Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil De groeiende eetlust van de fiscus

door Redactie



Het Braziliaanse ministerie van Financiën bereidt nieuwe initiatieven voor om de inkomsten van de schatkist te verhogen. Een van de maatregelen hiertoe is een herziening van de aftrek en vrijstelling van de inkomstenbelasting van de burgers, zo meldt Reuters.

Bij de acties, bedoeld om het nieuwe fiscale kader (arcabouço fiscal) te ondersteunen, is ook een heffing op deelnames in de winst en uitkeringen van dividenden voorzien. Het ministerie onthoudt zich vooralsnog van commentaar.

De aftrek van medische onkosten vormde eerder al een punt van kritiek door president Lula. In december 2022, een maand voor zijn inauguratie, zei hij dat de armen op meer moeilijkheden botsen indien ze een speciale behandeling nodig hebben. Hijzelf slaagt er wel in om regelmatig allerlei examens te ondergaan, de onkosten in rekening brengend in zijn belastingaangifte, iets wat hij omschrijft als een "contradictie".

"Wie hier voor een beschikbare behandeling betaalt, zijn de armen die geen rechten hebben in dit land, de armen die niet kunnen rekenen op een specialist, de armen die geen "plano de saúde" (gezondheidsverzekering) hebben. Het is daarom dat we aan een fiscale hervorming moeten denken om te zien hoe we deze onrechtvaardigheid kunnen omkeren", zo zei hij toen.

Vorige regeringen overwogen al eerder, maar zonder succes, om de aftrek bij de belastingaangifte te verminderen. Het mechanisme laat nu toe dat belastingplichtigen bewijzen indienen van bepaalde uitgaves, zoals medische- en schoolonkosten, om op die manier de berekening van de inkomstenbelasting te verlagen, iets wat vooral ten goede komt aan mensen met hogere inkomens.

De regering schat de kwijtschelding van inkomstenbelasting voor 2024 in de begrotingsrichtlijnen op R$ 51,1 miljard, naast nog eens R$ 31,3 miljard door de aftrekkingen.

De regering Bolsonaro overwoog in te grijpen in de regels van aftrek, maar het idee kende geen vooruitgang. Een ander idee bestond erin om de vaste korting van 20% voor belastingplichtigen die kiezen voor een vereenvoudigde aangifte, af te schaffen. Maar ook dat werd geen werkelijkheid.

In april verklaarde de federale belastingsecretaris Robinson Barreirinhas dat de regering werkte aan aanvullende inkomstenmaatregelen die in de tweede helft van het jaar zouden worden aangekondigd, waarbij hij opmerkte dat er "strategische kwesties" betrokken waren bij de timing van nieuwe aankondigingen, met name de oriëntering van de regering om geen belastingverhoging in te voeren, maar mikkend op zij die geen belastingen betalen, maar wel zouden moeten.

Volgens Reuters is het thema van de inkomstenbelasting "ingewikkeld", en het is daarom dat er nog niets publiekelijk bevestigd wordt. De regering maakte wel bekend dat er aan een belastinghervorming zal gewerkt worden zodra het Parlement zich uitspreekt over een hervorming van bijdrages door de consumenten. Die hervorming ligt momenteel ook stil. Een andere autoriteit, die toegaf dat een hervorming van de inkomsten bestudeerd werden, zei dat de acties nog niet aangekondigd werden door het ministerie opdat ze "nog meer gestructureerd moeten worden".

De tekst, aldus niet nader genoemde bronnen, bevat ook een heffing op deelnames in de winst en dividenden voor aandeelhouders. Beiden zijn momenteel vrijgesteld van belastingen. Bij een ander front wordt overwogen om een periodieke heffing in te voeren voor investeringsfondsen die nu pas belast worden na de inning.

Na het presenteren van de "arcabouço fiscal" - dat de overheidsschuld probeert te stabiliseren, maar een permanente reële groei van de uitgaven garandeert - verklaarde de minister van Financiën, Fernando Haddad, dat de regering zal proberen de belastingverstoringen weg te nemen om de inningen te verhogen en het nieuwe fiscale kader duurzaam te maken.

In zijn streven naar een jaarlijkse stijging van de inkomsten met meer dan R$ 100 miljard, kondigde de regering al maatregelen aan zoals het verlagen van subsidies voor financieringsbedrijven en een heffing van belastingen op investeringen in het buitenland, naast het invoeren van heffingen op sportweddenschappen en instrumenten om fraudes op internationele e-commerce websites tegen te gaan.

Moneytimes

Foto boven: Minister van Financiën Fernado Haddad in vergadering met (o.m.) vicepresident Geraldo Alckmin, stafchef Rui Costa en directeur van de BNDES Aloizio Mercadante over het nieuwe fiscale kader en een hervorming van de inkomstenbelasting. Fotos Públicas -Cadu Gomes / VPR

Source: https://www.link2brazil.com/post/de-groeiende-eetlust-van-de-fiscus