Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: comulder, Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil De grote schoonmaak

door Progresso



De regering Lula stuurde 40 militairen naar huis, voorheen werkzaam in de coördinatie van de administratie van het Palácio da Alvorada, de officiële residentie van de president, en Granja do Torto (officieel buitenverblijf). De lijst met namen werd gepubliceerd in het Braziliaanse staatsblad DOU (Diário Oficial da União).

De afdankingen werden van kracht op 13 januari, een week nadat ‘primeira dama’ Janja de schade liet zien die zij aantrof in de presidentiële woonst, achtergelaten door ex-president Bolsonaro en zijn echtgenote Michelle.

Op 2 januari maakte Paulo Pimenta, minister van Secom (Sociale Communicatie), bekend dat de regering Bolsonaro de officiële residenties overliet aan de regering Lula, in “de staat waarin ze zich bevinden”.

Het was enkele dagen later dat Janja, bij een interview door GloboNews, haar beklag deed over de staat van het meubilair en de afwezigheid van objecten in het Palácio da Alvorada, en zei dat het koppel enkel zou verhuizen na de opmaak van een volledige inventaris.

Vandaag volgde er een nieuwe reeks afdankingen van militairen, waaronder Marcelo Ustra da Silva Soares (43), een neef van de beul Brilhante Ustra uit het tijdperk van de dictatuur. Marcelo Ustra zat bij het GSI (kabinet voor institutionele veiligheid). Hij vergezelde ex-president Bolsonaro op zijn reis naar Orlando, in het jaareinde.

In november deed Ustra nog een aanval op minister Alexandre de Moraes (STF) via de sociale media: “Kolonel Carlos Alberto Brilhante Ustra zou Alexandre de Moraes terug luiers laten gebruiken. Een gesprek tussen Alex de Moraes en Ustra op het hoofdkwartier Doi-Codi zou volstaan hebben”. Doi-Codi = Destacamento de Operações de Defesa Interna, een beruchte afdeling van het Braziliaanse leger tijdens de dictatuur waar mensen ondervraagd en gemarteld werden.

Acties tegen de poging tot staatsgreep

De federale politie lanceerde een operatie om 3 voorlopige aanhoudingen uit te voeren tegen mensen die verdacht worden van de organisatie en financiering van de terroristische acties op zondag 8 januari. Een militaire brandweerman, Roberto Henrique de Souza Junior, werd gearresteerd. De politie zoekt nog naar twee andere doelwitten. Elektronische apparaten en documenten werdn in beslag genomen. Daarnaast vaardigde het parket-generaal aanklachten uit tegen 39 bolsonaristen en vroeg aan het hooggerechtshof STF de blokkering van R$ 40 miljoen in bezittingen van beschuldigden die deelnamen aan de verwoestingen in Brasília.

STF minister Ricardo Lewandowski weigerde in te gaan op 13 verzoeken om terug in vrijheid gesteld te worden van beschuldigden die meededen aan de vernielingen en verbleven in de kampen voor het hoofdkwartier van het leger in Brasília. De magistraat nam nog geen besluit over 6 andere verzoeken die naar verwacht nog zullen aangevuld worden met 8 nieuwe soortgelijke acties. Minister Gilmar Mendes liet 85 vrouwen vrij uit de gevangenis Colmeia in het Federaal District, die niets te maken hebben met de gebeurtenissen van 8 januari, enkel maar om plaats te ruimen voor vrouwen die er wel deelnamen aan de terroristische acties.

Het lijkt erop dat de grote schoonmaak begon.

Foto boven: Een replica van de grondwet uit 1988, geroofd tijdens de terroristische acties van 8 januari uit het hooggerechtshof Supremo Tribunal Federal, werd terug overhandigd aan het hof. Rosa Weber, momenteel voorzitster van het hof, ontvangt het exemplaar uit de handen van Justitieminister Flávio Dino.

Bron

Foto: Fotos Públicas - Rosinei Coutinho/SCO/STF

#RicardoLewandowski #CarlosAlbertoBrilhanteUstra #FlávioDino #AlexandredeMoraes #MichelleBolsonaro #Janja #JairBolsonaro #Orlando #GilmarMendes #DoiCodi #PauloPimenta #Secom #GloboNews #Lula #DOU #RosaWeber #STF #GranjadoTorto #BRNieuws #Colmeia #PaláciodoAlvorado

Bron: https://www.link2brazil.com/post/de-grote-schoonmaak