Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: borsjea, Dilma, lovebrasil

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Rodrigo Janot over Gilmar Mendes: “Ik ging hem echt neerknallen”

door Redactie



Het weekblad Veja publiceert dit weekend de neerslag van een interview met de voormalige procureur-generaal van de republiek, Rodrigo Janot. Janot, nu 63, werd aangesteld in die functie door de voormalige presidente Dilma Rousseff in september van 2013, werd opnieuw verkozen (door een interne verkiezing) in 2015 en zou nog aanblijven tot september 2017, toen hij opgevolgd werd door Raquel Dodge, aangeduid door president Michel Temer. De voornaamste prestaties van Janot betreft het Lava Jato onderzoek. Tijdens zijn ambtstermijn werden er in dat verband 137 onderzoeken geopend tegen o.m. 5 ex-presidenten en 93 parlementairen. Ook werd er in die periode meer dan 4 miljard reais steekpenningen gerecupereerd van diverse beschuldigden.

In mei 2017 bereikte het Lava Jato onderzoek een hoogtepunt. Ex-president Lula werd voor het eerst verhoord door rechter Sérgio Moro m.b.t. het triplex appartement in Guarujá; het presidentschap van Michel Temer daverde op zijn grondvesten nadat er een video in de pers verscheen waarin te zien was hoe een volksvertegenwoordiger door de straten van São Paulo holde met een koffer, gevuld met cash geld, en het gerechtelijk akkoord met de broers Joesley en Wesley Batista bracht schokgolven teweeg in de politieke wereld. Er gebeurde echter nog iets, tot nog toe onbekend, dat dit alles radicaal had kunnen veranderen.

Op 12 mei van dat jaar trok Rodrigo Janot naar een sessie van het hoogste gerechtshof STF, vastbesloten om minister Gilmar Mendes een kogel in het hoofd te jagen om vervolgens zelfmoord te plegen. Het kwam zover dat beiden elkaar ontmoeten in een lokaal, gescheiden van het hof. Janot greep naar het wapen, spande de trekker maar veranderde op het nippertje van gedacht. Het kwam allemaal zo ver nadat beiden publiekelijk onenigheid kregen en zelfs niet eens meer elkaars namen uitspraken. Mendes refereerde naar Janot als een dronkenlap en een onverantwoordelijke; de ex-procureur gebruikte woorden als pervers en slinks als hij het over Mendes had. Het kwam tot een hoogtepunt in mei 2017 nadat Janot een verzoek indiende om Mendes niet te laten deelnemen aan een proces waarin de zakenman Eike Batista verwikkeld was. De procureur baseerde het verzoek op het feit dat Guiomar Mendes, de echtgenote van de minister, bij het advocatenkantoor werkte dat Eike Batista verdedigde. Vervolgens werden berichten gepubliceerd over de dochter van Rodrigo Janot die werkte in de groep advocaten, betrokken in het Lava Jato onderzoek, wat dan weer haar vader verdacht maakte. De procureur identificeerde Mendes als de bron van deze berichten en besloot hem te doden. Een en ander zou ook te lezen staan in het boek dat de hand van Janot dat volgende week verschijnt, met als titel “Nada Menos que Tudo” (niets minder dan alles).

Tijdens het interview met Veja praat Janot over dit boek, de druk waaraan hij blootgesteld werd, de bedreigingen die hij kreeg, en de vervolgingen tegen zijn persoon. Van alle onderzochten in het Lava Jato onderzoek beschouwt hij Eduardo Cunha (MDB) als de “ergste van de misdadigers”. De ex-procureur bewaart schrikwekkende herinneringen aan de methodes die Cunha gebruikte om hem te intimideren, en verdenkt de voormalige kamervoorzitter er zelfs van om de opdrachtgever te zijn van de inbraak in zijn woning, in 2015. Cunha werd door zijn toedoen ontzet als volksvertegenwoordiger in mei 2016, vervolgens veroordeeld en opgesloten (tot op vandaag).

