Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Slechte verliezers

door Redactie



De beelden die nu al 24 uur lang te zien zijn op de Braziliaanse televisiezenders laten geen twijfel bestaan over wie nu eigenlijk betrokken was in de waanzin om en rond de Praça de Três Poderes, in Brasília. Het ging niet om jongeren, black blocs of ouderen (met enkele uitzonderingen). De overgrote meerderheid van de herrieschoppers waren gewone volwassen burgers, gehuld in de typische kledij die sinds de regering Bolsonaro aan de macht kwam, en overheerst bij zijn aanhangers: een geel T-shirt dat het “vaderland” symboliseert, omhuld door de Braziliaanse vlag.

Het zou kunnen gaan om je buurman of vrouw, voortdurend scheldend op Lula en het “communisme”, of om je vriend die je via whatsapp blijft bestoken met fake news dat hij gewoon doorstuurt nadat hij het zelf kreeg via een van de vele bolsonaristische groepen op dat medium. Je aanvaardt het omdat het je buurman is, of je vriend, en omdat je de vrede wil bewaren in een land dat nu al jaren in 2 kampen gesplitst wordt door fanatieke politici en hun aanhang.

Eender welke mens met een beetje gezond verstand begrijpt wat een democratie inhoudt: verkiezingen op regelmatige tijdstippen, met of zonder machtswissel. De minderheid legt zich neer bij de beslissing van de meerderheid, ook al gaat het soms om een nipt verschil.

Lula werd verkozen, Bolsonaro verloor. De verliezers doen er goed aan om na te denken over het waarom van hun verlies, zodat ze het de volgende keer beter kunnen doen. Indien ze verder gaan, zijn het slechte verliezers. Simpel.

Winston Churchill zei hierover: “Democratie is de noodzaak om af en toe te buigen voor de mening van anderen”, en ook: “Vele regeringsvormen zijn uitgeprobeerd en zullen worden uitgeprobeerd in deze wereld van zonde en ellende. Niemand beweert dat democratie perfect of alwetend is. Inderdaad, er wordt gezegd dat democratie de slechtste regeringsvorm is, met uitzondering van al die andere vormen die van tijd tot tijd zijn uitgeprobeerd”.

Het bolsonarisme gooide niet alleen de ruiten in van de gebouwen van de 3 machten, maar ook hun eigen ruiten in de actie die zij omschrijven als “tomada do poder” (overname van de macht). De actie van de extremisten die tot de chaos leidde in het hartje van de overheid, heeft een versterking tot gevolg, ook al is dat voorbijgaand, van president Luiz Inácio Lula da Silva, naast een extra steuntje aan de acties van minister Alexandre de Moraes, van het Supremo Tribunal Federal, in zijn polemisch onderzoek naar anti-democratische acties.



Bolsonaristen vertrekken (gedwongen) uit het kamp voor de kazerne in Brasília.

Deze analyse wordt gemaakt door generaals en kolonels bij de strijdkrachten, geconsulteerd door de krant Estadão. Hun afkeer voor wat gebeurde in Brasília is unaniem. “Wat er vandaag gebeurde is bijzonder ernstig! Voor mij is het echter geen verrassing. Extremisme en fanatieke politiek eindigt altijd in geweld. Nu moet de wet toegepast worden, een gerechtelijk proces, op volle kracht”, zo zegt generaal Carlos Alberto dos Santos Cruz. En: “Dit is het resultaat van een lange periode van tolerantie, gebrek aan verantwoordelijkheid en respect, gebral, een industrie van crimineel nepnieuws en straffeloosheid”.

Desondanks denken velen in Brasília dat het leger te kennen moet geven aan welke kant ze staan.



Slechte verliezers zien (nog) niet in dat ze verloren.

Alles wijst erop dat de regering Lula erin gaat slagen om de democratie te vrijwaren, versterkt door de algemene verontwaardiging, met uitzondering van parlementairen die het radicale bolsonarisme vertegenwoordigen, zoals volksvertegenwoordiger Carlos Jordy (PL) die hardnekkig volhoudt dat de aangebrachte vernielingen in Brasília het werk zijn van geïnfiltreerden.

Na de acties van gisteren bevestigde generaal Santos Cruz ook dat “een strenge verantwoordingsplicht gepaard moet gaan met een beleid waarin conflicten opgelost worden. Brasília kan niet in conflict blijven, met een lage verantwoordingsplicht (straffeloosheid) en verdeeld”.




Lula, in vergadering met minister Rosa Weber (STF), vicepresident Geraldo Alckmin, Kamervoorzitter Arthur Lira, minister Barroso (STF) en enkele ministers van zijn regering, over de gebeurtenissen van gisteren, en de te nemen maatregelen. De vergadering vond plaats in het Palácio do Planalto, in een van de zalen die niet verwoest werden door de terroristen.

Het valt nog af te wachten wat de volgende stappen zijn van Lula, en de maatregelen die hij gaat nemen, na de mislukte bolsonaristische opstand. Hij kan de gebeurtenis aangrijpen om te proberen om de vrede in het land te herstellen, en een consensus te bereiken wat de verdediging van de democratie aangaat, de instituten en zijn regering. De bevolking wil vrede, wenst niet te leven onder voortdurende omwentelingen.

Hopelijk doet hij dat.

Bron

Foto's: Fotos Públicas - Ricardo Stuckert - Bruno Cecim / Ag.Pará - Marcelo Camargo/Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.com/2023/01/09/slechte-verliezers/