Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha

Aantal leden 521
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Volksvertegenwoordiger wil nieuwe grondwet

door RedactieRicardo Barros (PP), volksvertegenwoordiger en leider van de regering in de Kamer (foto, rechtstaand), verdedigt de opmaak van een nieuwe grondwet voor Brazilië. Barros is voorstander van een volksraadpleging onder het argument dat de huidige “Carta Magna” van Brazilië “een land maakte waarin regeren onmogelijk is”. Als voorbeeld verwees hij naar Chili waar de burgers zich vorige zondag uitspraken voor de oprichting van een nieuwe Constitutionele Raad die de Chileense grondwet moet vernieuwen. De huidige stamt uit de tijd van dictator Augusto Pinochet.

Barros: “Persoonlijk ben ik voorstander van de oprichting van een Nationale Constitutionele Raad en ik vind dat we een volksraadpleging moeten houden, net zoals in Chili, opdat we de Carta Magna kunnen vernieuwen waarin nu het woord “rechten” veelvuldig voorkomt. In die nieuwe grondwet moet het woord “plichten” opgenomen worden omdat de burgers ook verplichtingen hebben tegenover de staat”.

Hij zei ook dat de huidige grondwet “veel meer bevoegdheden toekent aan de controlerende machten” dan aan de andere, en dat het daarom nodig is dat er “een evenwicht komt tussen de verschillende machten van het land”. Volgens de volksvertegenwoordiger, die zelf het doelwit is van onderzoeken door het federale openbare ministerie, is het nodig dat er straffen moeten komen voor hen die aanklachten indienen zonder bewijzen.

Barros ontkende dat het voorstel voor de opmaak van een nieuwe grondwet de goedkeuring heeft van president Bolsonaro: “Ik was heel duidelijk. Ik zei dat ik ‘persoonlijk’ een voorstander was. Dus: ik heb de regering niet geraadpleegd en spreek ook niet in naam van de regering”.

Een dag na deze verklaringen bevestigde Barros dat hij “onmiddellijk” een project hiervoor zal indienen. De tekst daarvan is al klaar; er ontbreken enkel nog aanpassingen van de data waarop het plebisciet zou moeten plaatsvinden. Oorspronkelijk had hij dit graag opgenomen bij de gemeentelijke verkiezingen, met de bedoeling om de nieuwe grondwet klaar te hebben voor 2022. Hij werd echter niet gesteund door de partijleiders, maar volgens hem werd het project in het algemeen goed onthaald: “Ik lanceerde een provocatie over de grondwet om de mensen hierover te laten nadenken. Door de vele reacties op het idee, ben ik nog meer gemotiveerd”, zo zei hij gisteren.

Bron

Foto: Alan Santos - PR

Bron: https://brazilienieuws.online/2020/10/28/volksvertegenwoordiger-wil-nieuwe-grondwet/