Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Artificiële intelligentie en politiek, een gevaarlijk mengsel

door Redactie



De afbeelding hierboven zal wellicht bekend lijken in de ogen van iedereen die vertrouwd is met Brazilië, denkend aan Ouro Preto, São João Del Rei, Tiradentes, Diamantina en soortgelijke historische stadjes in de deelstaat Minas Gerais, of zelfs Paraty in de staat Rio de Janeiro. Het is echter een plaatje bekomen via een prompt bij een AI tool, een algemene indruk gevend van dergelijke plekjes in Brazilië zonder de werkelijkheid weer te geven.

Murillo de Aragão (Veja) schreef een artikel met als titel "Politiek en artificiële intelligentie, een gevaarlijk mengsel dat de (gemeentelijke) verkiezingen van 2024 kan beïnvloeden". Hij verwijst hierbij naar de recente verkiezingen in buurland Argentinië, gewonnen door Javier Milei, die hij als historisch omschrijft omdat er voor de eerste maal artificiële intelligentie in het spel was. Volgens Aragão maakte de peronistische kandidaat Sergio Massa flink gebruik van de nieuwe technologie om inhoud en boodschappen te creëren voor de sociale media. Milei zou hetzelfde gedaan hebben, maar dat ontkent hij.

"Het tijdperk van de AI vertegenwoordigt de derde golf van technologische transformatie in de 21ste eeuw, na het massaal gebruik van de sociale media en het verspreiden van nepnieuws. De netwerken werden stevig gebruikt door Barack Obama in 2008, Donald Trump plukte de vruchten van de verspreiding van nepnieuwsberichten. In Brazilië was het Jair Bolsonaro die de netwerken gebruikte in zijn voordeel.

De gebeurtenissen in Argentinië zijn ernstig en onderlijnen de noodzaak om een debat te voeren over het gebruik van de AI technologie, en voor de invoering van ethische en transparante regels voor het gebruik van AI in de politiek. Dit alles toont aan dat de verkiezingen van 2024 de volgende grote arena kunnen zijn voor een intensief gebruik van de AI met de bedoeling om reputaties af te kraken en om politieke tegenstanders te benadelen.



Een "koffieplantage, ergens in Brazilië", gezien door de "ogen" van een kunstmatige intelligentietool.

Het groeiende gebruik van de 'deepfakes', waarbij AI valse inhoud creëert en reële afbeeldingen vervangt, doet de bezorgdheid over de integriteit van het democratische proces toenemen. Specialisten wijzen op de noodzaak om misbruiken en beschadiging van de democratie te voorkomen, gezien het potentieel van deze technologie om de publieke opinie te beïnvloeden en de geloofwaardigheid van de instituten in twijfel te trekken.



Zo ziet de Chapada Diamantina eruit volgens het resultaat van een prompt bij een AI tool. Hieronder de werkelijkheid, een gewoon plaatje, gemaakt met een goedkope smartphone, zonder enige bewerking (wie meer (mooie) foto's wil zien van dit immens grote en prachtige natuurpark in Bahia, raden we aan om een bezoek te brengen aan de website van gids Ivan Bahia).



Het gebruik van de AI in een land waar kritische reflexen gelimiteerd zijn en waar er sprake kan zijn van een gebrekkige opvoeding, kunnen de politieke standpunten opgedrongen worden aan hen die minder goed geïnformeerd zijn. Het is essentieel dat het gebruik van de AI technologie discussies en debatten stimuleert. In Brazilië bestaan er al wetsontwerpen over het thema. Senaatsvoorzitter Rodrigo Pacheco stelt een project voor dat het gebruik van de technologie in het land wettelijke beperkingen oplegt, ontwikkeld door een commissie van specialisten, onder leiding van minister Villas Bôas Cueva, van het STJ (Superior Tribunal de Justiça). Dat voorstel heeft nog een lange weg af te leggen.

In een historische context werd de geschiedenis herhaaldelijk anders voorgesteld door dictators, het beeld van tegenstanders verwijderend. Dat kan vandaag in real time gebeuren, dankij het gebruik van AI. Zonder een toepasselijke wetgeving kan het Congres de hete aardappel doorspelen aan het kieshof TSE zodat zij verantwoordelijk zijn om nepnieuws en deepfakes te bestrijden opdat het kiesproces niet op een beslissende manier verstoord wordt."

De bijzonder heftige reacties na de verkiezingen in Nederland wijzen erop dat internet voor vele kiezers de gemakkelijkste en snelste weg is om hun mening te uiten (zowel voor als na de verkiezingen), iets wat 25 jaar geleden ondenkbaar was. De vraag kan dan ook gesteld worden in hoeverre de sociale netwerken verantwoordelijk zijn voor de uitslag, en of er nepnieuws aan te pas kwam. Dat op zich is al een mogelijk onderwerp voor een debat. De mogelijke inzet van de nieuwe technologie voor politieke doeleinden in de toekomst, mag er misschien meteen in opgenomen worden.

Veja

Afbeeldingen: Productie Joop Liefaard/L2B

Source: https://www.link2brazil.com/post/artifici%C3%ABle-intelligentie-en-politiek-een-gevaarlijk-mengsel