Over Lula

Het was o.m. de verantwoordelijkheid van Rodrigo Janot om politici te onderzoeken die genoten van parlementaire onschendbaarheid (foro privilegiado): volksvertegenwoordigers, senatoren, presidenten en zelfs ex-presidenten. Als procureur-generaal klaagde hij Michel Temer aan, alsmede Dilma Rousseff, Luiz Inácio Lula da Silva en Fernando Collor, volgens hem allemaal betrokken in corruptie, zij het dan op verschillende hoogtes: “Het is onmogelijk dat Lula niet de chef was van gans dit schema. Ik twijfel er geen moment aan dat hij corrupt is. Net zoals ik er ook niet aan twijfel dat Dilma Rousseff niet corrupt is. Maar zij deed wel een poging om het onderzoek te hinderen met dat verhaal van de aanstelling van Lula als stafchef van haar regering. De hindering van het gerecht was een feit, en dat heb ik ook aangeklaagd”, zo zegt hij.

Over Antonio Palocci

De meningsverschillen tussen Rodrigo Janot en Gilmar Mendes begonnen zich op te stapelen door de geruchten dat ministers van het STF zouden betrokken zijn met enkele van de onderzochten in het Lava Jato onderzoek. Janot bevestigt dat sommige spijtoptanten insinuaties maakten in die richting, maar nooit een effectief bewijs aanbrachten: “De eerste keer dat ex-minister Palocci een akkoord met ons probeerde af te sluiten, zei hij dat hij vijf ministers van het STF zou aangeven. Hij citeerde Rosa Weber, Luiz Fux en Edson Fachin, maar het was allemaal net als een beschuitje dat enkel maar lawai maakt”, aldus Janot.

Over Michel Temer

Janot vertelt dat hij in maart 2016, nog voor de afzetting van Dilma Rousseff, uitgenodigd werd door (de toenmalige) vicepresident Michel Temer in diens ambtswoning Palácio do Jaburu. Ook aanwezig bij die ontmoeting: ex-kamervoorzitter Henrique Eduardo Alves (MDB) die zonder blikken of blozen, en met de toestemming van Temer, vroeg om Eduardo Cunha (die toen volksvertegenwoordiger was) te sparen van eender welk onderzoek: “Kort voor de aanvang van het impeachment proces tegen Dilma Rousseff werd ik uitgenodigd door Michel Temer. Na wat koetjes en kalfjes zei hij (Temer): ‘We zijn hier niet om te praten met de procureur-generaal, maar wel met een patriot’. Daarna zei Henrique Eduardo Alves: ‘We zijn hier inderdaad om te praten met een patriot en we zouden u willen vragen om niet toe te laten dat Brazilië in een risico-situatie terechtkomt. Die man (Cunha) is gek. U moet dat onderzoek stopzetten’. Ik kon nauwelijks geloven wat ik hoorde en zei ‘Dit is een fout gesprek’. Michel Temer drong aan: ‘Henrique praat niet tegen de procureur-generaal, hij praat tegen een patriot. Er is echt niets verkeerd aan zijn voorstel’. Zij wensten dat ik een misdaad beging. Ik vloekte en ging weg”.

Over Sérgio Moro

Vanaf de verspreiding van gehackte boodschappen uit de smartphones van de Lava Jato procureurs en rechter Moro, ontstond er een debat over de neutraliteit van de betrokkenen. Volgens Rodrigo Janot wantrouwde hij de intenties van enkele collega’s, maar hun werk werd daar niet door besmet vindt hij: “In het begin van de (Lava Jato) operatie vroeg de task force in Curitiba om het afsluiten van gerechtelijke akkoorden aan hen toe te vertrouwen. Ik heb dat toegestaan en heb daar nu spijt van. De akkoorden met Paulo Roberto Costa (Petrobras) en (doleiro) Alberto Yousseff waren erg zwak. Het eerste onderzoek tegen Eduardo Cunho was eveneens erg zwak. Ik stelde daar vragen over en kreeg als antwoord: ‘Ons objectief bestaat erin om het onderzoek horizontaal uit te voeren, niet verticaal’. Dat vond ik vreemd. Zou het kunnen dat bepaalde beslissingen beïnvloed werden door de politiek? De procureurs besloten, bijvoorbeeld, om ex-president Lula aan te klagen voor corruptie en witwassen. In het geval van het laatste gebruikten ze een deel van mijn onderzoek hieromtrent, een onderzoek dat ik nog niet had afgerond. Maar er was geen politiek complot in het spel”, aldus Janot.

Minister Gilmar Mendes reageerde inmiddels op de reportage in Veja en zegt o.m. dat de ex-procureur-generaal psychiatrische hulp moet gaan zoeken.

Bron

Foto: Marcelo Camargo - Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2019/09/27/rodrigo-janot-over-gilmar-mendes-ik-ging-hem-echt-neerknallen/