Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, quasimodo

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Rooksignaal

door Redactie



“Er is niet meer nodig dan een korporaal en een soldaat om het hooggerechtshof te sluiten”. De uitspraak komt van Eduardo Bolsonaro, zoon van de Braziliaanse president, die toen al – in de aanloop van de verkiezingen van 2018 waarbij zijn vader als overwinnaar uit de bus kwam – de afkeer van de familie liet blijken voor de bestaande instituten die de democratie in stand houden. Mogelijk heeft de president hieraan gedacht toen hij stond te kijken naar de militaire “parade” die vlak voor het “Palácio do Planalto” voorbij donderde, een stel pantserwagens en soortgelijk militair spul waarbij nogal wat zwarte rook de lucht ingestuurd werd. Als dit bedoeld was als een negatief signaal voor de toestand en het gebrek aan onderhoud van het legermateriaal, dan was de boodschap duidelijk.



De Britse krant The Guardian kopte “Bolsonaro’s ‘banana republic’ military parade condemned by critics‘. Het was dan ook een patethische optocht, een zielige vertoning die eerder medelijden opwekte dan de angst voor eender welke militaire tussenkomst in de Braziliaanse democratie.



Ondanks de ontkenning van het militaire commando, bewerend dat het evenement lang geleden gepland werd, en dat de parade nu net plaatsvond op dezelfde dag dat er in de Kamer zou gestemd worden over het wetsvoorstel om afgedrukte stembiljetten in te voeren (de wens van Bolsonaro) gewoon toeval was, geloofde niemand erin.



Gedrukte stemmen gingen in rook op – Disneyland voor Bolsonaro – Soortgelijke memes deden snel de ronde via de sociale media.


De operatie Formosa, een militaire oefening, vindt ieder jaar plaats, maar nooit in Brasília. De militaire voertuigen moesten bij deze gelegenheid een omweg maken van 80km naar de hoofdstad, enkel maar om de uitnodiging tot het bijwonen van de oefening, persoonlijk aan de president te overhandigen.



De reacties van de politieke tegenstanders logen er niet om: de enige indruk die de optocht maakte, was een slechte indruk. De strijdkrachten trapten in de val van Bolsonaro en kwamen eruit met een stevige deuk in hun imago, voor zover dat nog nodig was. En de stemming over het wetsvoorstel?



Dat werd, zoals verwacht, naar het archief verwezen, met 229 stemmen voor, en 218 tegen. Om het voorstel erdoor te krijgen, waren minstens 308 stemmen nodig geweest.

Uren later gaf Bolsonaro opnieuw kritiek op de elektronische stembussen: “Met afgeronde cijfers: 450 volksvertegenwoordigers stemden gisterenavond. De stemmen waren verdeeld: 229 voor en 218 tegen. Dat is een duidelijk teken dat de helft van hen niet gelooft in het gepolijste werk van het TSE (Tribunal Superior Eleitoral – het kiestribunaal). Zij geloven niet in de betrouwbaarheid van de uiteindelijke resultaten van de verkiezingen”.



V.l.n.r.: Senator Flávio Bolsonaro, raadslid Carlos Bolsonaro, president Jair Bolsonaro en volksvertegenwoordiger Eduardo Bolsonaro, allemaal verkozen via de elektronische stembus. 

Reporter Gabriel Barreira (G1) deed een onderzoek naar de verkiezingsuitslagen van Bolsonaro en zijn familie die in het totaal 19 keer verkozen werden door het huidige systeem met elektronische stembussen. Dankbaarheid staat niet in hun woordenboek. Mocht dat wel zo zijn, dan zouden ze geen aanvallen richten op de elektronische stembussen die het levensonderhoud van de president en zijn familie garanderen sinds de jaren negentig. Het totaal van het aantal jaren ambtstermijn dat zij hierdoor verkregen, bedraagt 76, extra inkomsten van hun raadgevers via een ‘rachadinha’ systeem hierbij niet meegerekend. Het volledige lijstje vindt u op deze pagina, netjes in een tabel gegoten.

De overige argumenten van Bolsonaro om de betrouwbaarheid van elektronisch stemmen te betwijfelen:

– De volksvertegenwoordigers stemden tegen omdat ze bedreigd werden door minister Luís Roberto Barroso (STF),en bang waren voor toekomstige chantages en mogelijke gerechtelijke vervolgingen.
– De hacker die het systeem van het TSE binnendrong, werd betaald met geld van de Farc rebellen.
– Minister Rosa Weber (STF) vernietigde bewijzen van fraude toen zij de leiding had van het TSE.

De website O Antagonista schreef het volgende, gericht aan de president: “Niet onnozel doen Bolsonaro: indien je geen vertrouwen hebt in het (kies)systeem, stel je dan niet kandidaat”.

