Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Felix, quasimodo

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Financial Times: Lula stelt de Amerikanen teleur

door Redactie



De regering van de Verenigde Staten voerde een stille campagne met Braziliaanse politieke en militaire leiders om de poging tot een staatsgreep door voormalig president Jair Bolsonaro (PL) te verhinderen. Volgens een artikel met de titel "The discreet US campaign to defend Brazil's election" in de Britse krant Financial Times, vandaag gepubliceerd, waren leden van de CIA, het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Pentagon, het Witte Huis en de Amerikaanse strijdkrachten bij de missie betrokken.

Het was in feite een "zeer ongebruikelijke" berichtencampagne, zoals beschreven door een voormalig lid van het topmanagement van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de krant. De actie werd gesteund door mensen dicht bij Bolsonaro, zoals de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Arthur Lira (PP), de voormalige minister van Infrastructuur en huidige gouverneur van São Paulo, Tarcísio de Freitas (Republicanos), en de voormalige vice-president en huidige senator, Hamilton Mourão (Republicanos).

Volgens de publicatie begonnen de inspanningen na het bezoek van Jake Sullivan, de nationale veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Joe Biden, aan Brazilië in augustus 2021. Op dat moment hoorde de autoriteit van de toenmalige president Jair Bolsonaro bezwaren tegen de de Amerikaanse verkiezingen van 2020, waarbij Donald Trump verslagen werd. De missie kreeg meer kracht na een bijeenkomst van Bolsonaro met ambassadeurs in juli 2022, vlak voor de verkiezingen in het land. Tijdens die gelegenheid uitte de president opnieuw zijn twijfels over de elektronische stemmachines tegenover de diplomaten en benadrukte hij de noodzaak van "schone" en "transparante" verkiezingen.

In een verklaring na de ontmoeting met de ambassadeurs, die nu onderzocht wordt door het kieshof (TSE), verklaarden de VS dat ze er vertrouwen in hebben dat het Braziliaanse kiessysteem de wil van het volk zal weerspiegelen. "De Braziliaanse verkiezingen dienen als een model voor naties op het halfrond en in de wereld", zeiden ze. Volgens de Financial Times werden er andere versterkingen gestuurd, zoals de minister van Defensie Lloyd Austin, die tijdens zijn bezoek aan Brazilië verklaarde dat de strijdkrachten onder "sterke civiele controle" moeten staan; CIA-directeur William Burns, die de regering-Bolsonaro waarschuwde om zich niet met de verkiezingen te bemoeien; en generaal Laura Richardson, het hoofd van het Amerikaanse Southern Command.

Er bestond veel bezorgdheid over bijvoorbeeld de toenmalige commandant van de marine, admiraal Almir Garnier Santos, een van de meest loyale militairen aan Bolsonaro. De Verenigde Staten dreigden alle militaire overeenkomsten met Brazilië te verbreken als de strijdkrachten betrokken zouden raken bij de poging tot staatsgreep. Met de gunstige verkiezingsuitslag voor president Lula, de stilte van Bolsonaro en zijn reis naar de Verenigde Staten eind december, verminderden de spanningen.

Op 8 januari, toen aanhangers van Bolsonaro het Plein van de Drie Machten binnendrongen en openbare gebouwen vernielden terwijl ze om een staatsgreep schreeuwden, kwam de laatste zet: de president van de Verenigde Staten, Joe Biden, belde Lula en bemiddelde vervolgens een gezamenlijke verklaring met Mexico en Canada ten gunste van Brazilië.

Het Financial Times heeft een groot deel van de informatie bevestigd gekregen door Tom Shannon, een voormalig hooggeplaatste functionaris van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Shannon beschrijft de wrok van de Verenigde Staten jegens president Luiz Inácio Lula da Silva. "Het is alsof hij niet weet of niet wil erkennen wat wij hebben gedaan", zegt hij tegen het Financial Times. Volgens Amerikaanse regeringsfunctionarissen zou de steun van de VS aan de verkiezingen in Brazilië de regering van Lula meer in lijn moeten brengen met de belangen van het land.

Boosheid en teleurstelling

"Voor de regering-Biden zijn de betrekkingen verbeterd, maar er zijn wrijvingen met de nieuwe regering. Lula toont weinig erkenning voor de Amerikaanse campagne", vervolgt Shannon in het artikel van het Financial Times. Hij legt uit dat Lula's bezoek aan Washington in februari discreet was en slechts één dag duurde.

In april zorgde Lula echter voor "boosheid en teleurstelling" door gedurende drie dagen met een grote delegatie naar China te gaan en twee steden te bezoeken. "Tijdens die reis verwierp Lula de Amerikaanse sancties tegen Huawei, bekritiseerde hij de westerse militaire steun aan Oekraïne en steunde hij het initiatief van Peking voor alternatieven voor de dollar.

"Men begrijpt hier nu dat er meningsverschillen zijn", benadrukt de voormalige regeringsfunctionaris.

The Financial Times

Foto: Ricardo Stuckert/PR

Source: https://www.link2brazil.com/post/financial-times-lula-stelt-de-amerikanen-teleur