Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: borsjea, Cunha, Dilma, Felix

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Engels in het middelbaar niet meer verplicht?

door Redactie



De discussie over de invoering van het Spaans als verplichte tweede taal in het middelbaar onderwijs dateert al van 2015, ter vervanging van het Engels. Maar dat bleef tot nog toe onveranderd. Vorige week kwam het idee opnieuw ter sprake, t.t.z. dat het middelbaar onderwijs zowel het Spaans als het Engels moet aanbieden. Het verschil zit in het woord "zowel". Op dit moment zijn Spaanse lessen mogelijk, maar het Engels is verplicht. De ploeg van het ministerie van Onderwijs wil, na gesprekken met diverse onderwijs entiteiten, een tekst klaarhebben uiterlijk op 21 augustus, zodat die in het begin van september kan voorgelegd worden aan het Parlement. Renata Cafardo (Estadão) schreef er het volgende over:

Brazilië grenst aan zeven landen waar Spaans gesproken wordt, en de taal is dus belangrijk op het culturele en commerciële vlak, of men nu houdt van Uncle Sam of niet. In de wereld van de opvoeding en werk wordt er Engels gesproken. Indien een jongere in het middelbaar onderwijs voor Japan wil werken (zelfs op afstand), of een cursus wil volgen in Nederland, moet hij het Engels beheersen. En, uiteraard, zelfs in Brazilië, om zijn informatiebronnen te verbreden, om meer te lezen en de kennis te vergroten, om succes te kennen in eender welk beroep, is het Engels essentiëel.

Ondanks het gebrek aan kwaliteit van de taallessen in het middelbaar, waar vrijwel niemand een taal vloeiend leert beheersen, is het de enige kans voor vele leerlingen om kennis te maken met het Engels in de publieke scholen. Video's, films, series en muziek helpen, maar een school mag niet afzien van haar rol om alles te onderwijzen wat fundamenteel is voor een volledige burgerschap, en dat omvat de mogelijkheid om het Engels te leren begrijpen en te spreken.

Het Spaans kan en moet aanwezig zijn in de Braziliaanse scholen, maar als een tweede optie voor het leren van een vreemde taal. Volgens het ministerie van Onderwijs zegt dat de finale tekst van het voorstel de verplichting van het aanleren van de Engelse taal niet opheft, maar "aanzet tot de prioriteit van het Spaans als tweede vreemde taal in het middelbaar onderwijs".

De krant nam contact op met diverse secretarissen van het ministerie die zeggen dat de voorstellen die tot nog toe werden opgesteld, een leemte laten voor het verplichte aanbod van het Engels OF het Spaans. Volgens de krant vergeet minister Camilo Santana bij de opstelling van nieuwe voorstellen voor het secundair onderwijs - die ook linkse groepen bedienen - de meerderheid van de jongeren vragen om het voor de hand liggende: met name dat de scholen datgene aanbieden wat ze nodig hebben om de uitdagingen aan te gaan van een wereld die alsmaar meer onderling verbonden is en - of men het nu leuk vindt of niet - Engelssprekend is.

Estadão

Illustratie: L2B

Source: https://www.link2brazil.com/post/engels-in-het-middelbaar-niet-meer-verplicht