Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 521
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Waarom het fout loopt in Brazilië

door RedactieWie zal de schuld krijgen van de vele slachtoffers als gevolg van de vervroegde heropening van de handel tijdens de pandemie?

Een flink deel van de 41.059 covid-19 doden (volgens de jongste gegevens volgens het consortium van de pers), mag op de rekening geschreven worden van president Bolsonaro en zijn niet aflatende campagne tegen de maatregelen van sociale isolatie, zo meent columnist Leonardo Sakamoto:

Het blijkt dat de president gezelschap kreeg van gouverneurs en burgemeesters die van mening veranderden. Enkelen van hen gingen zo ver om bijna een volledige lockdown uit te vaardigen, maar plots werden de regels versoepeld. Gegevens van het consortium wijzen op een totaal van 805.649 geïnfecteerden in het land, waarvan 30.465 nieuwe gevallen in de voorbije 24 uur geregistreerd werden.

Met het kleine aantal testen bij de bevolking, van twijfelachtige kwaliteit, is er geen zekerheid over de omvang van de onderrapportering. Een onderzoek van de federale universiteit van Pelotas wijst op cijfers in de grote steden die 7x hoger zijn dan de vrijgegeven cijfers. Er staat niets in dat rapport over de correctheid om de normale activiteiten nu te hervatten.

In steden als São Paulo is de piek nog niet stabiel. Het aantal opnames in ziekenhuizen en overlijdens, blijft stijgen. Specialisten in infectieziektes die tegen een versoepeling zijn, bevestigen – zelfs met IC-bedden beschikbaar – dat het hervatten van niet essentiële activiteiten ervoor kan zorgen dat de stad verliest wat er gewonnen werd in de periode van quarantaine.

Autoriteiten vermijden het om toe te geven dat het gaat om een “proef met mogelijke fouten”: heropenen zonder een explosie van nieuwe gevallen, dan kan het spel verdergezet worden; indien er toch een explosie komt, dan moet men weer thuisblijven. Het probleem bestaat erin dat een ‘mogelijke fout’ over enkele weken resulteert in duizenden doden.Ware het niet omwille van de mondmaskers, dan geven de beelden van propvolle autobussen, treinen en markten in steden als São Paulo en Rio de Janeiro, de indruk dat de Brazilianen niet echt te maken hebben met de uitbraak van een moordende pandemie.

Dit is niet de schuld van de arbeiders. Die willen enkel een deftige hulp van de overheid zodat ze de afloop van de pandemie thuis kunnen afwachten, maar diezelfde overheid zegt dat het nu welletjes is geweest en dat iedereen terug aan de slag moet.

Het is makkelijk om een robuuste houding aan te nemen indien de bevolking de nodige steun levert. Sanitaire maatregelen mogen echter niet genomen worden door een volksraadpleging, noch minder gebaseerd op het aantal likes op sociale netwerken of op de uitslagen van peilingen, maar wel gebaseerd op medische criteria met een brede wetenschappelijke ondersteuning.

De kwestie is: hoelang zal het volk dit blijven steunen?

Een Ibope peiling wees uit dat het deel van de Paulistanen dat de maatregelen van burgemeester Bruno Covas afkeurde, van 20% naar 35% steeg tussen april en mei. De afkeuring van het beleid van gouverneur João Doria ging van 21% naar 36%. Voor beiden daalde het percentage van zij die hun beleid goedkeuren, van 68% naar 51%.

De twee beleidsvoerders die tot nog toe recht ingingen tegen president Bolsonaro voor wat de aanpak van de pandemie aangaat, verloren aan steun, iets wat als normaal mag beschouwd worden van een maatschappij die het stilzitten, beu is.In Rio de Janeiro was het gouverneur Wilson Witzel, die eveneens frontaal in botsing kwam met Bolsonaro, die het doelwit werd van een operatie van de federale politie, wegens het wegsluizen van geld dat bedoeld was om gebruikt te worden in de strijd tegen covid-19. Hij werd plots een gouverneur die de lopende zaken afhandelt, na de goedkeuring van een impeachmentprocedure tegen zijn persoon, door de provincieraad.

Het is op dergelijke moeilijke momenten dat een echte leider zich onderscheidt van de anderen die gewoon op een publieke stoel zitten.

Er tikt een tijdbom. Het is niet nodig om erin te geloven opdat die op een bepaald moment zal ontploffen.

Bron

Foto: Fotos Públicos - Duda Pinto - Fernando Vivas
Marcelo Camargo - Rovena Rosa - Agência Brasil

Source: https://brazilienieuws.online/2020/06/12/waarom-het-fout-loopt-in-brazilie/