Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Progresso, quasimodo

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Brazilië, het eeuwige land van de toekomst

door Redactie



Bovenstaande illustratie (prod. J. Liefaard) toont een koffieplantage in Minas Gerais. Misschien is dit een van de beelden die een dromer zich voorstelt als hij aan Brazilië denkt zonder er ooit geweest te zijn. Eenmaal hier worden sommige aspecten van dergelijke dromen bevestigd, andere weer niet. Hoe het ook weze mag, het toeristisch potentieel is groot maar tot nog toe vertaalt zich dat niet in de cijfers. In het vorige bericht, een samenvatting van een interview van de nieuwe minister van Toerisme, Celso Sabino, leest u over zijn ambities, niet in het minst het forse opschroeven van het aantal buitenlandse bezoekers, een belofte die niet zo makkelijk is om waar te maken.

Het is niet de eerste keer dat erover gepraat wordt. In 2013, het jaar van de protesten tegen de regering Dilma Rousseff, kreeg link2brazil de kans om enkele vragen te stellen aan het toenmalige hoofd van Embratur (Instituto Brasileiro de Turismo, deel uitmakend van het ministerie van Toerisme), Flávio Dino, nu minister van Justitie. De vragen werden opgestuurd en netjes beantwoord. De context van toen waren de vooruitzichten van het WK in 2014 en de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Beide evenementen vonden plaats zonder dat later de verwachtingen omtrent de groei van het toerisme ingelost werden.

Brazilië, het eeuwige land van de toekomst

De Oostenrijker Stefan Zweig leerde Brazilië kennen in de eerste helft van de 20ste eeuw. Het werd een liefde op eerste zicht en hij schreef het boek "Brasil, o país do Futuro", in 1941. Dat werd later "Brasil, o eterno país do Futuro", een ander boek van de auteur Alberto Ravizzoli, uitgebracht in 2014. Het lijkt soms dat voorspellingen m.b.t. de toekomst van Brazilië nooit uitkomen.

Hieronder het volledige interview van destijds (november 2013). Brazilië-kenners kunnen nu, tien jaar later, oordelen wat er overblijft van de uitspraken van Flávio Dino. De sportieve evenementen vonden plaats, een president werd afgezet, Lula vloog achter de tralies, extreemrechts nam het roer over in 2018, er kwam een pandemie, Lula kwam terug in 2022, werd opnieuw verkozen en is nu weer president, voor de derde keer. En het toerisme? Dat staat nog steeds op hetzelfde pitje. Embratur, een autonome dienst van het ministerie die het toerisme in het buitenland moet promoten, bestaat ook nog altijd, nu o.l.v. Marcelo Freixo. Ook hij is niet opgeleid in de sector, maar werd als lid van de PT op die stoel geplaatst.



Flávio Dino als voorzitter van Embratur in 2011. Foto: Marcello Casal/Agência Brasil

V - Er bestaat een zekere bezorgdheid bij de toeristen m.b.t. de kostprijs van een Brazilië-reis, voornamelijk in Brazilië zelf. Naast dure intercontinentale vluchten is het nu al zeker dat binnenlandse vluchten die kostprijs nog aanzienlijk zullen verhogen. Bovendien hebben de Braziliaanse luchthavens geen goede reputatie in het algemeen. Welk is het antwoord hierop van de Braziliaanse overheid?

A - Het vermijden van prijsstijgingen tijdens grote evenementen is een belangrijk onderwerp dat de Embratur frontaal aanpakt. In 2012 hebben we een proces ingesteld voor het vergelijken van hotelprijzen in binnen- en buitenland. We werken nauw samen met de hotelbranche, lokale overheden en andere federale overheidsinstanties. Ook met betrekking tot de prijzen van vliegtickets hebben we dit onderwerp aan de orde gesteld bij andere overheidsinstanties en bedrijven om ervoor te zorgen dat er eerlijke prijzen worden gehanteerd. Ons doel is om een ​​pact af te sluiten voor eenheidsprijzen die betaalbaar zijn. De toename van de vraag en de transportbehoeften mogen er niet toe leiden dat fans oneerlijk worden behandeld. De rechten van consumenten worden in Brazilië sterk beschermd door zeer strikte wetten. Dit geldt voor zowel Brazilianen als buitenlandse toeristen.

