel van die rente over aan de rest van de economie, die daar haar middelen deponeert.

Het uitgavenplafond, dat van een gat naar een krater evolueert, was een poging om de prioriteiten te organiseren. Waarom? Omdat alles tegelijk uitvoeren niet kan zonder dat er druk wordt uitgeoefend op prijzen en intresten. Er zijn daarvan genoeg voorbeelden in de buitenwereld.

Waarom is er dan een tekort aan geld voor cruciale sociale sectoren? Omdat ze impliciet of expliciet geen prioriteit krijgen. En dat is de realiteit die met transparantie en moed onder de ogen moet gezien worden. Het publieke krediet verdampt. Het is tijd om in te grijpen, op het gevaar af om opnieuw tegen de lamp te lopen.

Met respect,

Arminio Fraga, Edmar Bacha en Pedro Malan
(Foto boven, v.l.n.r.)

Bron

Foto's: Wikimedia Commons

Source: https://brazilienieuws.com/2022/11/17/open-brief-aan-lula/