Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Canoa Quebrada, Cunha, Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil De terugkeer van een verliezer

door Redactie



Ex-president Jair Bolsonaro keert terug naar Brazilië op donderdag 30 maart, de vooravond van de 59ste verjaardag van de militaire staatsgreep, op 31 maart 1964. Bolsonaro verblijft in het buitenland sinds het einde van vorig jaar toen hij naar de Verenigde Staten reisde (vluchtte) om niet te hoeven deelnemen aan de inauguratie van verkozen president Luíz Inácio Lula da Silva, op 1 januari.

In 2019, het eerste jaar van zijn regering, vroeg de toenmalige president om een "gepaste viering" ter herinnering aan de staatsgreep van 1964. Zijn oriëntatie werd doorgegeven aan de kazernes en Otávio Santana do Rêgo Barros, toen de presidentiële woordvoerder, verklaarde dat de president de overname van de macht in 1964 niet beschouwde als een staatsgreep.



Een tank M41 en twee jeeps van het Braziliaanse leger op de Esplanada dos Ministérios, dicht bij het nationaal Congres, 31 maart 1964. Foto: Arquivo Público do DF.

Dit jaar herzag het leger de praktijk van het vorige beleid en verklaarde dat de verjaardag van de militaire staatsgreep niet zal gevierd worden. De commandant van de strijdkrachten, generaal Tomás Paiva, zou gezegd hebben dat een traditionele lezing van een dergelijke boodschap "normaal gesproken" niet bestaat.



Het volledige bericht van de PL (Partido Liberal) zoals het gepubliceerd werd bij het Instagram account van de partij: "Onze nationale voorzitter, Valdemar Costa Neto, bevestigt aan iedereen dat Jair Bolsonaro op 30 maart zal terugkeren naar Brazilië. Bolsonaro landt om 7.30 uur in Brasilia. We wachten op u, kapitein, om samen te vechten voor een eerlijker en vrijer Brazilië".

Gisteren zei de ex-president tijdens een interview door TV Record dat zijn terugkeer voorzien is voor 30 maart, maar dat die datum nog niet kon bevestigd worden. Hij motiveerde de terugkeer om te kunnen "werken voor de Partido Liberal" en om "aan politiek te doen".

Bolsonaro keert terug naar Brazilië te midden van het juwelenschandaal, waarbij een de poging van zijn regering onthuld werd om illegaal binnen te komen met een set diamanten uit Saoedi-Arabië. Gisteren leverde de advocaat van de ex-president, Paulo Amador da Cunha Bueno, de tweede set juwelen af bij een agentschap van de overheidsbank Caixa Económica, in de centrale regio van Brasília.



Het uurwerk van Chopard. Er werden slechts 25 exemplaren geproduceerd van dit model.

De teruggave vond plaats nadat het Rekenhof hiertoe een bevel gaf. De koffer bevat een kostbaar uurwerk met leren armband, een paar manchetknopen, een gouden pen, een ring en een gouden masbaha (een soort islamitische rozenkrans), allemaal van het luxueuze Zwitserse merk Chopard. De verdediging van Bolsonaro bracht ook een geweer en een pistool binnen bij de federale politie, een cadeautje van de Verenigde Arabische Emiraten voor Bolsonaro.

Peiling

De PL is inmiddels van plan om een peiling te laten uitvoeren om de houding van de kiezer te kennen tegenover het actuele politieke scenario, en om op basis van de resultaten te bepalen onder welke vorm Bolsonaro kan deelnemen aan het electorale spel.

Het onderzoek komt temidden van een interne discussie over de kans dat Bolsonaro al dan niet onverkiesbaar verklaard wordt door het kieshof TSE, waarbij hij - als dat werkelijkheid wordt - gedurende minstens 8 jaren niet zal kunnen deelnemen aan eender welke verkiezing. Een aantal geallieerden duimen er zelfs voor dat dit gebeurt.

Het thema wordt openlijk besproken door partijvoorzitter Valdemar Costa Neto, de zonen van de ex-president en generaal Walter Braga Netto, ex-kandidaat vicepresident. "Als hij onverkiesbaar wordt..." zijn de woorden die altijd terugkeren aan het begin van gesprekken over de strategie van de partij. Vandaag wordt hij gezien als een belangrijke kiesman die veel kan bijdragen aan de partij die zich wil consolideren als de grootste centrum-rechtse partij van het land.

Costa Neto is ervan overtuigd dat zijn partij succes zal hebben bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen omdat "het goed gaat" met Bolsonaro, onafgezien van zijn electorale conditie. Hij denkt ook dat, als hij onverkiesbaar wordt verklaard, de steun nog groter zou zijn, omdat Bolsonaro dan een imago zal uitstralen van politiek vervolgde.



In werkelijkheid lijkt het erop dat de partijvoorzitter op twee paarden wil wedden. Bolsonaro's echtgenote werd eerder deze week officieel aangesteld aan de leiding van het vrouwelijke deel van zijn partij (foto). Bolsonaro was virtueel aanwezig, kreeg nauwelijks enkele woorden uit zijn keel en weende zelfs enkele tranen omdat het "moeilijk was" om er niet bij te zijn. Later liet hij weten dat hij niet wil dat zijn echtgenote kandidaat zou worden bij de verkiezingen. Toch kan het niet uitgesloten worden dat Michelle een stap verder zal zetten dan de regering van een deelstaat, of het parlement. In haar vaandel staan geen politieke voorstellen, maar wel begrippen als religie, vaderlandsliefde, familie, aanvallen op links, het feminisme en... jawel, de duivel.

Of Bolsonaro echt terugkeert op 30 maart valt nog af te wachten. Het is niet de eerste keer dat dit aangekondigd wordt. Hoe dan ook, voor velen is het de terugkeer van een verliezer die niet tegen zijn verlies kan, en niet weet wat hij moet zeggen tegen zijn harde kern, nog minder tegen het stelletje vandalen dat op 8 januari drie overheidsgebouwen vernielde, omdat ze niet konden aanvaarden dat Lula de verkiezingen won. Een flink deel van hen zit nog in de cel, anderen lopen rond met een enkelband. Zij (en vele andere bolsonaristen) vragen zich af: waarom liet hij ons in de steek?

Estadão - Veja

Foto's: Reproductie Twitter - Carolina Antunes/PR

Source: https://www.link2brazil.com/post/de-terugkeer-van-een-verliezer