José Serra heeft Parkinson



Senator José Serra (79 – PSDB) kondigde aan dat hij zijn mandaat voor 4 maanden aan zijn ‘suplente’ (plaatsvervanger, ex-volksvertegenwoordiger José Anibal) zal overlaten, dit nadat een diagnose uitwees dat hij de ziekte van Parkinson heeft, nu nog in het beginstadium. De behandeling vraagt een initiële aanpassing aan de medicijnen die ook de slapeloosheid van de senator gaan bestrijden. Serra heeft een lange politieke loopbaan achter de rug, achtereenvolgens als volksvertegenwoordiger, burgemeester, gouverneur, minister (van Buitenlandse Zaken, Planning en Gezondheid), partijvoorzitter en senator.

Universiteit is voor weinigen

Minister voor Onderwijs, Milton Ribeiro, verklaarde tijdens een interview door TV Brasil dat “een universiteit, in werkelijkheid, voor weinigen weggelegd is, dit om van enige nut te kunnen zijn voor de maatschappij”. Volgens de minister zijn de echte “vedetten” van de toekomst federale instituten, in staat om technici te vormen.

“Er zijn veel ingenieurs of advocaten die nu hun kost verdienen als Uber-chauffeur omdat ze niets vinden in hun eigen specialiteit. Mocht het om een technicus gaan in informatica, hij zou snel werk vinden omdat daar een grote vraag naar is”, aldus Ribeiro.



Milton Ribeiro

De minister keert zich tegen de quota’s: “Tenminste in de federale universiteiten, is 50% van de beschikbare plaatsen bestemd voor de jongeren die er recht op hebben. Maar de andere 50% zijn beter voorbereid, studenten die overdag niet hoeven te werken en al hun tijd kunnen gebruiken om te studeren. Ik vind dat correct omdat het net de ‘fils à papa’ zijn die belastingen betalen en de universiteiten in leven houden. Die mogen niet gestraft worden”.

Over de rectoren: “Die mogen niet links zijn, lulista. Volgens mij moet een rector zorgen voor de opvoeding, punt aan de lijn, en respect hebben voor wie er anders over denkt. Federale universiteiten mogen geen politiek comité worden van partij A, een rechtse partij, nog veel minder van links”.

Ribeiro gaf ook kritiek op de leerkrachten van het basisonderwijs waarvan hij sommigen beschuldigt om politiek-ideologische motieven te hebben, en de terugkeer naar de klassen (m.b.t. de pandemie) tegen te houden:

“Spijtig genoeg, enkele slechte leerkrachten (de grote meerderheid wil terug lesgeven in aanwezigheid van de kinderen) wilden eerst gevaccineerd zijn, waar ze in slaagden. Nu willen ze de immunisatie van de kinderen; nadien, met alle respect, voor de hond en voor de kat. Ze willen hoe dan ook een vaccin. In werkelijkheid willen ze de scholen gesloten houden”, zo zei hij.

Temperatuur stijgt in CPI

De leiding van de parlementaire onderzoekscommissie CPIPandemia liet weten dat het eindverslag zo goed als klaar is en dat het onderzoek sneller zal afgerond worden dan verwacht. Het staat nu al vast dat de Braziliaanse president het belangrijkste doelwit vormt van de aanklachten. De koepel van de commissie nam ook het besluit om de huidige minister van landsverdediging, generaal Braga Netto, op te roepen voor een verhoor, dit voor zijn rol als stafchef in de regering Bolsonaro met betrekking tot de pandemie.



President Bolsonaro en minister Braga Netto. In het midden: vicepresident Hamilton Mourão.



Ricardo Barros

Deze week donderdag liep de temperatuur op tot grote hoogtes, dit bij de ondervraging van volksvertegenwoordiger Ricardo Barros, leider van de regering in de Kamer. Het tumult begon al tijdens de ondervraging door senator Renan Calheiros, rapporteur van de commissie. Voorzitter Omar Aziz schorste de zitting die enkele uren later hernomen werd. Die hervatting duurde ook niet lang. Barros, een oude rat in de politiek, joeg de oppositie naar het plafond toen hij beweerde dat de commissie eerder de vaccinatie hinderde dan vooruit hielp. Omar Aziz schorste opnieuw de zitting en kondigde aan dat er een nieuwe ondervraging zou komen, deze keer door Barros op te roepen als een getuige, en niet meer als genodigde (wat een groot verschil maakt).




V.l.n.r.: Volksvertegenwoordiger en leider van de regering in de Kamer, Ricardo Barros (PP), Senator Fernando Bezerra Coelho (MDB) en Senator Flávio Bolsonaro (Patriota).

Journalist Gerson Camarotti (G1 – GloboNews) ziet het agressieve optreden van Barros als een poging om een rookgordijn op te werpen en om de president en zijn gevolg te begunstigen.

Moraes laat zijn tanden zien

Het hooggerechtshof, traditioneel een nest van ijdelheid en onderlinge meningsverschillen, vertoont nu een nooit eerder geziene eensgezindheid. Die concentreert zich vooral rond de figuur van minister Alexandre de Moraes (foto hieronder) die veel polemiek veroorzaakt. Hij wordt nu binnen het hof gezien als de rechter die een forse barrière opwerpt tegen de gekke kuren van president Bolsonaro, ook al omdat hij het voortouw neemt in de processen die de president boven het hoofd hangen. De meest recente actie is de opdracht tot een onderzoek wegens het openbaar maken van informatie in een verzegeld onderzoek van de federale politie.