Embratur bekijkt met grote vastberadenheid het onderwerp van binnenlandse vluchten. De vraag naar binnenlandse vluchten zal natuurlijk veel groter zijn tijdens de vier weken van het WK dan in normale tijden. We werken nauw samen met het Ministerie van Burgerluchtvaart en de ANAC en onderzoeken onze opties. Ik wil heel duidelijk maken dat we geen buitensporige prijzen zullen tolereren of de uitbuiting van toeristen en voetbalfans.

Een andere mogelijkheid die het overwegen waard is, is het uitnodigen van buitenlandse luchtvaartmaatschappijen om tijdens het WK in Brazilië te opereren en bij te dragen aan binnenlandse vluchten tussen de gaststeden. Dit zou enige druk op de binnenlandse lijnen verlichten en er zouden meer vluchten beschikbaar zijn tegen een lagere prijs.

Wat de luchthavens betreft, zijn er acht van de 30 geplande projecten opgeleverd en zijn er 13 in uitvoering. In negen terminals zullen alle werkzaamheden worden voltooid tegen december 2013 en in nog vier in het eerste halfjaar van 2014. Er zijn 21 projecten voor de renovatie en bouw van passagiersterminals, die de capaciteit voor de ontvangst van passagiers in de WK-luchthavens met 81% zullen vergroten.

V - Buiten de periode van het WK is het ook al niet gemakkelijk om betaalbare verblijven te boeken in Braziliaanse hotels, vooral in steden als Rio de Janeiro en São Paulo, maar ook in andere populaire bestemmingen, zeker in badsteden of eender waar dichtbij de stadions waar wedstrijden plaatsvinden in het kader van het WK. Wat kan de kandidaat toerist doen om betaalbaar logies te vinden?

A - Recent heeft Brazilië een classificatiesysteem voor accommodatie geïntroduceerd om toeristen een referentie te geven voor accommodatie en om hotels voor alle budgetten te bieden. De Braziliaanse regering heeft onderhandelingen gevoerd met de Vereniging van Hotels in Rio de Janeiro (Abih-RJ) en heeft kortingen van 25% tot 60% op hotelprijzen behaald tijdens de Rio+20-conferentie. We zullen de hotelprijzen tijdens grote evenementen blijven monitoren en volgen.

Embratur heeft een onderzoek besteld om de hotelprijzen te bestuderen om ervoor te zorgen dat toeristen eerlijke prijzen betalen. Wij hopen een overeenstemming te bereiken over de prijzen per nacht en dat de voordelen van deze kortingen worden doorberekend aan de consumenten. De federale regering heeft ook belastingen van de hotelsector verlaagd via het programma Brasil Maior.

V - De protesten van dit jaar tijdens de World Confederations Cup zorgden voor een negatieve indruk, ook al konden ze gecontroleerd worden. Bestaat er een garantie dat de sportliefhebbers de wedstrijden van het WK zullen kunnen bijwonen in alle veiligheid?

A - Brazilië heeft in de afgelopen jaren een van de grootste democratieën ter wereld opgebouwd, in termen van het volume van volksparticipatie en ook in termen van de mogelijkheid om hun vertegenwoordigers te kiezen. Deze democratie is gebouwd op basis van protesten op straat en sinds deze is ingesteld, zijn we gewend om samen te leven met, en vooral te leren van de wensen van de straat.

Het is natuurlijk dat de bevolking eisen stelt voor verbetering van de kwaliteit van de openbare diensten, aangezien het land in de afgelopen tien jaar een belangrijke verbetering heeft geboekt in zijn economische prestaties, evenals in zijn inkomen.

Andere democratieën hebben dezelfde situatie doorgemaakt, zoals Spanje en Frankrijk, zonder dat de protesten het aantal buitenlandse toeristen in het land hebben beïnvloed. We zijn ervan overtuigd dat hetzelfde zal gebeuren met Brazilië, aangezien er geen reisannuleringen waren tijdens de Confederations Cup, die juist in de periode van de protesten plaatsvond.

De populaire protesten tijdens de Confederations Cup hebben het buitenlandse toerisme in het land niet geschaad en volgens onderzoeken van Embratur met buitenlandse toeristen die voor het evenement naar Brazilië kwamen, hebben ongeveer 90% verklaard dat ze willen terugkeren naar Brazilië voor de Wereldbeker van 2014.

