Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, Holambra

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil De geschiedenis omkeren

door Progresso



President Lula laat er geen twijfel over bestaan dat het omkeren van de geschiedenis tot een van zijn prioriteiten behoort, net zo min als er twijfels kunnen bestaan over zijn intentie om het land weer op het juiste spoor te zetten na de rampzalige ambtstermijn van Jair Bolsonaro die het schip verliet en nu, op de kosten van de belastingbetaler, "uitrust" in de Verenigde Staten. Terug naar Lula.

Enkele jaren geleden was Lula de hoofdrolspeler in een somber hoofdstuk van de Braziliaanse geschiedenis. Het Lava Jato onderzoek toonde aan, dat gedurende de PT-regeringen, er een enorm groot corruptieschema bestond in het staatsbedrijf Petrobras. Lula werd veroordeeld, opgesloten en gebannen uit het publieke leven.

Gerechtelijke dwalingen, zoals inmiddels bekend, zorgden voor een ommekeer, met de annulering van de veroordelingen. In de nieuwe versie van dit verhaal, zoals verspreid door de 'petistas', werd de huidige president onschuldig verklaard nadat hij het slachtoffer was van een samenzwering. Dat klopt niet helemaal, maar dat is het verhaal dat opgehangen wordt. Lula's overwinning vorig jaar toont aan dat dit een succesvolle strategie was, voor andere partijleden een motief om ook hun biografieën te herzien.

Ex-president Dilma Rousseff werd in 2016 afgezet na een impeachment procedure, geleid door de toenmalige voorzitter van het hooggerechtshof STF, minister Ricardo Lewandowski. Na de verkiezingen van vorig jaar begon Dilma weer te verschijnen op officiële evenementen met Lula. Deze verklaarde al herhaaldelijk sinds hij opnieuw president werd, dat "Dilma het slachtoffer was van een rechtse staatsgreep". Om dat "onrecht" te herstellen, liet hij geruchten rondgaan dat hij van plan is om haar te benoemen aan het hoofd van een buitenlandse bank (de bank van de Bric landen, met de zetel in Shangai en een vet salaris).

Om het image van vervolging aan te dikken, wil Dilma ook een herziening aanvragen van een proces dat vastliep bij de Commissie voor Amnestie van de federale regering, waar zij een verzoek indiende tot uitbetaling van een maandelijks pensioen, als compensatie voor een veronderstelde professionele schade, geleden tijdens de militaire dictatuur. Dat verzoek werd afgewezen door de regering Bolsonaro. De actie schept ruimte - naast de financiële kwestie - om deel te nemen aan het politieke debat in een omgeving die gunstig is voor haar. Het ligt in de verwachting dat het proces deze keer in haar voordeel eindigt (lees: een extra vet pensioen).



De PT wil niet alleen Dilma Rousseff in ere herstellen, maar ook ex-stafchef José Dirceu. Hij werd veroordeeld tot 7 jaar gevangenis wegens corruptie in het mensalão schandaal, en nog eens 40 jaren in het petrolão corruptie schema. De arbeiderspartij kan hier niet aanhalen dat hij het slachtoffer is van politieke vervolging, immers, in het mensalão schandaal, bijvoorbeeld, werd hij veroordeeld door het STF.

Hij werd inmiddels vrijgelaten omdat hij al een deel van zijn straf uitzat, maar kan op elk moment opnieuw opgesloten worden omwille van nog lopende processen. Om deze reden isoleerde Dirceu zichzelf in de voorbije tien jaren. Hij was nauwelijks of niet te zien tijdens de kiescampagne van vorig jaar, en tijdens Lula's inauguratie verschuilde hij zich in de menigte tussen duizenden andere militanten. Twee weken geleden, op de 43ste verjaardag van de arbeiderspartij, verscheen hij plots op het podium met Lula die een zin aan hem wijdde: "Kameraad Zé Dirceu, ik wil je bedanken, omdat ik weet hoe solidair je was met wat mij overkwam".

Noch Lula, noch Dirceu gaven ooit toe dat er sprake was van corruptie in het mensalão schandaal. Geen van beiden gaven ooit toe dat er 'petistas' aan het commando stonden van een structuur waarbij R$ 50 miljard werd weggesluisd uit de koffers van Petrobras.

Dirceu, ondanks zijn veroordeling en opsluiting, gaf nooit toe dat hij fout handelde. In een recent interview zei hij: "Er zijn dingen die men niet kan uitwissen. Er was een staatsgreep en Dilma deed de grondwet nooit geweld aan. Ik bijvoorbeeld, werd veroordeeld in het zogenaamde mensalão schandaal, dat in werkelijkheid nooit bestond".

Goed geprobeerd, maar het klopt dat er dingen zijn die niet uitgewist kunnen worden.

Foto's: Fotos Públicas - Pedro França/Agência Senado - Facebook

Bron: https://www.link2brazil.com/post/de-geschiedenis-omkeren