Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: The Edge of Democracy

door Redactie



Hoe zijn we in hemelsnaam hier beland? Het mag geen twijfel leiden dat vele Brazilianen zich deze vraag stellen, na de zoveelste politieke uitschuiver, telkens weer uitvoerig belicht in de Braziliaanse media. Het land beleeft momenteel een ware stortvloed aan ultra-conservatieve ingrepen, of tenminste pogingen daartoe. Voor wie het antwoord wil kennen, volstaat het om de nieuwe documentaire van filmmaakster Petra Costa uit te zitten, gedurende bijna 2 uur. ‘The Edge of Democracy’ (originele titel ‘Democracia em Vertigem’), werd vandaag officieel gelanceerd bij Netflix (incl. Nederlandstalige ondertitels).

Costa linkt haar eigen persoonlijke leven aan de politieke gebeurtenissen in Brazilië, voornamelijk vanaf haar geboortejaar (1983) toen het land opnieuw gedemocratiseerd werd. De cineaste toont beelden uit o.m. de directe omgeving van ex-presidenten Lula en Dilma Rousseff, inclusief bepaalde uitspraken die zeer zeker bijdragen tot een beter begrip van het ganse verhaal dat leidde tot de situatie waarin Brazilië vandaag verkeert.

Petra Costa toont hoe de vakbondsleider na twee decennia militaire dictatuur er uiteindelijk in slaagde om verkozen te worden, in 2002. Het werd een kans om een komaf te maken met de armoede, het onrecht, de aloude overheersing van rechts Brazilië. Costa steekt ook niet weg hoe Lula en zijn arbeiderspartij ervoor kozen om in zee te gaan met de andere kant, en samenwerkte met de PMDB (nu MDB), uiteindelijk resulterend in het aanvaarden van steekpenningen. De gevolgen zijn bekend maar worden nog eens uitvoerig getoond.



De persoonlijke benadering van Petra Costa gaat zover dat er zelfs een ontmoeting en een gesprek tussen Dilma Rousseff en Costa’s moeder getoond wordt. Het gezamenlijke geschiedenis (martelingen tijdens de militaire dictatuur) komt aan bod, maar ook de menselijke kant van de toenmalige Braziliaanse leiders dat de democratische droom altijd onder bedreiging staat van machtige figuren en dito corporaties.

The Edge of Democracy lijkt op bepaalde momenten een politieke thriller, in de stijl van ‘All The President’s Men’. Misschien slaagt de cineaste er niet in om de populariteit van Bolsonaro helemaal te verklaren, noch de nostalgie naar vervlogen tijden, maar de documentaire biedt heel zeker een helder inzicht in de gebroken ziel van het land. Een van de vele frappante scenes in de film toont een stelletje evangelische politici in het Braziliaanse parlement, luidop biddend op het moment dat er in de Kamer moest gestemd worden over de afzetting van Dilma Rousseff. De rol van Kamervoorzitter Eduardo Cunha wordt in enkele minuten bijzonder klaar en duidelijk uitgelegd. Ook de groei van de polarisatie, de fouten die gemaakt werden door links Brazilië, de manier waarop de tegenpartij hier gebruik van maakte… En er is nog veel meer te zien.

Deze prent is verplicht kijkvoer voor eenieder met een greintje belangstelling voor Brazilië.

Foto's: Agência Brasil - Netflix

Bron: https://brazilienieuws.online/2019/06/19/the-edge-of-democracy/