Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Wederzijds wantrouwen

door Redactie



Volgens journalist William Waack (CNN) bestaat er een wederzijds wantrouwen tussen president Lula en de militairen. Dat wantrouwen daalde zeker niet na de gebeurtenissen van de voorbije zondag.

De militaire commandanten gaven in diverse privé gesprekken, alsmede in publieke uitspraken, te kennen dat ze de hierarchie respecteren. En daarom luisteren ze altijd naar de bevelen van de hoogste in commando van het leger, in dit geval de president.

Maar Lula is daar niet zo van overtuigd. Hij geeft toe dat de graad van politisering bij de militairen, gestimuleerd door ex-president Jair Bolsonaro, de weg opende voor de mogelijkheid dat bevelen niet meer gerespecteerd worden, zoals het bevel voor mogelijke operaties in het kader van de GLO (Garantia de Lei e Ordem).

Dat gebeurde vorige zondag. De regering wilde diezelfde dag nog een einde maken aan de kampen voor de poort van het hoofdkwartier van het leger, kampen die ook bezocht werden door familieleden van officieren. De vrees bestond dat een direct bevel niet zou worden opgevolgd.

In dit geval werd een compromis aanvaard door de minister van Defensie, José Múcio Monteiro (foto). De kampen werden maandag ontmanteld, na het vertrek van de familieleden van de officieren.

Lula klaagt openlijk over de politisering van de strijdkrachten, een van Bolsonaro’s meest schadelijke erfenissen. Een deel van de commandanten ziet de overwinning van Lula bij de laatste verkiezingen als resultaat van het optreden van hogere rechtbanken, STF en TSE.

Bij dit alles begonnen de militairen minister Múcio te zien als een betrouwbare gesprekspartner. Hoe meer Múcio daalt in de achting van de arbeiderspartij PT, hoe groter zijn acceptatie bij de commandanten.

Gisteren werd een politieke operatie opgestart om de minister te verdedigen. Maar het wantrouwen blijft bestaan.

Bron

Foto: Fotos Públicas

Source: https://brazilienieuws.com/2023/01/12/wederzijds-wantrouwen/