V - De vraag om veiligheid kreeg een nieuwe dimensie na de bedreigingen uit de wereld van de georganiseerde misdaad. Kan de Braziliaanse overheid ook garant staan voor de veiligheid van de toeristen buiten de onmiddellijke omgevingen van het WK?

A - De regering heeft een taskforce opgericht om het geval te onderzoeken en de nodige maatregelen te nemen om de veiligheid van Brazilianen en toeristen te garanderen. Het ministerie van Justitie heeft een speciaal team van inspecteurs aangesteld om de feiten te onderzoeken. Het georganiseerde misdaad is een realiteit, het moet worden aangepakt en dat is wat we doen. We werken hard in het gebied van inlichtingen, het verzamelen van informatie in een geïntegreerde actie om de normaliteit te garanderen. Onder andere maatregelen, wil de regering van São Paulo de aanbesteding van bedrijven versnellen om blokkers van mobiele telefoonsignalen in de gevangenissen te installeren. We zijn ervan overtuigd dat de FIFA Wereldbeker 2014 een succes zal zijn en in een sfeer van rust en veiligheid zal verlopen, zowel voor Brazilianen als voor toeristen uit de hele wereld die naar het land zullen komen.

V - Er kan geen twijfel bestaan omtrent de gastvrijheid van de Brazilianen, die is wijd bekend. Dit neemt niet weg dat een communicatie dikwijls moeilijk of onmogelijk is omdat weinige toeristen het Portugees beheersen. Zullen de Brazilianen in staat zijn om de toeristen op te vangen in een taal die zij begrijpen, bijvoorbeeld in het Engels?

A - We zijn ons ervan bewust dat professionele kwalificatie een zeer belangrijk aspect is voor de ontwikkeling van het toerisme in Brazilië tijdens grote evenementen. Pronatec Turismo, een project van de federale regering, biedt meer dan 200.000 plaatsen in opleidingscursussen tot de Wereldbeker van 2014, waaronder taalcursussen.

V - Commentaren van krantenlezers en vele Brazilianen in het dagelijkse leven wijzen op de nog steeds bestaande ongelijkheden in de Braziliaanse maatschappij en uiten kritiek op de uitgaves van de Braziliaanse regering met betrekking tot het WK. Kan de overheid voldoende antwoorden geven op deze verzuchtingen: beter onderwijs, gezondheidszorg, huisvesting, openbaar vervoer e.d. meer? Staat de kostprijs van de Copa do Mundo Brasil in verhouding met de uitgaves die direct ten goede komen aan de gewone Braziliaanse burger, ook hij of zij die geen belangstelling heeft voor het voetbal?

A - Tijdens de voorbereidingen voor de evenementen gebeurt er iets heel speciaals in Brazilië. In totaal werd er bijna 9,01 miljard euro geïnvesteerd in infrastructuur: de luchthavens in alle 12 gaststeden van het WK zijn uitgebreid, het openbaar vervoer in de steden is verbeterd en de hele infrastructuur van het land is klaargemaakt voor een enorme stroom bezoekers. Dit is een erfenis die nog lang zal blijven bestaan ​​na de evenementen, voor liefhebbers van voetbal en niet-liefhebbers.

Bovendien is het belangrijk om te bedenken dat het WK en de Olympische Spelen in Rio fantastische kansen zijn om Brazilië aan een groot publiek te presenteren. De grote diversiteit van het land, zijn natuur, zijn steden, zijn cultuur en de gastvrijheid van de mensen zijn ons grootste kapitaal. En we zijn klaar om dit kapitaal met de wereld te delen.

V - Uit diezelfde commentaren en reacties blijkt ook dat de Brazilianen vaak beschaamd zijn voor hun politici, de niet aflatende stroom berichten over corruptie en andere foute toestanden, dit terwijl Brazilië een fantastisch mooi land is, met veel zon, mooie stranden, een levenslustige en gastvrije bevolking en nog veel meer. Denkt u niet dat de Brazilianen meer zouden moeten aangemoedigd worden om al deze positieve energie uit te stralen i.p.v. beschaamd te zijn?

