Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Agrishow krijgt politiek tintje

door Redactie



Agrishow is een internationale landbouwtechnologiebeurs die wordt gehouden in Ribeirão Preto, in de staat São Paulo. De beurs wordt beschouwd als de op een na grootste beurs in zijn soort ter wereld en de grootste in Latijns-Amerika. De eerste beurs vond plaats op 4 mei 1994. Dit jaar loopt Agrishow van 1 tot 5 mei met een politiek tintje, om het zacht uit te drukken, en om verschillende redenen.

De publieke bank "Banco do Brasil", een klassieke sponsor van de gebeurtenis, zal die sponsoring dit jaar intrekken. Het besluit werd genomen nadat de organisatie van de beurs minister van Landbouw Carlos Fávaro aanraadde om een andere dag te kiezen voor zijn bezoek, gepland op de openingsdag, omwille van de mogelijke aanwezigheid van ex-president Bolsonaro. Die aanwezigheid en de vele invallen van de sociale landloze beweging MST zorgden voor een afstand tussen de regering Lula en de landbouwsector.



(Ex) president Bolsonaro, (ex) gouverneur João Doria en (ex) minister van Landbouw Tereza Cristina (nu senator) bij de opening van Agrishow in 2019.

Minister Paulo Pimenta (Secom - Communicatie) drukte zijn ontevredenheid uit: "Er is hier sprake van onbeleefdheid en karakterwijziging van een institutioneel evenement dat door de landbouwsector omgevormd wordt tot een gebeurtenis met politieke en ideologische kenmerken. Ofwel is het een plurale en onpartijdige zakenbeurs, ofwel kan het niet gesponsord worden door de overheid".



Minister Paulo Pimenta en president Lula.

De Banco do Brasil zal R$ 1,5 miljard beschikbaar stellen voor zakelijke doeleinden, gedurende de beurs. Het hoofd van de bank, Taciana Medeiros, liet weten dat ze niet aanwezig zal zijn, nadat het sponsorship gecanceld werd.

De organisatie van de beurs ontkende dat ze uitnodiging van de minister introkken en verklaarde dat het enkel ging om een "alarm" om eventuele verlegenheid te vermijden. De houding van de Agrishow wordt door de federale regering beschouwd als een provocatie aan de federale regering en aan president Lula.

Minister Márcio França (Havens en Luchthavens) suggereerde via Twitter dat de regering de beurs zou boycotten.

Ex-chef voor Communicatie van de regering Bolsonaro reageerde eveneens en schreef: "De uitnodiging van de huidige Landbouwminister werd niet ingetrokken. Hij is gewoon bang om in een bijrol geduwd te worden naast hoofdrolspelers als ex-president Bolsonaro en gouverneur Tarcísio Freitas (SP). De reclame en sponsoring van de Banco do Brasil zijn onafhankelijk, Secom moet zich daar niet mee bemoeien".



Het hele verhaal kan herleid worden tot het grote verschil tussen de (machtige) landbouwsector en de kleine boeren, verenigd via de MST (foto). De eerste produceert op grote (wereld) schaal met gebruik van uiterst moderne technologie, de tweede streeft naar een productie op kleine schaal met gezonde producten. Hiervoor is land nodig. De grootgrondbezitters werden hiervoor altijd gesteund door Bolsonaro die bosbranden en ontbossingen door de vingers zag. De MST, onder de regering Bolsonaro in de hoek gedrumd, hernam de invasies van gronden die volgens hen onproductief zijn. Een landhervorming zou dit moeten oplossen, maar dat lukte tot op vandaag niet.

Intussen is de regering Lula voor een flink deel afhankelijk van parlementaire steun voor hun projecten. De landbouwsector heeft een flinke invloed in het Parlement. De rest valt te raden.

Foto's: Alan Santos - Wilson Dias - Ricardo Stuckert /PR - Wikimedia Commons

Source: https://www.link2brazil.com/post/agrishow-krijgt-politiek-tintje