Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Pacificatie betekent niet vergeven en vergeven

door Redactie



De rol van de verkozen president, Luiz Inácio Lula da Silva, om een pacificatie door te voeren in de Braziliaanse maatschappij, strijden tegen het gebrek aan tolerantie en politiek geweld, mag niet verward worden met amnestie voor electorale misdaden, tegen de democratische instituten en corruptie.

Dat is de mening van verkozen volksvertegenwoordiger Guilherme Boulos (PSOL) die meer dan 1 miljoen (1.001.472) stemmen wist te veroveren, het hoogste aantal in São Paulo waardoor hij versterkt uit de stembusslag kwam, sterk genoeg om, met de steun van de PT, te mikken op de zetel van de burgemeester van São Paulo, in 2024.

“We willen een dialoog voeren, en dat is de rol van president Lula, met zijn visie op vereniging, een pacificatie doorvoeren in de Braziliaanse maatschappij. Maar dat houdt geen enkel type van amnestie in”, zo verklaart hij in een interview met de krant Estado de Minas, hierbij verwijzend naar de aanklachten waarbij president Bolsonaro en leden van zijn familie betrokken zijn, aanklachten die dienen onderzocht te worden.

Uitgenodigd om zich bij Lula’s overgangsteam aan te sluiten, beweert Boulos dat, ondanks het brede front ter verdediging van de democratie dat de PT-presidentiële kandidatuur steunde, links, vertegenwoordigd door zijn partij, zijn agenda voor het land niet zal opgeven.

“Lula werd verkozen en de democratische instellingen moeten behouden blijven, maar de mensen lijden honger, Brazilië verkeert in een noodlijdende situatie, werd verwoest. Er is dus nood aan een gedurfde agenda om de sociale rechten uit te breiden, opnieuw publieke investeringen door te voeren, een beleid om de honger te bestrijden en om de volkshuisvesting te stimuleren, een sociale bijstand waarbij links een hoofdrol moet spelen”, zo verdedigde Boulos, en:

“Maar dat betekent niet dat we moeten afzien van de agenda waardoor we de verkiezingen wonnen. En dat betekent dat er geen sprake kan zijn van eender welk type van amnestie. Ik hoor bij diegenen die van mening zijn dat Jair Bolsonaro en zijn zonen moeten boeten voor hun misdaden. De pacificatie van het land is niet hetzelfde als vergetelheid, het vergeten en vergeven van de misdaden die gepleegd werden. Vanaf 1 januari 2023, wanneer hij niet meer kan genieten van parlementaire onschendbaarheid, dan komen er criminele beschuldigingen via de rechtbank van eerste aanleg, zoals tegen eender welke burger. Hij zal hierop moeten antwoorden. Geen verzegeling meer voor een termijn van 100 jaar”.

Door de manifestaties, waarbij een militaire tussenkomst geëist wordt, niet af te keuren, versterkt Jair Bolsonaro zich als leider van de oppositie tegen Lula?

“Als hij voet aan de grond wil krijgen als oppositieleider tegen Lula, en meer misdaden wil begaan, dan zal hij ook daar verantwoording moeten over afleggen. Wat hij doet, door de uitslag van de verkiezingen niet te erkennen, en door de Federale Wegenpolitie in te zetten in zijn voordeel, is ook een misdaad. Eerlijk gezegd maak ik me geen zorgen over de demonstraties. Ze lossen stilaan op, het worden steeds meer karikaturale groepen. Het is logisch dat het Bolsonarisme doorgaat in de oppositie tegen Lula, maar dit geschil zal plaatsvinden in het parlement”.

Bron

Illustratie: Twitter

Bron: https://brazilienieuws.com/2022/11/10/pacificatie-betekent-niet-vergeven-en-vergeven/