A - Natuurlijk zijn er veel eisen van de samenleving om de openbare diensten te verbeteren, vooral op het gebied van gezondheidszorg en onderwijs. Dit zijn eisen die het kabinet van president Dilma rechtvaardig en gerechtvaardigd acht, aangezien er een aanzienlijke verbetering is opgetreden in het inkomensniveau van de bevolking. In de afgelopen tien jaar zijn meer dan 20 miljoen mensen uit de armoede getreden. Dit is een sociaal fenomeen dat ongetwijfeld uniek is op de planeet in deze periode. Het is natuurlijk dat mensen, na een verbetering van hun inkomen, betere openbare diensten beginnen te eisen. De federale regering heeft alle overheidssectoren verzameld om oplossingen te presenteren die aan de wensen van de bevolking voldoen. En ik denk dat we het doen, zoals met het programma Mais Médicos, dat professionals uit andere landen heeft aangetrokken om de zorgverlening in de gezondheidszorg te verbeteren.

V - Vele buitenlanders associëren Brazilië nog altijd met cliché-matige begrippen als carnaval, samba, voetbal, Rio de Janeiro, exotische vrouwen en het regenwoud. Moet Embratur zich niet meer inspannen om alternatieve aantrekkelijkheden bekend te maken in de wereld, zoals de vele nationale parken, de fantastische fauna & flora van Mato Grosso & Mato Grosso do Sul, de vele kleine koloniale stadjes in het binnenland, de vele en tot nog toe vrij onbekende bestemmingen in alle 26 deelstaten zoals de Serrana regio (RJ), de duinen van Espírito Santa, de bergstreek van Campos de Jordão (SP), de wonderbaarlijke natuur van Rio Grande do Sul, de architectuur van Brasília, de folkloristische feesten in Goiás, enzovoort?

A - De uitdagingen die je stelt, om de beeld van Brazilië in het buitenland te diversifiëren, zijn echt groot. Ik zeg altijd dat het misschien wel de belangrijkste missie van Embratur is. Maar ik denk dat we al enige aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt. We hebben een onderzoek gehouden onder de toeristen die dit jaar naar de Confederations Cup kwamen. De belangrijkste attractie voor de toeristen – tussen de wedstrijden door – waren juist de historische wijken en musea, ver voor de stranden. Meer dan de helft van de supporters bezocht een historische wijk; bijna 40% bezocht musea en slechts 13% bezocht stranden. Ik denk dat dit tegelijkertijd laat zien dat de promotie van andere attracties van Brazilië succesvol is, en dat we deze inzet moeten intensiveren.

Daarom hebben we dit jaar een specifiek plan gelanceerd voor de promotie van de historische steden. Brazilië heeft 12 plaatsen die door UNESCO als werelderfgoed zijn erkend, waaronder de stad Rio de Janeiro, die twee jaar geleden werd erkend in het nieuwe criterium voor stedelijke landschappen. We investeren ongeveer R$ 2,8 miljoen in dit promotieplan, dat de aandacht van buitenlanders zal vestigen op deze Braziliaanse attracties.

Wat ecotoerisme betreft, dat je ook noemde, is dit ook een belangrijke promotierichting voor Embratur. Tegenwoordig is dit segment al verantwoordelijk voor één op de vijf toeristen die we ontvangen. Maar we blijven acties organiseren om de interesse te vergroten voor de bestemmingen van hoge internationale standaard die we in dit segment hebben. Dit was onlangs het geval op de WTM London, waar we een specifieke actie organiseerden over de ecotoeristische routes in de stad Bonito in Mato Grosso do Sul, die je noemde.

Ons doel is dat de toerist die het hele jaar door naar Brazilië bezoekt, en ook degene die voor de WK komt, zoveel mogelijk steden leert kennen. Het promoten van Brazilië in het buitenland tijdens de venster van de WK 2014, dat het imago van ten minste 12 Braziliaanse steden over de hele wereld zal projecteren, een nieuwe website en een app voor mobiele telefoons en tablets, evenals het promoten van onze junifeesten en de schoonheid van onze historische steden, zijn enkele van de hoogtepunten die in de productmand zitten die het instituut ontwikkelt om steeds meer buitenlandse toeristen naar Brazilië te trekken.

Source: https://www.link2brazil.com/post/brazili%C3%AB-het-eeuwige-land-van-de-toekomst