Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Brazilie Nieuws: Ze leren niets, ze vergeten niets

door Redactie



Bovenstaande zin, toegeschreven aan de Franse diplomaat Charles-Maurice de Talleyrand, vormt een algemene samenvatting van de meningen, komende van mensen die voorheen forse kritiek gaven op president Bolsonaro, maar nu niet aarzelen om sceptisch te staan tegenover de man die de huidige president wist te kelderen: Luiz Inácio Lula da Silva, samen met de arbeiderspartij PT. Dat die mensen vooral te vinden zijn in de financiële wereld en bij de ondernemers, zal niemand verbazen. De uitdrukking werd ook vaak gebruikt door journalist Reinaldo Azevedo, in de tijd dat hij nog voor Veja werkte en een fervente criticus was van de PT, zwaar uithalend naar hun blunders.

De hoofdreportage van datzelfde weekblad draagt deze week de titel “Lula ressuscita fantasmas do governo Dilma com sinais confusos na economie” (Lula wekt de spoken van de Dilma-regering weer tot leven met verwarrende signalen in de economie). Het eerste signaal was de aanstelling van pupil Fernando Haddad als de nieuwe minister voor Economie, vanaf nieuwjaar minister van Financiën. Die naam werd niet zo goed onthaald, maar na enkele geruststellende verklaringen van Haddad, werd het weer kalm, zelfs na zijn uitspraak: “Lula droeg me op om de armen op te nemen in de begroting, de rijken in de inkomstenbelasting”.

Deze week kwam er een nieuwe aankondiging. Oudgediende Aloizio Mercadante krijgt de leiding van de investeringsbank BNDES, een Braziliaans staatsbedrijf. Met die aankondiging gaf Lula aan dat het beleid van de staatsbedrijven – die vanaf nu NIET meer geprivatiseerd zullen worden – mogelijk weer terugkeert naar dat van voorheen, met name de financiële besproeiing via goedkope leningen aan bedrijven, met geld uit de schatkist, een beleid dat fout liep onder vorige PT-regeringen. De gevolgen waren meteen merkbaar: een daling van de beurs, een stijging van de dollar.

De bliksemsnelle poging om de wet van de staatsbedrijven te wijzigen, zodat het weer kan dat politici worden benoemd in dergelijke bedrijven, met allerlei rampzalige gevolgen, was de kers op de taart. Dit veroorzaakte zodanig veel negatieve reacties dat de stemming in de Senaat plots afgezwakt wordt door voorzitter Rodrigo Pacheco. De wetswijziging kan hierdoor zelfs gekelderd worden.

De geruchten dat de naam van senator Jean Paul Prates (PT) overwogen wordt als nieuwe directeur van het staatsoliebedrijf Petrobras, volstonden opdat de aandelen van Petrobras een duik naar beneden namen met een extra verlies van 10%, een bloeding veroorzakend van 30 miljard reais in de huidige marktwaarde.

Het getreuzel om Simone Tebet (MDB) aan te kondigen voor het robuuste ministerie van Burgerschap (omdat de PT dit voor zichzelf wil houden), het gerommel met de geheime begroting, nu onder de loep van de leden van het hoogste gerechtshof, en de moeilijkheden rondom de stemming van een wetswijziging die meer geld ter beschikking stelt aan Lula (PEC da Transisão), wijzen op forse moeilijkheden voor de nieuwe regering.

Lira, de laatste keizer van de Kamer?

Verkozen president Lula zou naar verluidt vandaag samenzitten met Kamervoorzitter Arthur Lira (PP) om tot een vergelijk te komen over de goedkeuring van de zogenaamde PEC da Transisão, een wetswijziging die de betaling van de uitkering Auxílio Brasil en het nieuwe minimumloon, boven de inflatie, garandeert. Er zal ook gepraat worden over de geheime begroting.

Lula houdt er niet van om met zijn rug tegen de muur geduwd te worden, of om te luisteren naar allerlei eisen die hij ongepast vindt, of zelfs gebrek aan respect vertonen. Voormalige Kamervoorzitter Eduardo Cunha was erg open en eerlijk, en kwam altijd meteen terzake. Op dat vlak, maar ook op andere, vertoont Lira gelijkenissen.

Bij een recente ontmoeting verhoogde Lira zijn toon en zei vlakaf wat hij wilde, in ruil voor de goedkeuring van de wetswijziging. Dat irriteerde Lula. Indien het klopt dat Lira, onder andere, het ministerie van Gezondheid voor zich wilde, dan kwam daar niets van in huis, en zal dat ook niet gebeuren.

Indien het waar is dat hij (Lira) de verdachtmaking uitte dat de PT (lees: Lula) samenspant met het STF om de geheime begroting onderuit te halen, dan vormt ook dat een motief voor Lula om geïrriteerd rond te lopen. Lira kan veel, maar Lula kan meer.

Zonder de geheime begroting komt de herverkiezing van Lira als Kamervoorzitter in het gedrang, en kan hij het mogelijk zelfs helemaal schudden. Zonder de PEC de Transisão kan Lula nog altijd een ‘Medida Provisória’ (voorlopige maatregel) uitvaardigen met dezelfde waarde die een wetswijziging zou toelaten, weliswaar goed te keuren door het Parlement.

Lira wil de geheime begroting redden, nu op weg naar de ondergang door de stemming bij het STF (maandag te bevestigen). Indien een meerderheid van de ministers stemt voor de onwettelijkheid, dan is het zover. Voor Lula is een stemming van de wetswijziging volgende week ok. Indien alles goed gaat, dan wordt er dinsdag gestemd.

Wie zal het pleit winnen? Lula? Lira? Het gezond verstand?

Foto: Kamervoorzitter Arthur Lira (zittend, links), omringd door collega’s volksvertegenwoordigers (inclusief van de PT) die allemaal een stukje van de koek willen.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Michel Jesus/Câmara dos Deputados

Source: https://brazilienieuws.com/2022/12/16/ze-leren-niets-ze-vergeten-niets/