Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Palácio do Planalto: het prijskaartje

door Redactie



Het “Palácio do Planalto” vormt een bekend beeld van de hoofdstad Brasília. Het gaat om de hoofdzetel van de Braziliaanse regering, een project van de bekende architect Oscar Niemeyer, ingehuldigd in 1960. Het moderne gebouw trekt veel aandacht van bezoekers waarbij de meesten niet eens het nabije gebouwencomplex opmerken, beneden straatniveau. Daar gaat het om vier gebouwen waarvan eentje een restaurant is. Dat complex is verbonden met het paleis d.m.v. een tunnel, en ziet er bepaald minder weelderig uit dan het gebouw waar de president en zijn medewerkers opereren. Toch gaat het om een verrassend grote structuur.



Een zicht op het ganse complex van het “Palácio do Planalto”, het “kantoor” van de Braziliaanse regering.

Er is o.m. een mini-hopitaal met artsen, gespecialiseerd op diverse vlakken, inclusief een eigen laboratorium. Er zijn ook vijf tandartspraktijken actief. Deze medische diensten staan enkel ter beschikking van de medewerkers van het daarnaast liggende regeringspaleis, en hun familieleden. Het gaat om een totaal van 3.234 medewerkers, een overdreven aantal in vergelijking met gelijkaardige centra in de USA zoals het Witte Huis en de “Eisenhower Executive Office Building”. Die twee samen herbergen de ploegen die werken voor de president van de Verenigde Staten. Samengeteld gaat het om ongeveer 2.000 mensen.

Bij de aanvang van de huidige regering, een jaar geleden, liet de toenmalige minister van het secretariaat-generaal, Gustavo Bebianno, een studie uitvoeren om de kosten te berekenen van het complex. De eerste stap bestond erin om het juiste aantal medewerkers te berekenen, inclusief het ministerie van de stafchef, het kabinet voor institutionele veiligheid, het secretariaat-generaal, het secretariaat van de regering en dat van de vicepresident. Toen hij ontdekte dat het ging om meer dan 3.200 mensen, begon hij zijn hakbijl te slijpen. Het ging om een loonfiche die opliep tot 160 miljoen per jaar. Die kost loopt op tot een totaal van R$ 250 miljoen na het toevoegen van de onkosten van het onderhoud. Bebianno zei: “Het was mijn objectief om deze kost te reduceren met 30% in een eerste fase, en tot 50% na het voltooien van de herstructurering”.

In het hospitaal werken 13 artsen en vijf tandartsen. In het eigen laboratorium worden bloedonderzoeken uitgevoerd, echografie en Röntgenstralingen. In het totaal zijn er in en rond het Palácio do Planalto meer dan 3.200 mensen tewerkgesteld: acht secretarissen werken in het kabinet van de vier ministers van de regering in het paleis, en in de sector human resources zijn ongeveer 100 mensen actief. De voertuigenvloot bestaat uit 102 wagens, inclusief de Rolls-Royce uit 1952 die bij speciale gelegenheden gebruikt wordt door de president, de vicepresident en de vier ministers. Er bestaat een aparte directie voor het onderhoud en schoonmaak van deze vloot.

Een inkrimping van dit alles zou mogelijk zijn door de verschillende werkprocessen te herzien. Het overdreven aantal werknemers werd vastgesteld in verschillende departementen. Fabian Seabra, de coördinator van het herstructureringsplan van Bebianno (dat inmiddels terug in de koelkast werd gestopt), zegt dat er minstens 100 mensen zijn die zich bezighouden met de uitbetalingen en administratie van de lonen. Ter vergelijk: het bedrijf Nestlé, met ongeveer 30.000 medewerkers in Brazilië, beschikt over 200 mensen om dit werk te doen. M.a.w., de kost van de human resources in het Palácio do Planalto is ongeveer vijfmaal hoger dan bij de Zwitserse multinational. Seabra streefde ernaar om een aantal overbodige functies af te schaffen, zoals de ploegen die zorgen voor de diverse ceremonies. Iedere minister heeft zijn eigen ploeg om dergelijke activiteiten uit te voeren, zonder rekening te houden met de ploegen van de president en die van de vicepresident. Hij vindt dat één enkele ploeg dat allemaal best aan kan met minder mensen.

Ook de voertuigenvloot lag in het vizier: 102 wagens staan ter beschikking om de president, de vicepresident, de ministers en enkele van hun medewerkers te vervoeren. Volgens de berekeningen van Seabra loopt het totaal aantal voertuigen op tot 240, inclusief die van derden, waaronder een bergingsvoertuig en ambulances.

De kers op de taart van het complex heet officieel “Coordenadoria de Saúde (Cosau). De medewerkers spreken over het “ambulatório” of “enfermaria”, in werkelijkheid een klein hospitaal met gespecialiseerde artsen, hartspecialist, gynaecoloog en zelfs een psychiater. De medische ploeg werkt in een beurtrol waarbij er altijd minstens twee professionals aanwezig zijn. De nodige examens worden in het eigen laboratorium uitgevoerd. Specialisten in hospitaalbeheer zeggen dat het niet loont om een eigen laboratorium te hebben zonder dat er een grote vraag naar is. Het is om deze reden dat vele privé hospitalen dergelijke examens uitbesteden aan derden. In het “Cosau” werkt een totaal van 85 mensen, inclusief verplegend personeel, een radioloog en een fysiotherapeut, een ware luxe vergeleken met andere grote bedrijven waar de medische diensten er enkel op gericht zijn om eerste hulp te bieden, in noodgevallen.

Niemand van het Palácio do Planalto wenst commentaar te geven op deze situatie, integendeel: Fabian Seabra werd in oktober van vorig jaar de laan uitgestuurd, zonder enige uitleg. Gustavo Bebianno werd al in februari vervangen als minister, dit na een conflict met president Bolsonaro.

Bron

Foto's: Archief Agência Brasil - Wikimedia Commons

Source: https://brazilienieuws.online/2020/01/04/palacio-do-planalto-het-prijskaartje/