Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Santos Cruz: Rommelen met Moro brengt zwaar politiek gezichtsverlies voor Bolsonaro

door Redactie



De ex-minister van het secretariaat van de regering, generaal Carlos Alberto Santos Cruz (foto), ziet de pogingen van president Bolsonaro om Sérgio Moro, zijn minister van justitie en publieke veiligheid, te verzwakken met lede ogen aan. Volgens Santos Cruz zou het opsplitsen van de bevoegdheden van de minister, met name het wegnemen van het departement van publieke veiligheid uit zijn ministerie, een zware vergissing zijn waarvoor de president een hoge politieke prijs zou moeten betalen.

Santos Cruz: “Hij (Moro) is iemand die een bijzondere achting geniet in de Braziliaanse maatschappij. Eender welke wijziging aan zijn bijdrages zal een bijzonder hoge politieke prijs met zich mee brengen”, aldus de generaal in een interview met de krant Folha de São Paulo en het internetportaal UOL.

De generaal gaf ook kritiek op zijn ontslag door de president en zei dat “fritura” (het publiekelijk voor aap zetten van een medewerker) een zaak is van het “uitschot van de politiek”. Santos Cruz viel in ongenade bij de ideologische clan rondom de president, mensen die sterk beïnvloed worden door de polemische figuur Olavo de Carvalho, de extreemrechtse goeroe van de regering. Raadslid Carlos Bolsonaro, een van de zonen van de president, speelde hierin een belangrijke rol: “Deze groep mag gerust beschouwd worden als een sekte die de ideologie aanhangt van de leider”, zo zei de generaal.

Voor de militair is het deze ideologische groep, o.l.v. Bolsonaro, die ervoor zorgt dat de PT regelmatig in het nieuws komt, hierdoor een klimaat scheppend opdat de kiezers afwijzend blijven tegenover de arbeiderspartij, in het voordeel van de regering: “Het lijkt er soms op dat de verkiezingen volgende week zullen plaatsvinden”. Gevraagd of hij voor Bolsonaro zou stemmen in 2022 was het antwoord: “We moeten nog afwachten tussen wie het dan zal gaan”. In zijn oordeel zijn de verwachtingen bij de huidige regering veel hoger dan de werkelijkheid: “De resultaten zijn helemaal niet fantastisch, maar heel gewoon, normaal. Ze zijn beslist niet spectaculair”.

Santos Cruz is er ook tegen dat er militairen ingezet worden om de files bij de INSS (sociale zekerheid en pensioenen) te verminderen, omdat volgens hem de ambtenaren van deze diensten veel beter voorbereid zijn.

Verder vindt hij dat het automatisch aanleunen van Brazilië met de Verenigde Staten niet positief is voor het land: “Wie hier verliest, is diegene die altijd alles goedkeurt, in eender welke situatie”, zo bevestigde de generaal die aan het hoofd stond van vredestroepen van de Nato in Congo en in Haïti.

Wie er belangstelling voor heeft, hieronder een opname van het ganse interview (Portugees – 54 min.)

De PSL beschouwt Moro nu al als een droomkandidaat

De PSL (Partido Social Liberal), ex-geallieerden van Jair Bolsonaro, begon reeds met een campagne om de minister van Justitie Sérgio Moro te overtuigen om zich kandidaat te stellen voor de presidentiële verkiezingen van 2022. Het tijdschrift Época onthulde enkele dagen gelden dat de minister al vijf maanden lang de uitslagen krijgt van peilingen door een gespecialiseerd instituut over zijn kansen in dat opzicht.



Ex-leider van de PSL in de Kamer, Delegado Waldir (foto), zegt dat hij bij iedere post van de minister op Instagram (waar Moro vorige zondag een account opende), reageert en erop aandringt dat Moro zich kandidaat stelt: “Ik geef commentaar op elk bericht dat hij publiceert. Ik weet niet of hij kandidaat zal zijn, maar ik behandel hem als mijn kandidaat voor 2022. Ik beveel hem aan hier in mijn deelstaat (Goiás), maar ook daarbuiten, eender waar. President Bolsonaro heeft afstand genomen van de verzuchtingen van miljoenen van zijn volgers. Hij nam afstand van de ethiek. En Sérgio Moro vertegenwoordigt de waardes van het Lava Jato onderzoek”, zo vindt de volksvertegenwoordiger.

Hij vindt ook dat de dreiging van het wegnemen van het departement Publieke Veiligheid uit het ministerie van Moro, een rechtstreekse aanval is op de minister: “Iedere prins die koning kan worden, wordt veracht, vernederd. Het is een duidelijke poging om hem uit te schakelen”, zo klinkt het.

Andere leden van de PSL geven er de voorkeur aan om Moro in meer bedekte termen aan te bevelen. Joyce Hasselmann twitterde dat “hij (Moro) klaar is voor grotere uitdagingen”. Nadat Moro een account nam bij Instagram, werd hij opnieuw door haar gehuldigd: “Moro scoort hoog op Instagram! 112.000 volgers per dag!” .

Bron 1Bron 2

Foto's: Valter Campanato - Fabio Rodrigues Pozzebom - Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2020/02/02/santos-cruz-rommelen-met-moro-brengt-zwaar-politiek-gezichtsverlies-voor-bolsonaro/