Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Reizen

Chapada Diamantina

door Progresso

chap-ban

Chapada Diamantina (Diamantenplateau) is een Braziliaanse natuurgebied. Het gebied ligt circa 425 kilometer ten westen van Salvador in het binnenland van de staat Bahia en beslaat een oppervlakte van 30.921 km2. Het landschap bestaat onder meer uit bergen, tropische bossen, canyons, valleien, grotten met rotstekeningen en enkele hoogvlaktes die grotendeels bedekt zijn met gras en struiken, waaronder Morro do Pai Inácio.

chap-02

Het hoogste punt van Chapada Diamantina is de 2.033 meter hoge Pico do Barbado. Tot de flora behoren onder meer bromelia’s, orchideeën en madeliefjes. De economie van het gebied drijft vooral op het ecotoerisme met als voornaamste trekpleister het Nationaal Park Chapada Diamantina. Haar naam dankt Chapada Diamantina aan haar landschap en aan de vondst van diamanten op haar grondgebied.

chap-01

De natuur kenmerkt zich door betoverende valleien, kloven, grotten, ondergrondse rivieren, bergen en watervallen. De Pati rivier en Ancorado rivier vormen vaak een leidraad voor wandelaars. Een van de mooiste uitzichtpunten vormt de heuvel Serra do Imperio.

chap-lencois

chap-lencois-2

De bekendste toegangspoort met de beste infrastructuur is het stadje Lençois (foto’s hierboven). Andere plaatsen waarvan je het gebied kunt verkennen en overnachten in leuke hotels zijn Mucuge, Xique-Xique do Igatu en Indarai. Vanaf Lençois kan je deelnemen aan tal van excursies, zoals paardrijden, mountainbiken, hiken en uitstapjes naar de grotten en watervallen van het gebied.

chap-3-irmaos

chap-04

Veel minder bekend dan de Gold Rush uit de negentiende eeuw was de zoektocht naar kostbare diamanten. Het waren twee Duitse schatgravers die vanaf Salvador in 1844 de weg vonden naar een bizar landschap wat nu bekend is als Chapada Diamantina. Temidden van dreigende rotsformaties, diepe meren en ondergrondse rivieren werd een laag met diamant gevonden. Ruim 100 jaar later zijn de diamanten verdwenen en is Lençois als een dromerig stadje achtergebleven. Alleen koloniale façades getuigen van verdwenen rijkdom. De zoektocht naar diamanten door “garimperos” werd definitief verboden door de Braziliaanse regering in de jaren negentig.

Grotten

chap-10

Slechts een klein deel van het neerstortende water zoekt bovengronds zijn weg. Chapada Diamantina is rijk aan verdwijngaten, ondergrondse rivieren en immense grotten die uitgeslepen zijn door water waar de dinosauriërs nog van gedronken hebben. Lapa Doce en Pratinha nodigen uit om de diepste geheimen van het gebied te verkennen. Ben je er in juni of juli? Vergeet dan niet om het Betoverde Meer op het programma te zetten. Diep, donkerblauw water in een kalksteengrot, verlicht door zacht strelende zonnestralen die door barsten in het plafond net het wateroppervlak bereiken. Een van de hoogtepunten van een bezoek aan dit park. Voor wie durft is er de Lapão Grotto, een grot waar je samen met een gids aan een touw in afdaalt. Minder avontuurlijke mensen kunnen altijd een duikje nemen in het glasheldere water van een rivier of natuurlijk zwembad.

Meer foto’s

chap-07

chap-09

chap-corujachap-05

chap-11

chap-12

chap13

chap-14Een huisje in het kleine bergstadje Igatu. Vroeger waren hier 25.000 inwoners, diamantzoekers. Vandaag blijven er nog 600 over, en wat ruines van de huizen van vroegere bewoners, inclusief een klein museum.

chap-17

chap-16

chap-18

Video Chapada Diamantina by Drone