Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: President Bolsonaro, blijf thuis!

door Redactie



Een reportage, gisteren gepubliceerd in The New York Times, zegt dat president Jair Bolsonaro vecht om te overleven na een golf van onderzoeken tegen hem en zijn familie, waardoor hij afhankelijk werd van meer ervaren militairen die hierdoor het meeste macht in handen krijgen sinds de periode van de militaire dictatuur.

Naast de onderzoeken tegen Bolsonaro waaronder aanklachten van zijn eigen voormalige minister van Justitie Sérgio Moro (die vandaag een getuigenis aflegt bij de federale politie in Curitiba), vermeldt de krant ook de vrije val van de Braziliaanse economie en de vele kritieken op de arrogante aanpak van de president van een van ’s werelds snelst groeiende coronavirusepidemieën.

“Op dit moment, met een sterk stijgend aantal impeachmentverzoeken, wordt hij (Bolsonaro) gesteund door een alsmaar kleiner wordende groep leiders die steeds machtiger worden naarmate zijn problemen zich vermenigvuldigen”, zo staat er te lezen, en: “Bolsonaro wordt steeds meer afhankelijk van een kader van oudere militairen die dankzij hem het meeste macht kregen sinds het einde van de militaire dictatuur in de jaren tachtig”.



Een zoveelste zieke wordt naar het veldhospitaal Gilberto Novaes gebracht in Manaus – Amazonas.

De krant herinnert aan de ongelukkige uitspraak “So what?” toen hij geconfronteerd werd met het grote aantal doden in Brazilië dat op die dag het cijfer 5.000 overschreed: “De pandemie maakte Bolsonaro erg kwetsbaar. Brazilië groeit in een snel tempo uit tot een globale hotspot, deze week stierven er meer mensen dan in China. Niettegenstaande blijft de president zich verzetten tegen strengere quarantaines en heeft erg weinig empathie voor de meer dan 6.300 Brazilianen die overleden aan de ziekte, gevolgd door de wijdverspreide kritiek dat hij roekeloos en ongevoelig was.



Een familielid kan even praten met een patient, geholpen door een van de verplegers. Foto genomen in Belém – Pará.

In het artikel wordt erop gewezen dat Bolsonaro aankijkt tegen politieke turbulenties sinds het opstappen van Sérgio Moro, het “meest populaire lid van de regering”. Ook de elkaar opvolgende conflicten met de voormalige zorgminister Luiz Henrique Mandetta, uitlopende op zijn ontslag, worden vermeld.

De krant stelt zich vragen over de bezorgdheid van de militairen m.b.t. hun reputatie, de recente daden en uitspraken van de president in aanmerking genomen. Volgens politieke wetenschapper Amy Erica Smith, ondervraagd door de krant, is het mogelijk dat de militairen het besluit trekken “dat de leiding door burgers niet efficiënt is”, en de macht overnemen.

Politieke analisten zeggen dat een conventionele militaire overname in het huidige Brazilië ondenkbaar is, gezien de sterkte van het parlement, de rechtbanken, het maatschappelijk middenveld en de pers. Maar Amy Smith zei dat de generaals een omstreden Bolsonaro in een boegbeeld leider konden veranderen of stilzwijgend de pogingen zouden steunen om hem af te zetten, waardoor vicepresident (generaal) Hamilton Mourão de controle zou behouden.

Bloemlezing

De uitspraken van Bolsonaro vormen een lange rij van doffe parels die kunnen dienen voor een halsketting die niemand ter wereld rond zijn nek wil hangen, een symbool van een onbestaand leiderschap. Een kleine bloemlezing:

9 maart: “De kwestie van het coronavirus, het vernietigend effect ervan, is naar mijn gevoel opgeschroefd. Misschien was er een potentialisering om economische redenen; ik geloof dat dit in Brazilië niet alleen zal lukken, maar in werkelijkheid al gelukt is.”

15 maart: “We mogen ons niet overleveren aan een neurose alsof dit het einde van de wereld zou betekenen. In het verleden waren er andere en meer gevaarlijke virussen die nooit een dergelijke crisis veroorzaakten. Hier zit heel zeker een economisch belang achter om tot een dergelijke hysterie te komen.”

17 maart: “Dit virus zorgde voor een zekere hysterie. Er zijn enkele gouverneurs die volgens mij verkeerd handelen, die maatregelen uitvaardigen die onze economie erg veel schade zal toebrengen.”

20 maart: “Na de steekpartij (de aanslag met een mes op zijn persoon, in 2018) zal ik niet geveld worden door een griepje, ok? Indien de dokter of het ministerie van Gezondheid zegt dat ik me opnieuw moet laten testen, dan doe ik dat. Indien niet, dan zal ik mij gedragen zoals eender wie hier aanwezig.”

27 maart (op die dag waren er 3.417 gevallen van besmetting en 92 doden): “Indien iedereen besmet is met het coronavirus, dan wil dat zeggen dat er deelstaten zijn die knoeien met de cijfers en met de oorzaken van het overlijden, aan cijferpolitiek doen. Wat São Paulo betreft: ik geloof niet in de cijfers die daar opgegeven worden.”

29 maart (4.256 gevallen, 136 doden): “Het is de werkelijkheid, het virus is hier. We zullen de confrontatie moeten aangaan, maar laten we dat verdorie doen als een man, niet als een kind. We moeten het virus beschouwen als een realiteit, dat is het leven. Op een dag sterven we allemaal.”

12 april (22.169 gevallen, 1.223 doden): “Het lijkt erop dat het virus begint te vertrekken, maar de kwestie van werkloosheid komt eraan en dat zal hard aankomen.”

20 april (40.581 gevallen, 2.575 doden – antwoord van de president op een vraag van een journalist over deze cijfers): “Man, man. Ik ben geen grafdelver, ok?”

28 april (71.886 gevallen, 5.017 doden, waarmee Brazilië China voorbijstak): “So what? Wat wil je dat ik doe? Ik ben Messias maar doe geen mirakels.”

Schrijnend



Erg schrijnend was het interview met burgemeester Arthur Virgílio Neto (foto) van Manaus, de stad in het noorden van Brazilië die beschouwd wordt als de toegangspoort tot het regenwoud. Het interview was live te volgen via CNN Brasil en kan hier opnieuw bekeken worden. De burgemeester weende, deed een wanhopige oproep tot de president om hulp en zei: “We werden in de steek gelaten en overgelaten aan ons lot! Manaus werd Italië”. Voor Arthur Virgílio ontbreekt er een leider om de confrontatie met de crisis aan te gaan: “We hebben een president die op het punt belandde waar hij de leider werd van een boycot tegen de sociale isolatie. Als ik een oproep mag doen, dan zou ik zeggen: President Bolsonaro, blijf thuis! Gebruik uw gezond verstand en red de levens van uw landgenoten, stuur hulp naar Manaus!”

Bron 1Bron 2

Foto's: CNN Brasil / Fotos Públicas - Marcelo Seabra - Ag. Pará
Mario de Oliveira / Marcelo Casal - Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2020/05/02/president-bolsonaro-blijf-thuis/