Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Felix

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil De ambitie van de minister van Toerisme

door Redactie



De recente aanstelling van de nieuwe minister Celso Sabino (foto) heeft alles te maken met de relatie van de regering met het Parlement, meer specifiek de Kamer van volksvertegenwoordigers waar voorzitter Arthur Lira de plak zwaait. Hij is de grote leider en toeverlaat van de centrumpartijen die - in ruil voor steun aan de regering - meer zeggenschap willen in de regering. De voorgangster van Sabino, Daniela Carneiro, moest opstappen omwille van deze ruil.

Critici van Sabino zeggen dat hij geen ervaring heeft op het vlak van toerisme (Celso is advocaat, gespecialiseerd in fiscale controle), maar hij weerlegt dat door een vergelijk te maken met ex-zorgminister José Serra (PSDB): "Hij was geen verpleger, dokter of werkzaam in de medische sector, toch leverde hij uitstekend werk", zo antwoordt de nieuwe minister in een vraaggesprek met Veja. Sabino kondigt er een groot plan aan voor de ontwikkeling van het toerisme in Brazilië, gespreid over de komende vijf jaren. De voornaamste punten:

"We gaan het plan van president Lula volgende maand voorstellen, maar ik kan er al op vooruitlopen dat we vastbesloten zijn om het aantal buitenlandse toeristen te verhogen met twee cijfers, vandaag ongeveer 6 miljoen per jaar. Ik maak een vergelijking met Portugal waar men van 7 miljoen buitenlandse toeristen in 2011 opklom tot 22 miljoen in 2022. Zij investeerden in de verbindingen met andere landen, zorgden voor een uitbreiding van de luchtvaartlijnen en een verhoging van de verbindingen van treinen en bussen met andere globale hubs. Er werd ook geïnvesteerd in promotie, vooral in Europa. Zij bieden een veilig land aan, met een goede luchtvaartverbinding en een uitstekende toeristische infrastructuur".

Maar zijn dit dan net niet de eeuwige problemen van Brazilië?

"Het nieuwe PAC plan (Plano de Aceleração do Crescimento) dat nu gelanceerd werd door de regering Lula, voorziet de bouw en verbouwing van luchthavens, de recuperatie van wegen. Daarom praten wij veel met andere ministeries. We gaan de toeristische politiek opnieuw lanceren in alle deelstaten, samen met het ministerie van Justitie. Er komt een voorstel van een protocol met betrekking tot de reactie van de politie in het geval van eventualiteiten met toeristen. Er komen budgetten voor de aankoop van uitrustingen en voertuigen, de opbouw van structuren, trainingen e.a. Er komen ook akkoorden met hotels en pousadas voor betere prijzen voor degenen die enkel in het laagseizoen kunnen reizen. Er zijn teveel maanden dat toeristische bestemmingen verlaten zijn. Er komen programma's voor arbeiders met een lager inkomen, gepensioneerden, dit alles zonder overheidsgeld".

Een van de pijnpunten is het imago van Brazilië in het buitenland, zoals de publieke veiligheid. Hoe dit te verbeteren?

"Er bestaat geweld in alle landen. Ik ken mensen die overvallen werden in Portugal. In Frankrijk maakte de keeper van de PSG (Paris Saint-Germain FC) een invasie mee van zijn eigen woning. En dan heb ik het niet eens over de oorlog in Oekraïne. Brazilië heeft een probleem met de veiligheid, maar president Lula spant zich in voor de invoering van sociale programma's. Wij spreken ook met de cinema industrie, sectoren van de cultuur, streaming, in de zin van films en series aan te bieden om de schoonheid van het land te tonen".

Celso Sabino heeft het verder nog over de komende klimaatconferentie COP30, in Belém - Pará, volgens hem een kans om Brazilië te promoten. Hij denkt daarbij vooral aan het Amazonië woud. De conferentie zal naar verwachting ongeveer 80.000 mensen naar Brazilië lokken, waaronder officiële regeringsafgevaardigden, koningen, ministers e.d. meer.

Tenslotte kreeg hij deze vraag in zijn schoot: We hadden een kans met het WK in 2014 en de Olympiche Spelen, twee jaar later, maar het land slaagde er niet in om het toeristische potentieel te verhogen. Waarom zou dan nu wel kunnen via COP30?

Het antwoord: "Ik was in die tijd geen minister. Er werd veel geïnvesteerd, maar we moeten vooruit kijken, en niet zoeken naar schuldigen of verantwoordelijken voor wat toen niet werkte".

Veja

Foto: Reproductie Joédson Alves/Agência Brasil

Source: https://www.link2brazil.com/post/de-ambitie-van-de-minister-van-toerisme