Login:


Statistics

Who is online:
Registered users: Cunha, Dilma

Total members 520
Our newest member Walter123

Blog

Brazilie Nieuws: Schrijvers tekenen manifest voor Haddad

by RedactieEen manifest, ondertekend door schrijvers, uitgevers en andere professionals uit de literaire wereld, in het voordeel van presidentskandidaat Fernando Haddad (PT), werd vandaag uitgegeven. Tussen de ondertekenaars zijn enkele van de grootste namen uit de Braziliaanse literatuur terug te vinden, zoals Luís Fernando Veríssimo, Chico Buarque en Milton Hatoum. Buitenlandse ondertekenaars zijn o.m. de taalkundige Noam Chomsky en filosofe Angela Davis.

“Als professor, onderzoeker, minister van opvoeding en burgemeester van São Paulo toonde Fernando Haddad zijn toewijding aan waardes die essentiëel zijn voor het intellectuele leven en de literatuur van een democratisch land; het bevorderen van de geletterdheid en de democratisering van het schoolleven, de compromisloze verdediging van de vrijheid van meningsuiting en de zoektocht naar gelijkheid van stemmen in het politieke, culturele en pedagogische debat”, zo staat er te lezen. En verder: “Deze houding heeft zich vertaald in vooruitgang in scholing, diversiteit op scholen – zoals de inclusie van mensen met een handicap – en een betere toegang tot de universiteit. Zijn regeringsprogramma belooft deze essentiële veranderingen voor democratie te verdiepen”.

Het manifest wijst op de “risico’s van achteruitgang” die de kandidatuur van Jair Bolsonaro met zich meebrengen, dit door het verdedigen van projecten als “Escola sem Partido” (scholen zonder partijen), “censuur op boeken” en “beperkingen op de vrijheid van denken”.

“Daarom, in het voordeel van een moeizaam bekomen democratie in een beter land met minder ongelijkheden, kan onze stem geen andere zijn”.

Het manifest werd gedeeld op de website van Avaaz en werd door ong. 1.500 mensen getekend. Onder hen: Arnaldo Antunes, Fernando Morais, Luiz Schwartz, Augusto de Campos, David Harvey, Lília Schwarcz, Lira Neto, Marilena Chauí, Peter Burke, Maria Rita Kehl, Renato Janine Ribeiro, Roger Chartier, Anita Leocadia Prestes en Eric Nepomuceno.

Het vel van de beer

Tegenstrever Jair Bolsonaro bezocht vandaag de zetel van de federale politie in Rio de Janeiro, en verklaarde later aan de pers: “We houden het presidentiële lint vast met één hand”. Zijn uitspraak kwam er na de meest recente peiling van Ibope die hem 18 percentuele punten voorsprong geeft op Haddad.Jair Bolsonaro in een ontmoeting met de aarstbisschop van Rio de Janeiro Dom Orani Tempesta.

Bolsonaro: “Er bestaat altijd een kans dat we er niet geraken, maar we slagen erin om het lint al vast te grijpen met één hand. Haddad zal er niet in slagen om 18 miljoen stemmen van ons weg te kapen in anderhalve week. Daar lukt hij niet in”, aldus de PSL-kandidaat.

Foto boven: Fernando Haddad in een ontmoeting met afgevaardigden van evangelische kerken.

Bron: Estadão – Jornal do Brasil

Foto's: Rovena Rosa - Tânia Rêgo - Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2018/10/17/schrijvers-tekenen-manifest-voor-haddad/