Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 521
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Rio de Janeiro, een prachtige (en corrupte) stad

door RedactieRio de Janeiro staat in gans de wereld bekend als de “cidade maravilhosa” (prachtige stad), niet in het minst door zijn wonderbaarlijke landschap, mooie stranden en de mix van bergen en Atlantisch regenwoud met een indrukwekkend stadsbeeld dat jaarlijks door vele duizenden toeristen bekeken wordt op meer dan 700m hoogte, aan de voeten van het bekende Cristo Redentor beeld. Deze schoonheid wordt echter verstoord door een enorme ongelijkheid, zichtbaar in meer dan 1.000 sloppenwijken, met alle gevolgen van dien, inclusief veel geweld met een groot aantal dodelijke slachtoffers. Of dat nog niet volstaat, krijgen de inwoners van stad en staat Rio de Janeiro ook nog te maken met de gevolgen van hun corrupte leiders. De ontzetting van gouverneur Wilson Witzel uit zijn ambt vormt slechts het puntje van een ijsberg.

In een periode van twintig jaren zijn er slechts twee gouverneurs van deze deelstaat die ontsnapten aan een opsluiting in de gevangenis. In de voorbije 4 jaren werden vijf gouverneurs aangehouden: Sérgio Cabral, Fernando Pezão, Moreira Franco, Rosinha Garotinho en Anthony Garotinho. Van alle leiders van de staat Rio de Janeiro in de voorbije twintig jaren, voor de aantreding van Wilson Witzel, bleef enkel Benedita Silva (PT) – die gouverneur werd in 2002 nadat Anthony Garotinho zich kandidaat stelde als president – buiten schot, en Francisco Dornelles – vice van Pezão – die slechts 1 maand gouverneur was in 2018, vooraleer Witzel het van hem overnam.

Verder terug gaande in de tijd (sinds de democratisering in het begin van de jaren tachtig) is er nog eentje die in leven is en nooit opgepakt werd, met name Nilo Batista die het overnam van Leonel Brizola in april van 1994 toen deze laatste zich kandidaat stelde voor het presidentschap.

Samengevat: aangezien het gaat om drie vice-gouverneurs (Nilo, Benedita en Dornelles), zijn alle gouverneurs van Rio de Janeiro die effectief verkozen werden sinds het begin van de jaren tachtig, en nog leven, betrokken in corruptieschandalen.Garotinho (foto) werd aangehouden door de federale politie op 16 november 2016 omdat hij kiezers had omgekocht in Campos. In 2017 werd de ex-gouverneur veroordeeld tot 9 jaren en 11 maanden gevangenis. Het gerecht stond een huisarrest toe, en enkele weken later werd de gevangenisstraf omgekeerd. Op 22 november van dat zelfde jaar werd hij opnieuw aangehouden, samen met zijn echtgenote Rosinha Garotinho. Beiden werden 29 dagen later weer vrijgelaten.

Op 3 september van vorig jaar vloog Garotinho opnieuw achter de tralies, beschuldigd van overfacturatie bij contracten tussen het gemeentebestuur van Campos en het bedrijf Odebrecht, voor de bouw van sociale woningen onder de twee mandaten van Rosinha als burgemeester van Campos (2009/2016). Minder dan 24 uren later werd de aanhouding opgeheven door rechter Siro Darlan. Een maand later werd het koppel opnieuw gearresteerd, maar deze keer duurde de opsluiting slechts 1 dag, dankzij een besluit van minister Gilmar Mendes van het hooggerechtshof STF.Rosinha Garotinha (foto) was gouverneur van Rio de Janeiro tussen 2003 en 2007. Zij werd aangehouden op 22 november 2017, samen met haar man, in het kader van de operatie Caixa d´Água door de federale politie. Beiden werden, samen met 6 anderen, beschuldigd van bendevorming, en van het afpersen van ondernemers om hun verkiezingscampagnes te financieren. Enkele dagen later kwam Rosinha weer vrij.Sérgio Cabral (foto) is de onbetwistbare kampioen als het over corruptie gaat. Deze week nog werd hij opnieuw veroordeeld tot 1 jaren en 10 maanden opsluiting, in het kader van het Lava Jato onderzoek. Deze veroordeling is al de veertiende in een reeks, met een totaal van meer dan 294 jaren opsluiting. Cabral zit al in de cel sinds 2016, veroordeeld als leider van een gigantisch en complex corruptieschema.Luiz Fernando Pezão (foto) werd aangehouden in de loop van zijn mandaat, in november 2018, en later weer vrijgelaten door een besluit van het Superior Tribunal da Justiça. De ex-secretaris van openbare werken van Sérgio Cabral, en ex-gouverneur, wacht nu zijn veroordeling af in vrijheid. Pezão wordt ervan beschuldigd om onrechtmatige financiële voordelen te hebben aanvaard voor een totaal van R$ 39 miljoen, samen met 14 anderen, waaronder Sérgio Cabral, en twee ex-secretarissen die eveneens opgesloten werden.Moreira Franco (foto), een sterke man van de MDB, was de laatste in het rijtje die achter de tralies belandde, verdacht van corruptie. Het openbaar ministerie van Rio de Janeiro diende twee aanklachten tegen hem in, en wees hem aan als financiële operator van ex-president Michel Temer, in een corruptieschema. Moreira verbleef 4 nachten in de cel, maar werd vrijgelaten door de rechtbank van tweede instantie.

Bron

Foto's: Link2Brazil / Fernando Frazão - Tânia Rêgo - Valter Campanato - Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil / Gerson Gomes - Prefeitura Campos

Source: https://brazilienieuws.online/2020/08/29/rio-de-janeiro-een-prachtige-en-corrupte-stad/