Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Winnetou

door Redactie



In het vorige stukje kon u lezen hoe de twee Braziliaanse politieke kemphanen de oliereus Petrobras beginnen te gebruiken in hun kiescampagne. De peilingen blijven inmiddels de polarisatie tussen beide kandidaten bevestigen.

De uitslag van de peiling BTG/FSB wijst op een confrontatie in de 2de kiesronde. Lula verschijnt in die peiling met 43% van de intentiestemmen, Bolsonaro haalt 29%.

De overige zeven kandidaten halen samen slechts 24%. Bij die derde weg staat Ciro Gomes bovenaan met 9%, gevolgd door Sérgio Moro met 8%. João Doria, André Janones en Eduardo Leito moeten het doen met 2%. Senator Simone Tebet (MDB) doet haar best in een aantal TV-spotjes maar bereikt er tot nog toe slechts 1% mee. Felipe D’Ávila haalt helemaal niets. In dat scenario zegt 5% van de kiezers dat ze op niemand zullen stemmen.

Dezelfde peiling zegt dat Lula 54% zou halen in een tweede kiesronde, tegen 35% voor Bolsonaro. Hier zegt 11% van de kiezers dat ze op geen van beiden zouden stemmen.

Debatten

Zoon en senator Flávio Bolsonaro kreeg de taak opgelegd om de kiescampagne van zijn vader te leiden. In de voorbije maanden waren er enkele informele telefoongesprekken over een deelname aan de debatten op de Braziliaanse TV. In de campagnes van de politieke rivalen klinkt het dat de president niet zal deelnemen om confrontaties met zijn tegenstrevers te vermijden.

Wanneer Flávio gevraagd wordt over de aanwezigheid van zijn vader, dan belt hij hem op. Vervolgens wordt de telefoon op “viva-voz” geschakeld en is te horen: “Verwittig ze maar, je mag ze verwittigen. Ik doe mee, bij elk debat”. De Brazilianen zijn benieuwd, vooral om te horen of allerlei foute uitspraken, van beide zijden, herhaald zullen worden.

Lula haalde de woede van de parlementairen op zijn hals door te zeggen dat het huidige parlement het slechtste was in de geschiedenis van Brazilië. Hij zei dat tijdens een evenement in Londrina. Hij mag dan al voor een deel gelijk hebben, maar hij had zijn woorden wat beter kunnen kiezen.

Bolsonaro maakte het nog wat bonter.

Vorige vrijdag kende hij zichzelf (en enkele ministers) een medaille toe voor zijn beleid met betrekking tot de inheemse volkeren. Hierbij zette hij een “cocar” (veren) op zijn kop, wellicht een poging om even op Winnetou te lijken. In zijn toespraak drukte hij de wens uit dat de inheemse volkeren zich “net als ons” voelen en dat ze “hun gronden net als wij zouden benutten”.

“Wij zijn allemaal gelijk. We zijn hier allemaal op de aarde dankzij God”.

De politieke folklore zegt dat het ongeluk brengt om de veren van indianen op het hoofd te zetten. Maar Bolsonaro wil opnieuw verkozen worden en zette het kleurrijke ding al meerdere malen op zijn hoofd.

Het eerbetoon vindt net plaats op het moment dat Bolsonaro de oorlog in Oekraïne gebruikt als voorwendsel om druk uit te oefenen op de goedkeuring van een wet die toelaat om gronden in de reservaten te ontginnen.

Het voorstel werd al goedgekeurd voor een spoedprocedure en wordt gesteund door parlementairen uit de landbouwsector. Het argument van de voorstanders van deze wet bestaat erin dat het project het mogelijk tekort aan meststoffen, door de oorlog in Oekraïne, zal opvangen. De tekst voorziet drastische wijzigingen in datgene wat nu al 50 jaar lang wordt toegepast. Het voorstel wijzigt het statuut van de indiaan (Estatuto do Indio), een wet uit 1973. Indien het parlement het voorstel, opgemaakt door de regering goedkeurt, dan zou het Estatuto do Indio ontdaan worden van het artikel waarin de exploratie van natuurlijke rijkdommen verboden wordt.

Het instituut voor de mijnbouw (Ibram – Instituto Brasileiro de Mineração) is tegen het nieuwe wetsvoorstel. Het instituut bestaat uit leden van 127 bedrijven, waaronder Vale, Votorantim, Samarco, Gerdau, Alcoa, Anglo American en ArcelorMittal.

De personaliteiten die geëerd werden met de “Medalha do Mérito Indigenista” werden vorige woensdag bekendgemaakt. Naast de president schonk ook minister van Justitie Torres een medaille aan zichzelf. Negen andere ministers kregen er eveneens eentje opgespeld, waaronder Braga Netto (Landsverdediging), Tereza Cristina (Landbouw), Damares Alves (Vrouwen, Mensenrechten), Luiz Eduardo Ramos (Regeringssecretaris) en Augusto Heleno (Kabinet voor Institutionele Veiligheid).




Een glunderende minister aanvaard het eerbetoon van president Winnetou Bolsonaro.

Zoals eerder aangetoond door de krant Folha de São Paulo, gaf Heleno zelfs toestemming om naar goud te zoeken in een van de best bewaarde gebieden van de Amazone, in een deel van de Rio Negro dat door twee inheemse landen loopt, waar 11 etnische groepen leven, maar trok die toestemming later weer in.

Het ging om een gesloten evenement en volgens Marcelo Xavier, de voorzitter van Funai (Fundação Nacional do Índio), namen er enkele etnische groepen aan deel zoals de Kalapolo, Kayapó, Macuxi en Xavante.

In zijn toespraak zei Xavier dat zijn beleid geconfronteerd wordt met een “passief van eeuwenlange mislukkingen van het Braziliaanse beleid ten opzichte van de inheemse volkeren, in een scenario dat gedomineerd wordt door tussenpersonen waarbij de indianen heen en weer gerold worden”. De voorzitter noemde geen namen maar verwees direct naar de NGO’s, een van de voornaamste doelwitten van de regering Bolsonaro.

De keuze om president Bolsonaro te huldigen met een medaille had als gevolg dat de ex-voorzitter van Funai, Sidney Possuelo, zijn eigen medaille inleverde die hij 35 jaar gelden kreeg van het ministerie van Justitie.

Hij stuurde die medaille op in een omslag met een brief waarin hij schreef “enorm verrast te zijn en natuurlijk verbaasd” bij de ontdekking dat Bolsonaro onderscheiden werd.

In de tekst herinnert Possuelo eraan dat Bolsonaro bekendstaat om zijn verzet tegen inheemse agenda’s en citeert hij een zin die de president zei toen hij nog volksvertegenwoordiger was. “De Braziliaanse cavalerie was erg incompetent. Bekwaam, jawel, was de Noord-Amerikaanse cavalerie, die in het verleden zijn Indianen decimeerde waardoor er tegenwoordig geen enkel probleem meer is in dat land”.

Nog volgens de brief verliest het eerbetoon door de huldiging van Bolsonaro elke zin waarvoor het destijds, in 1972, in het leven geroepen werd.

Bronnen: VejaFolha de São Paulo

Foto's: Clauber Cleber Caetano/PR

Source: https://brazilienieuws.online/2022/03/21/winnetou/