Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma, quasimodo

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil De geheime reis van Celso Amorim

door Redactie



Ex-ambassadeur Celso Amorim (80), nu chef van de speciale raadgeving van president Lula voor buitenlandse politiek, reisde de voorbije week discreet naar Moscou, zo meldt de journaliste Assis Moreira in de Valor Econômico. Er wordt druk gespeculeerd over het doel van de reis, in het kader van de beperkingen die het Westen oplegde tegen Moskou, en de toenadering tussen Rusland en China.

"Het is belangrijk om op te merken dat het bezoek van Amorim plaatsvond, kort voor de reis van president Lula naar China op 11 april. Lula zal bij die gelegenheid zijn zoektocht naar "vrede en dialoog" in Oekraïne benadrukken. Serguei Lavrov, minister van Buitenlandse Zaken van Rusland, zal op 17 april landen in Brasília om de betrekkingen met de landen in de regio officieel te consolideren, en ook om te proberen om het isolement dat de Navo-landen oplegden aan Rusland als gevolg van de invasie van Oekraïne, te verminderen. Lavrov bezocht eerder al Afrikaanse en Aziatische landen met dit doel", zo herinnert de correspondent van Valor Econômico eraan, en:

"Er zijn speculaties dat Moskou zou kunnen proberen Brazilië te overtuigen om het gebruik van lokale valuta in bilaterale handel of transacties in renminbi (Chinese munt) met Rusland en China te accepteren", voegt de journaliste eraan toe.

Amorim verbleef twee dagen in Moskou en vertrok daarna naar Frankrijk. Die reis vond plaats omdat Frankrijk een van de grote bondgenoten is van premier Volodymyr Zelenski in het conflict. Een tussenstop in Kiev om rechtstreeks met de Oekraïense regering te praten werd technisch niet haalbaar geacht.

Volgens Braziliaanse regeringsfunctionarissen gaf het Palácio do Planalto een positief oordeel over het document met 12 punten voor een voorstel voor vrede in Oekraïne, dat in februari door China werd voorgesteld. Het voorstel werd bekritiseerd door westerse mogendheden. Poetin daarentegen zei dat het zou kunnen dienen als een eerste basis voor vrede.

Valor Econômico - CNN Brasil

Foto: Fotos Públicas - Prensa Presidencial

Source: https://www.link2brazil.com/post/de-geheime-reis-van-celso-amorim