Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Beschamende stilte

door Redactie



Terwijl het brutale linkse regime van Nicaragua mensen verbant, arresteert en voor een vuurpeleton brengt als ze niet akkoord gaan, besloot Brazilië om een aanklacht tegen het regime van Daniel Ortega door de Verenigde Naties niet te ondertekenen.

De Braziliaanse houding steekt schril af tegen andere Latijns-Amerikaanse naties met een links regime, zoals Chili en Colombia, die het document wel tekenden. Er werd druk uitgeoefend op de regering van Lula waarna de Braziliaanse ambassadeur bij de VN, Tovar da Silva Nunes, voor het eerst zijn bezorgdheid uitte "voor de mensenrechten" in Nicaragua en verklaarde dat Brazilië bereid was om vluchtelingen op te vangen. Dat kwam telaat. De verklaring heeft niet hetzelfde gewicht als een formele veroordeling en is geen alternatief voor het zwijgen van president Lula. Leandro Lima, een politieke analist drukte het zo uit: "Er is een generatieverschil tussen het nieuwe linkse Latijns-Amerika en de PT die zich nog steeds verankert aan de logica van de Koude Oorlog, en een afkeer heeft van wat zij beschouwen als een inmenging van buitenaf".

In een zeldzame gelegenheid liet Lula zich ooit wel uit over Nicaragua, in een interview met de krant El País, en vroeg: "Waarom mag Angela Merkel wel 16 jaar aan de macht blijven en Ortega niet?". Het antwoord ligt gevat in de brutale aanval op de basisrechten van de bevolking die de dictator regeert.

Daniel Ortega

Daniel Ortega is een Nicaraguaanse politicus en voormalig guerrillaleider die werd geboren op 11 november 1945 in La Libertad, Nicaragua. Hij werd voor het eerst bekend als lid van de Sandinistische Nationale Bevrijdingsfront (FSLN), een linkse guerrillabeweging die in 1979 de macht greep en een revolutie ontketende tegen de dictatoriale heerschappij van Anastasio Somoza.

Ortega werd de leider van de Sandinistische regering en president van Nicaragua van 1985 tot 1990. Onder zijn bewind voerde hij landhervormingen door en voerde hij sociale programma's uit om de levensstandaard van de armen te verbeteren. Zijn regering werd echter ook beschuldigd van mensenrechtenschendingen en corruptie.

In 1990 verloor Ortega de presidentsverkiezingen aan Violeta Barrios de Chamorro en de Sandinistische regering trad af. Ortega zou vervolgens nog drie keer zonder succes proberen om president te worden voordat hij in 2007 uiteindelijk werd gekozen tot president.

Sindsdien heeft Ortega het beleid van zijn vorige bewind voortgezet en heeft hij de banden met socialistische regeringen in de regio, zoals Cuba en Venezuela, versterkt. Zijn bewind heeft echter ook kritiek gekregen vanwege onderdrukking van politieke oppositie, vermeende verkiezingsfraude, censuur van de media en corruptie. In 2018 waren er massale protesten tegen zijn regering, die door de autoriteiten met geweld werden onderdrukt.

In het kort kan worden gesteld dat Ortega in de afgelopen decennia controversieel is gebleven vanwege zijn linkse politieke overtuigingen en het vermeende machtsmisbruik dat tijdens zijn bewind heeft plaatsgevonden. Deze stelling is in werkelijkheid een zachte manier om uit te drukken wat er echt gaande is. Het is misschien goed om even te vergelijken met Bolsonaro, een extreemrechtse politicus, vaak blaffend maar weinig bijtend. Ortega is een extreemlinkse politicus die - flink geholpen door zijn echtgenote Rosario Murillo, niet alleen blaft maar ook bijt. De beschamende stilte van de huidige linkse president Lula m.b.t. het regime in Nicaragua is olie op het vuur van het rechtse kamp in Brazilië, ook al lijken die al lang niet meer te rekenen op hun "mito" die eveneens een beschamende stilte aanhield sinds hij het pleit verloor.

Daniel Ortega kwam ook in de voorbije dagen in het nieuws door de aankondiging van een lijst van 94 prominente dissidenten die niet alleen hun staatsburgerschap verliezen, maar ook al hun bezittingen. Volgens rechter Ernesto Rodríguez hebben de 94 criminele handelingen gepleegd ten koste van de vrede, de soevereiniteit, de onafhankelijkheid en de zelfbeschikking van het Nicaraguaanse volk.

De katholieke kerk, die het aandurft om kritiek te uiten op de dictator, werd eveneens een mikpunt. Opposanten zoeken hun toevlucht tot kerken om niet vermoord te worden, en daarom beschouwt Ortega vertegenwoordigers van die kerken als terroristen. Tientallen priesters werden opgepakt, anderen zochten hun toevlucht in het buitenland. Het Vaticaan sloot deze week zijn diplomatieke vertegenwoordiging in Nicaragua. Lees dit artikel bij de website MO voor meer details over het dictatoriaal regime van Ortega.

Foto boven: Lula ontmoet Daniel Ortega in Itamaraty (BZ) in 2010. Roosewelt Pinheiro/ABr

Source: https://www.link2brazil.com/post/beschamende-stilte