Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Geen rood tapijt

door Redactie



Geallieerden van president Lula voorzien het risico op een scenario van verhoogde politieke spanning door de terugkeer van Jair Bolsonaro, met het potentieel om de politieke scene in beweging te brengen. Men beveelt aan om het potentieel van de ex-president niet te onderschatten. Het gaat tenslotte om de terugkeer van de man "die feitelijk de leider is van de oppositie". Nauwe medewerkers van Lula vinden dan ook dat hij moet vermijden om het spel van zijn tegenstander te spelen.

Zij vinden dat de president zich niet meer mag opstellen als tegenstander, en dit overlaten aan leiders zoals zijn partijvoorzitster Gleisi Hoffmann. Tot nog toe maakte het deel uit van de strategie en discussies in het Palácio do Planalto om te herinneren aan de lopende gerechtelijke acties tegen Bolsonaro, maar wel voorzichtig om geen eigen ruiten in te gooien.

PT-leiders menen dat ze op dit moment goede argumenten hebben tegen het bolsonarisme, zoals de kwestie van de Saoedi-Arabische juwelen, door geallieerden beschouwd als de beste munitie. Maar men beseft ook de beschuldigingen die van de andere kant komen: een impasse in de economie, de verlamming van de regering, de moeilijkheid om er strategische projecten door te krijgen, en aanklachten tegen sommige ministers. Juscelino Filho, minister van Communicatie is daar een voorbeeld van. De zaak rondom de betalingen met overheidsgeld voor een deelname aan een veiling van paarden, en verdachte aanwervingen in zijn kabinet, vormen voldoende stof opdat Bolsonaro het anti-petisme weer laat opflakkeren, zoals hij eerder deed en erin slaagde om verkozen te worden.

Ondanks de speculaties lijkt de PT niet bezorgd omtrent een eventuele arrestatie van Bolsonaro op dit moment. Volgens columniste Bela Megale (O Globo) kwam het thema wel ter sprake op een vergadering van de federale politie en de veiligheid van het federaal district. Toch blijven de woordvoerders van Lula opmerkzaam met betrekking tot de aankomst van de ex-president, voorzien voor donderdagmorgen. Iedereen denkt dat Bolsonaro er alles zal aan doen opdat er een ruim publiek hem staat op te wachten, maar wel met de nodige voorzichtigheid zodat acties om hem te steunen niet uitlopen op vandalisme. Dat zou op zich gretig gebruikt worden door de petistas, in zijn nadeel.

Vloekpartij

Hoezeer de ex-kapitein ook zou willen dat er een rood tapijt uitgerold wordt door zijn aanhangers, kan hij dat wel schudden. Hij werd er al over ingelicht dat de regering van het federaal district het plein "Praça dos Três Poderes" laat afsluiten, alsmede de omgeving van de luchthaven van Brasília. Geallieerden van Bolsonaro kregen te horen dat hier niet over onderhandeld kan worden. Echter, wat hem nog het meest irriteerde, was de informatie dat hij de luchthaven niet via de hoofdingang kon verlaten, maar wel via een zij-uitgang, hetgeen hij beschouwt als een vernedering. Volgens geruchten leverde dat alvast een stevige vloekpartij op waarbij Flávio Dino, minister van Justitie, en de PT naar de hel werden gewenst.

Het secretariaat voor Veiligheid van het federaal district schat dat er mogelijk 5.000 tot 10.000 mensen kunnen aanwezig zijn om hun "mito" te onthalen, gebaseerd op een analyse van berichten bij de sociale media.

Hij zal ook niet onmiddellijk naar huis kunnen. Echtgenote Michelle liet weten dat ze geen samenscholingen en tumult wenst aan het condominium waar het echtpaar gaat wonen. Daarom zal hij eerst meegenomen naar de zetel van zijn partij (PL) voor een receptie. Het is niet bekend of daar een rood tapijt uitgerold wordt.

UOL Notícias - Veja - O Globo

Foto: Carolina Antunes/PR

Source: https://www.link2brazil.com/post/geen-rood-tapijt