Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Tijdbom: 400 verlaten mijnen

door Redactie



De dambreuk bij het bedrijf Vale in Brumadinho (MG) zorgde voor een opflakkering van het debat over de efficiëntie (of juist het gebrek daaraan) van de controle op mijnen in Brazilië. Hierbij rees de vraag: wat zal er gebeuren als er nieuwe tragedie komt waar geen gigantische multinational met een enorme financiële veerkracht bij betrokken is zoals Vale, een kleiner bedrijf, of erger nog, op non-actief gesteld of zelfs failliet? Het gaat hier om een realistisch gevaar volgens specialisten uit de sector omdat net de gevaarlijkste dammen, volgens het ANM (Agência Nacional de Mineração), niet meer actief zijn.



De dam met het hoogste risico in de staat Minas Gerais is van de mijn Mina Engenho (foto boven), van het bedrijf Mundo Mineração dat zijn activiteiten in het município Rio Acima zes jaar geleden stopzette. Sindsdien wordt de dam niet meer onderhouden en werden er enkel wat borden geplaatst met de tekst “Gevaar – Ertsafval – Niet aanraken” (foto). Het gaat om residu’s als arseen en kwik. De situatie van deze achtergebleven dam is een van de ergste, maar zeker niet de enige: de krant Estadão maakte bekend dat er nog twee andere mijnen bestaan die niet meer actief zijn, gevaarlijker nog dan degene die de ramp veroorzaakte in Brumadinho. Het openbaar ministerie van Minas Gerais startte alvast een onderzoek op.

De kwestie van achtergelaten mijnen in Minas Gerais is niet nieuw en reeds bekend bij de autoriteiten. FEAM (Fundação Estadual do Meio Ambiente – stichting milieu van de deelstaat) ontdekte in 2016 maar liefst 400 achtergelaten of gedesactiveerde mijnen in Minas Gerais. Hun verslag gaat vooral om over stopgezette activiteiten en minder of niet over de toestand van de aanwezige dammen, ook geen verslagen over de mogelijke risico’s van het aanwezige ertsafval. In de lijst staan drie zorgwekkende gevallen voor het ANM: Mundo Mineração, Minar Mineração Aredes en Topázio Imperial Mineração.

Wie ervaring heeft in deze sector garandeert dat de gedesactiveerde mijnen van Minas gerais een tijdbom vormen. Carlos Martinez, professor bij Unifei (federale universiteit van Itajubá) volgt de situatie van nabij en heeft het over een “wanhopige situatie”: “Op een dag zal de rekening gepresenteerd worden met de mogelijkheid dat de staat (Minas Gerais) hierdoor failliet gaat.” Hij verwees hierbij naar de reeds bestaande economische en financiële moeilijkheden waardoor o.m. de ambtenaren van de deelstaat ernstige vertragingen opliepen bij de uitbetaling van hun salaris, in 2018: “Vele van deze mijnbedrijven bestaan niet eens meer. Wie zal dan de rekening betalen van een sociale- en een milieuramp? De overheid.”

Bruno Milanez, professor bij de UFJF (federale universiteit van Juiz de Fora) zegt dat de Braziliaanse wet zou moeten ingrijpen om avonturiers in de mijnsector tegen te houden en om dergelijke rampen te vermijden: “Andere landen met aanzienlijke mijnactiviteiten eisen vooraf dat de bedrijven hun economische stabiliteit bewijzen d.m.v. kredietkaarten en verzekeringen tegen mogelijke toekomstige schade. Dat gebeurt hier niet.” Bronnen binnen de sector zeggen dat de betrokken municípios (gemeentes) dikwijls de bedrijven binnenlaten zonder al teveel eisen te stellen, omwille van de economische afhankelijkheid.

Bron en volledig artikel: klik hier.

Foto: Estado de Minas Gerais

Source: https://brazilienieuws.online/2019/02/11/tijdbom-400-verlaten-mijnen/