Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Uitslag examens Bolsonaro verzegeld

door RedactieDe boodschap uit presidentiële kring is duidelijk: de resultaten van de twee covid-19 testen die de president liet afnemen, worden niet bekendgemaakt wegens verzegeld, met andere woorden: staatsgeheim. UOL Notícias diende op 23 maart een verzoek in via de LAI wet (Lei de Acesso à Informação), maar tevergeefs.

President Bolsonaro liet zich testen op 12 en 17 maart, na zijn terugkeer uit de Verenigde Staten waar hij aan tafel zat met onder meer Donald Trump (foto boven, poserend achter een test van covid-19). Minstens 23 autoriteiten die deel uitmaakten van het presidentiële gevolg, werden besmet met het coronavirus. Bolsonaro zei dat hij tweemaal negatief testte, maar toonde nooit de documenten om dat te bewijzen. Hij eiste wel dat twee bekende geneesheren uit São Paulo (David Uip, specialist in infectieziektes, en Roberto Kalil Filho, hartspecialist) bekendmaakten hoe zij behandeld werden en welke medicijnen zij namen, nadat beiden eveneens besmet werden. Bolsonaro is een verdediger van cloroquina en hidroxicloroquina in de behandeling, ook al is de effectieve werking van deze middelen nog niet wetenschappelijk bewezen. David Uip weigerde in te gaan op de vraag van Bolsonaro en vroeg om “respect”. Roberto Kalil Filho gaf wel toe dat hij cloroquina genomen had, informatie die Bolsonaro nadien gebruikte om zijn eigen stelling te verdedigen.

UOL Notícias argumenteerde bij het verzoek dat de informatie omtrent de examens van de president publiek is en dat hijzelf verklaarde dat beide testen negatief waren. De vraag was ook gebaseerd op de principes van transparantie van informatie door de publieke administratie, voorzien in de grondwet. Het verzoek werd geweigerd door het speciaal secretariaat van informatie van de regering: “De individuele informatie over dit onderwerp maakt deel uit van de intimiteit, het privé leven, de eer en het imago van de betrokkenen”, zo klonk het. Het verzoek van UOL werd ingediend drie dagen nadat de president verklaarde tijdens een persconferentie dat “hij, na de aanslag met een mes op zijn persoon, zich niet zou laten vellen door een griepje”. Journalisten stelden toen vragen over zijn examens, maar kregen geen uitslagen te zien. Ook minister van Volksgezondheid Luiz Henrique Mandetta zei bij die gelegenheid dat examens deel uitmaken van de “intimiteit van de patiënt”.

Een van de leden van het gevolg die ook besmet werd met het virus, generaal Augusto Heleno (kabinet voor Institutionele Veiligheid), gaf de uitslag van zijn tweede examen vrij na zijn genezing, via de sociale media. João Doria, gouverneur van São Paulo en politieke rivaal van Bolsonaro, toonde eveneens de uitslag van zijn test (die negatief was).

Het militaire hospitaal (HFA – Hospital das Forças Armadas) waar Bolsonaro en zijn gevolg zich lieten testen, verwijderde twee namen van de lijst van besmette personen. De militaire eenheid kreeg een gerechtelijk bevel om die lijst publiek te maken. Het ging om een totaal van 17 bevestigde besmettingen. Op de lijst stonden slechts vijftien namen. De directeur van het hospitaal, generaal Rui Matsuda, zei eveneens dat de uitslag van de examens van de president persoonlijk zijn en dat de documenten verzegeld worden in het laboratorium alvorens ze doorgegeven worden aan het hospitaal.

Te midden van alle vragen omtrent de examens van de president en de vooruitgang van het coronavirus in het land, tekende Bolsonaro een MP (Medida Provisória) dat de toegang tot informatie ophief. Die voorlopige maatregel werd twee dagen later ongeldig verklaard door minister/rechter Alexandre de Moraes van het STF (Supremo Tribunal Federal).

Volgens de ‘Lei de Acesso à Informação’ zijn publieke organen verplicht om binnen 20 dagen een antwoord te geven om eender welk verzoek van een burger tot informatie: gegevens, documenten of publieke informatie. Die termijn kan met tien dagen verlengd worden.

Secom (Secretaria de Comunicação Social – het orgaan voor communicatie van de regering) gaf het volgend antwoord op de vraag van UOL Notícias “Waarom mag de informatie over de examens van de president niet publiek bekend worden?” : “Het gaat over informatie van het privé leven van de president die voorzichtig moet benaderd worden, en met de nodige institutionele veiligheid”.

Nogal wat Brazilianen delen de mening van burgemeester Arthur Virgílio (Manaus) die verklaarde in een interview: ” Ik heb de indruk dat Bolsonaro zelf besmet werd, maar zonder de gebruikelijke symptomen of ernstige gevolgen, en nu immuun is. Hij kan zich hierdoor vrij bewegen maar vergeet wel dat de mensen waarmee hij selfies maakt en handjes schudt, niet immuun zijn. Bovendien is hij een politieke leider die nog altijd veel invloed uitoefent waardoor zijn voorbeeld door velen nagevolgd wordt”.

De ganse wereld weet intussen wel waartoe dergelijke samenscholingen kunnen leiden. Sommigen willen het niet weten.

Bron

Foto: Wikimedia Commons

Source: https://brazilienieuws.online/2020/04/14/uitslag-examens-bolsonaro-verzegeld/