Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma, quasimodo

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil De mondiale ambities van Lula

door Redactie



President Lula kwam vandaag terug op zijn wens tot een hervorming bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties* en gaf kritiek op de huidige permanente leden. Hij deed dat bij een toespraak aan de zijde van de Portugese president Marcelo Rebelo de Sousa (foto), in Lissabon.

“We moeten een nieuw wereldbestuur creëren. Daarom heeft Brazilië er zo hard voor gevochten dat we de VN-Veiligheidsraad en zijn permanente leden zouden herzien. Er moeten meer landen worden opgenomen, meer continenten om een nieuwe geografie op te maken", zo verklaarde hij, en:

"De geografie van 1945 is niet meer hetzelfde als nu. We kunnen niet langer doorgaan met leden die oorlog voeren. Het zijn raadsleden die over de oorlog beslissen zonder de raad te raadplegen. Zo was het met de Verenigde Staten tegen Irak, Rusland tegen Oekraïne, Frankrijk en Groot Brittanië tegen Libië. Met andere woorden, ze respecteren de beslissingen van de Veiligheidsraad niet, en daarom moeten wij proberen om veranderingen aan te brengen".

De hervorming van de raad is een reeds langer bestaande wens, zowel verdedigd door Lula als door Bolsonaro.

De uitspraak van Lula over de "strijd" van Brazilië voor een meer representatieve Veiligheidsraad valt samen met het debat over het niet respecteren van de klimaatakkoorden door de respectievelijke landen.

Lula voegde eraan toe dat Brazilië daarom voorstander is van "het beëindigen van het vetorecht, zodat de VN de beslissingen die we nemen over de milieukwestie kunnen afgedwongen worden". Hij eiste ook dat de Verenigde Naties de Portugese taal zouden respecteren:

"Als wij er een redevoering houden, wordt er geen materiaal (vertalingen) uitgedeeld. We moeten het altijd zelf vertalen en dat is een gebrek aan respect, van anderen tegenover ons, en bij ons een gebrek aan zelfrespect".

Nog over de oorlog tussen Rusland en Oekraïne: "Ik wil de verantwoordelijkheden van Rusland en Oekraïne niet op gelijke hoogte stellen, maar geen van beiden wil een einde maken aan de oorlog.

Prioriteit

Via Twitter liet de president uitschijnen dat de oorlog niet tot zijn prioriteiten behoort, dit in tegenstelling met alle eerdere verklaringen omtrent het conflict tussen Rusland en Oekraïne (die dan maar geklasseerd moeten worden onder zijn mondiale ambities). Hij publiceerde:

"Tijdens mijn eerste ambtstermijn ging ik naar de VS en Bush vroeg aan Brazilië om deel te nemen aan de oorlog tegen Irak. Ik antwoordde dat mijn oorlog tegen de honger in Brazilië was. Vandaag hebben we opnieuw 33 miljoen hongerlijders in ons land. Dat is mijn oorlog".

*De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft als doelen: vrede en veiligheid bewaren, werken aan relaties tussen landen en mensenrechten verbeteren. De Veiligheidsraad heeft vijftien leden, waarvan vijf permanente: China, Engeland, Frankrijk, Rusland en de Verenigde Staten. De andere tien leden worden elke twee jaar gekozen door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Het laatste lidmaatschap voor Nederland en België was in 2018. Momenteel is Brazilië een van de tijdelijke leden, naast Albanië, Gabon, Ghana en de Verenigde Arabische Emiraten.

Minstens vier landen – te weten Brazilië, Duitsland, India en Japan – hebben aangegeven dat zij graag een permanente zetel in de Veiligheidsraad willen krijgen. Daarnaast wordt wel verlangd dat ook nog één of twee Afrikaanse landen een permanente zetel krijgen, maar hier is nog veel onduidelijkheid over. Als bezwaar wordt wel aangevoerd dat uitbreiding van het aantal landen met een vetorecht het in de toekomst veel moeilijker zou maken om nog tot een akkoord te komen.

CNN Brasil

Foto: Ricardo Stuckert/PR

Source: https://www.link2brazil.com/post/de-mondiale-ambities-van-lula