Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Bolsonaro: "Ze zullen niet zomaar kunnen doen wat ze willen"

door Redactie



De terugkeer van ex-president Bolsonaro, na een zelf opgelegde ballingschap van 3 maanden in Orlando - USA, zorgt voor munitie bij de tegenstanders van Luis Inácio Lula da Silva, elf dagen voor zijn regering de eerste 100 dagen volmaakt. Zonder het nieuwe fiscale anker dat op dit moment gepresenteerd wordt, is er nog niet veel om te tonen. Dat is - in het kort - de algemene reactie van de Braziliaanse pers.

Bolsonaro sprak met afgevaardigden, senatoren en rechtse leiders na zijn aankomst in Complexo 21, in het centrum van de hoofdstad Brasília, waar hij zich verenigde met zijn partij, de PL.

"Ik herinner me dat, wanneer iemand kritiek had op het Parlement ten tijde van Ulysses Guimarães (Braziliaanse politicus en advocaat, een van de belangrijkste tegenstanders van de militaire dictatuur, overleden in 1992), dat die antwoordde 'wacht dan maar op het volgende'. Deze keer loonde dat de moeite. We kunnen fier zijn op het Parlement, op de manier waarop we ons gedragen, het intern gedrag, echt doen wat er moet gedaan worden, en deze mensen (regering) laat zien, in de korte tijd dat ze aan de macht zijn, dat ze niet zomaar kunnen doen wat ze willen met betrekking tot de toekomst van dit land", zo zei hij.

Bij de PT bestaat er inmiddels onenigheid over de benadering van het politieke scenario. Partijvoorzitster Gleisi Hoffmann lanceerde een video waarin zij zei: "En Bolsonaro? Kom je terug? Kom je kijken hoe Brazilië erop vooruit ging tijdens je afwezigheid?". Een deel van de PT-parlementariërs classificeerde de video als een "capitale fout, een blunder". In hun ogen werd de ex-president door Hoffmann aangepakt als een politieke tegenstander, terwijl Bolsonaro in hun ogen moet behandeld worden als een "zaak voor de politie", en - net als Lula vorige week Sérgio Moro in twijfel trok - op die manier de aandacht en de spots weer op de ex-kapitein gericht werden, na drie maanden afwezigheid.

Journalist William Waack (CNN Brasil, Estadão) legt inmiddels de vinger op de wonde en haalt een uitspraak aan van Mike Tyson: "Iedereen heeft een plan totdat hij een klap op zijn mond krijgt". Lula, aldus Waack, heeft het plan om Brazilië te veranderen volgens zijn eigen politieke visies, maar kreeg ook al enkele klappen op zijn mond. Anders gezegd: geen enkel plan is onvatbaar voor wijzigingen als het voor de eerste keer voorgesteld wordt. Waack shrijft:

"Lula's plan is evident. Hij wil de publieke uitgaves verhogen met zo weinig mogelijk limieten, in de hoop dat dit vooruitgang brengt. Indien dat eerder al eens lukte, dan moet het nu ook kunnen. Maar er veranderde veel in de voorbije twintig jaren. De Braziliaanse productiviteit en competiviteit (buiten de landbouwsector) blijft al jaren op hetzelfde peil. De economische groei van het voorbije decennium is niet zo geweldig, maar de schulden groeiden wel aan. De vooruitzichten voor dit jaar zijn niet veel beter.

Lula's instinct en politieke ervaring zegt hem dat zijn populariteit snel kan dalen - m.a.w. zijn capaciteit om invloed uit te oefenen in het Parlement - indien hij niet snel op de proppen komt met overtuigende economische resultaten. Vandaar het gehamer op de hoge intrestvoeten, die hij ziet als een perverse belemmering (wat ze in zekere zin ook zijn). Echter, die intresten zijn erg hoog zowel op korte als op lange termijn. En dat kan vertaald worden door de lage verwachtingen en de perceptie van grote risico's door de economische spelers".

De regering doet er goed aan om Bolsonaro & co links te laten liggen i.p.v. olie op het vuur te gooien. Lula's keuze om zijn eigen advocaat Cristiano Zanin aan te wijzen als opvolger voor minister Ricardo Lewandowski (STF) bewijst dat zijn rancune blijft sluimeren en dat hij er waarschijnlijk stiekem op hoopt dat ex-rechter Sérgio Moro vroeg of laat op die manier "gestraft" zal worden.

Een groep van 33 volksvertegenwoordigers van de oppositie diende gisteren een verzoek tot afzetting in van president Lula. Motief: vergrijp tegen de verantwoordelijkheid omwille van beledigingen aan het adres van Moro en kritieken tegen de Centrale Bank. De afgevaardigden argumenteren dat het gedrag van de president "instabiliteit" veroorzaakt voor het land. Het impeachment verzoek is inmiddels het zevende. Bolsonaro kende in dezelfde periode twee verzoeken tot afzetting. De kans dat de voorzitter van het Parlement ingaat op het verzoek is klein, maar ook niet onmogelijk. Dilma kan er over meepraten.

CNN Brasil - Poder360 - Estadão - UOL Notícias - Veja

Foto: Fabio Rodrigues-Pozzebom/ Agência Brasil

Source: https://www.link2brazil.com/post/bolsonaro-ze-zullen-niet-zomaar-kunnen-doen-wat-ze-willen