Vrijdagochtend kwam er een ander ‘Breaking News’: Moraes gaf de opdracht om Roberto Jefferson (PTB) aan te houden, onder beschuldiging van deelname aan activiteiten van een digitale militie die aanvallen richt op de democratische instellingen. De arrestatie veroorzaakte een schok bij de kern van de bolsonaristische digitale militie die begint te beseffen dat Alexandre de Moraes telkens een stap dichter komt bij hun basis. Het onderzoek van de rechter van het STF is ook gericht op directe medewerkers van de president in het Palácio do Planalto. Bolsonaristen reageren op de arrestatie van de extreemrechtse partijvoorzitter door ze als “dictatoriaal” te bestempelen. Tegenstanders van de president spreken over een “grote dag”.

Columnist Kennedy Alencar (UOL) schrijft dat Jefferson geen conservatieve meningen verkondigde, iets wat getolereerd wordt in een normale democratie, maar wel dat hij via de sociale media en in publieke toespraken het einde predikte van de democratie: “Een democratie mag geen aanvallen tolereren die het einde ervan als objectief hebben. Dit toelaten betekent het einde van een democratie. Het is niet democratisch om te verkondigen dat dictaturen wenselijk zijn en moeten ingevoerd worden, een visie die ook door de president verkondigd wordt”, aldus Alencar die wel toegeeft dat Moraes misschien wat duidelijker moest zijn in de fundamentering van het bevel tot aanhouding. “De misdaden van Roberto Jefferson tegen de democratie zijn echter publiekelijk bekend: hij introduceert de haat in het publiek debat door te poseren met wapens op de sociale netwerken. Hij verdedigt het omverwerpen van de 11 ministers van het hooggerechtshof en vraagt om een militaire interventie”, zo schrijft de columnist.



Roberto Jefferson

Augusto Aras, de procureur-generaal van de republiek (PGR), manifesteerde zich tegen de aanhouding omdat die een “voorafgaandelijke censuur betekent tegen de vrijheid van meningsuiting, iets wat ingaat tegen de grondwet”. Het is al lang geen geheim meer dat het STF vindt dat de procureur-generaal te laks optreedt als het om conflicten gaat waarbij de president betrokken is, rechtstreeks of onrechtstreeks. In het manifest van de PGR staat ook dat” zij niet wensen bij te dragen aan de polarisatie die het land treft, onafhankelijk van welke zijde die vertrekt, een polarisatie die leidt tot de feiten en bewoordingen die conflicten stimuleren”.

De aanhouding zorgde er alvast niet voor dat de gemoederen bedaren. Jefferson schreef op zijn aanhoudingsbevel: “Schurkenstreek van de echtgenoot van dona Vivi” (advocate Viviane Barci, de echtgenote van Alexandre de Moraes die eerder al een rechtszaak won tegen Jefferson wegens morele schade, met een boete van R$ 60.000).



Dochter (van Jefferson) Cristiane Brasil (foto) twitterde: “Waar is nu ‘NU IS HET GENOEG GEWEEST’? De conservatieven worden aangehouden en de mooie jongen doet niets??? De volgende die aan de beurt is, is hij! En als hij niet opgepakt wordt, dan zal hij zich weldra niet meer op straat mogen vertonen! WAKKER WORDEN!!!” (verwijzend naar de president die ooit zei “Genoeg, nu is het afgelopen verdomme! Het kan niet meer toegelaten worden dat bepaalde individuen zomaar in hun eentje dergelijke beslissingen kunnen nemen”, dit na een actie van de federale politie tegen een aantal van zijn vertrouwelingen).



Ex-volksvertegenwoordiger Jefferson is nu voorzitter van de PTB, een hevige bolsonarist die zichzelf graag vertoont op de sociale media met vuurwapens in zijn handen. Hij staat vooral bekend omwille van zijn rol in het mensalão schandaal. Het was Jefferson die in 2005 uitpakte met het nieuws dat de PT-regering van Lula parlementairen omkocht via maandelijkse betalingen van steekpenningen, in ruil voor stemmingen ten gunste van de regering. Jefferson werd hier ook zelf voor veroordeeld tot 7 jaren opsluiting, in 2012. In 2015 mocht hij de rest van zijn straf in open regime uitzitten. Een jaar later werd die straf opgeheven.

Bronnen: CNN Brasil – Estadão – Folha de São Paulo – G1 – UOL Notícias – Istoé

Foto's: Marcos Corrêa - Isac Nóbrega/PR - Wilson Dias - Marcelo Camargo/Agência Brasil - Fotos Públicas - Pedro França/Agência Senado - Roberto Jayme/Ascom/TSE - Gilmar Felix/Agência Câmara - Weleson Nascimento/PTB Nacional - Facebook/Twitter/Instagram

Source: https://brazilienieuws.online/2021/08/13/rooksignaal/