Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Valdemar maakt bezwaar

door Redactie



De liberale partij PL van Valdemar Costa Neto (foto) wil in beroep gaan tegen het besluit van minister Alexandre de Moraes, die weigerde in te gaan op het verzoek van de partij om het resultaat van ongeveer 60% van de elektronische stembussen in de 2de kiesronde te annuleren. In die ronde werd het pleit beslecht tussen Bolsonaro en Lula, met een overwinning voor deze laatste. Moraes legde ook een boete op aan de partij van Jair Bolsonaro, oplopend tot R$ 22,9 miljoen (meer dan € 4 miljoen). Marcelo Bessa, de advocaat van de partij, bestudeert op dit moment de mogelijkheden om in beroep te gaan bij het kiestribunaal TSE.

Volgens sommige partijleden, kwam het antwoord van van Alexandre de Moraes niet onverwacht. Marcelo Bessa had partijvoorzitter Costa Neto zelfs gewaarschuwd dat er een soortgelijk antwoord zou komen van de minister.

Het besluit om het verzoek tot annulatie werd verrechtvaardigd door de partij door de druk van Bolsonaro die zich niet kan neerleggen bij zijn nederlaag, en van de bolsonaristen in het Parlement die sterk in aantal groeiden als resultaat van de 1ste kiesronde.

Er dient op gewezen te worden dat het opleggen van de zware boete door de minister niet alleen pijn doet aan de schatkist van de partij, maar ook aan de leden van geallieerde partijen, de PP en de Republicanos (de partij van vicepresident Hamilton Mourão). De minister beval de onmiddellijke blokkering van de quotas van het partijfonds waar de partijen recht op hebben, tot dat de opgelegde boete volledig betaald is.

Columnist Matheus Leitão (Veja) schrijft dat Alexandre de Moraes een grote dienst bewees aan Brazilië en aan de Brazilianen. Het besluit om het verzoek tot annulering van de 2de stemronde te weigeren, valt samen met een flinke straf aan de partij van Bolsonaro.

Moraes was categoriek in zijn stelling dat er sprake is van “een rechtszaak te kwader trouw” en gaf ook het bevel om een administratief onderzoek op te starten om de verantwoordelijkheid van partijvoorzitter Valdemar Costa Neto te bepalen, alsmede die van Carlos Rocha, de baas van het instituut Voto Legal dat het rapport omtrent de stembussen in de 2de ronde opstelde.

Leitão: “Het besluit van Moraes maakt meteen een komaf met het delirium van Bolsonaro en de bolsonaristen over de transparantie van het Braziliaanse kiessysteem. Dat systeem, al jaren succesvol in gebruik, is het doelwit van extremisten die een nederlaag niet kunnen aanvaarden en een 3de kiesronde willen in Brazilië.

Costa Neto weigerde ook in te gaan op de eis van Moraes om ook een onderzoek naar de uitslag van de eerste kiesronde voor te leggen. Met andere woorden: de elektronische urnes werkten wel goed in de 1ste ronde, toen de PL het grootste aantal zetels veroverde in het parlement, maar enkel in de 2de ronde, waar Bolsonaro het pleit verloor, liep het fout?

Valdemar handelt duidelijk op bevel van Bolsonaro (die zichzelf wegstopt), maar hij ging tever. De beslissing van Moraes toont aan de extremisten dat er niets meer in twijfel kan getrokken worden, en dat ze de resultaten van de verkiezingen niet meer moeten betwisten. Voor hen rest hetzelfde als voor alle Brazilianen: wachten tot het jaareinde voor de beëindiging van het mandaat van Bolsonaro, en het begin van de regering Lula.

Maar dat is niet wat er zal gebeuren: het verzoek van de PL – en dat is precies wat de president van de republiek wenst – zal enkel maar het anti-democratisch koor doen aanzwellen dat zich verzamelt voor de poorten van de kazernes en vraagt om een “militair ingrijpen”. In andere woorden: een staatsgreep”.

Bron

Foto: Valter Campanato/Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.com/2022/11/24/valdemar-maakt-bezwaar/