Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil De "Heil" misser

door Redactie



Dat het debat over het wetsvoorstel Fake News, in Brazilië gekend als PL 2630 (Projeto de Lei), allesbehalve eenvoudig is, wordt nog maar eens aangetoond door de "Heil" affaire. Waar gaat het om?

Journaliste Giovana Madalosso schreef een opiniestukje over haar "ontdekking" in een stad (Urubici) in het binnenland van de zuidelijke staat Santa Catarina. Ze werd er verrast door het uitzicht op de daken van twee gebouwen waarop het woord "Heil" te lezen was, in het wit. Haar conclusie was dat het hier ging om de welbekende nazi-groet.

Het gebrek aan verificatie en de oppervlakkigheid van de zaak zijn echter evident. In plaats van nauwkeurige informatie te zoeken en de feiten te onderzoeken alvorens te publiceren, vertrouwde de columniste op ongegronde en bevooroordeelde veronderstellingen. Bij het beschrijven van haar bezoek verklaarde Madalosso dat "69% van het electoraat van de staat op een fascist stemde".



De originele tweet van de krant Folha.

De redactie van de Folha liet na om de feiten na te gaan, de context waarin het woord op de daken te zien was. In werkelijkheid ging het om de naam van de eigenaar, een zakenman uit de regio, met name Valmor Heil. Hij verhuurt huizen voor een tijdelijk verblijf. Nadat dit aan het licht kwam, werd de tekst van de columniste aangepast naar "Ik werd verrast door een mogelijke nazigroet".

Ex-volksvertegenwoordiger Marcio Labre greep het voorval aan om een oproep te doen voor een debat, zich hierbij richtend tot de rapporteur van het wetsvoorstel, Orlando Silva. Labre schreef:

Dit is een geval dat concreet moet geanalyseerd worden. Een journaliste van de krant Folha de São Paulo publiceerde een Fake News bericht. Terwijl ze door een stad in het binnenland van Santa Catarina liep, zag ze het woord "HEIL" op de daken van verschillende woningen en concludeerde dat het om een huldiging ging voor het nazisme. Haar verhaal werd gepubliceerd zonder de feiten te onderzoeken. Kort daarna bleek dat het enkel ging om de identificatie van gebouwen die de eigenaar te huur stelde. Mijn vraag aan Orlando Silva:

Aangezien het hier gaat om een ernstige beschuldiging van lof voor het nazisme, zouden burgerlijke en strafrechtelijke verantwoordelijkheden worden toegepast door de overheid, en door welke autoriteit en in wiens nadeel:

De Folha de São Paulo?

De journaliste?

De internet provider?

Het platform (bvb indien geïndexeerd door Google)?

Allemaal?

Een andere vraag, de grote media, zoals Folha, eisen een vergoeding voor het klikken op de link die afkomstig is van de grote platforms. Zou Folha in dit geval de big techs schadeloos stellen voor het plaatsen van nepnieuws in hun indexers en de geloofwaardigheid van deze bedrijven schaden?

Het ziet er niet naar uit dat het Congres snel een antwoord gaat geven op deze vragen. Het Supremo Tribunal Federal misschien wel.

Foto: Facebook

Source: https://www.link2brazil.com/post/de-heil-misser