Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Het argument van de autoriteit

door Redactie



"De autoriteit van een argument legt meer gewicht in de schaal dan het argument van een autoriteit"

Roberto Campos Neto liet deze spreuk inkaderen en ophangen in de zaal van het comité voor monetaire politiek (Copom), bij de Centrale Bank. Wie uitleg vraagt krijgt te horen: "Ik geef er de voorkeur aan om invloed uit te oefenen door kennis, niet door dwang".

Dit werkte niet voor 'primeira dama' Janja die tegen stafchef Rui Costa opbotste toen ze kwam aandraven met het idee op een nieuwe tafel te kopen voor de presidentiële residentie Palácio da Alvorada, t.w.v. R$ 200.000 (€ 37.000).

De first lady werkt in een kantoor, dichtbij het kabinet van Lula in het Palácio do Planalto, maar het gebrek aan formalisering van de rol van haar kantoor belemmert de ontwikkeling van openbaar beleid. Zij is hiervoor afhankelijk van de stafchef.

Het argument van de stafchef om deze en andere aankopen te weigeren is dat dergelijke peperdure meubelen de regering in een kwaad daglicht kunnen stellen. Janja verrechtvaardigt de aankoop van dure meubelen door te stellen dat ze tot het officiële patrimonium van het Palácio da Alvorada zullen behoren. Zo slaagde ze er toch al in om een nieuwe sofa te kopen van R$ 65.000 en een bed van R$ 42.000.

Sinds het begin van de regering in januari maakte Janja duidelijk dat zij de rol van de 'primeira dama' wilde hertekenen. Maar tot nog toe lukt dat niet zo goed en doen geruchten de ronde dat er regelmatig botsingen zijn, niet in het minst met de stafchef die de structuur van haar "Kabinet voor Strategische Onderwerpen en Openbare Politiek" moet formaliseren.

Janja wekte ook de irritatie op van geallieerden omwille van haar reactie op een Quaest peiling die uitwees dat zij populairder was dan Michelle Bolsonaro, haar voorgangster. Volgens UOL Notícias zou ze gezegd hebben, na de botsing met Rui Costa, dat "zij populairder is dan vele ministers", Costa hierbij insluitend.

Haar eigen nauwe medewerkers wijten het gekibbel binnen eigen kringen aan het feit dat sommigen er voor vrezen dat de president haar op een dag aanwijst als zijn opvolgster. Diezelfde medewerkers zeggen echter dat de kans hiervoor "zero" is, tenminste totnogtoe.

Het ganse verhaal, gepubliceerd bij UOL, wordt door velen op de sociale media afgedaan als roddels, maar niet door de oppositie die rijkelijk profiteert van dergelijk nieuws en steevast op zoek is naar iets wat Lula in een kwaad daglicht kan stellen. De affaire rond ex-senator Jorge Viana (PT) is hiervan niet alleen een voorbeeld, maar ook munitie bij de zoektocht naar onregelmatigheden bij een of ander overheidsorgaan of een van de vele (37!) ministeries die noch Lula, noch zijn stafchef volledig kunnen controleren. Dergelijk nieuws haalt niet alleen de sociale media, maar verschijnt ook onder grote koppen in belangrijke kranten.



V.l.n.r.: Minister van Landbouw Carlos Fávaro, president Lula en Jorge Viana (Apex-Brasil).

Viana ging zover om de statuten van Apex-Brasil (Agência de Promoção de Exportações do Brasil) te wijzigen in zijn voordeel, dit om te kunnen aanblijven als hoofd van dit agentschap, met een salaris van R$ 65.000 per maand. Die statuten eisten voordien dat de voorzitter van het agentschap vloeiend Engels spreekt. Die eis werd verwijderd.

De ex-senator vertrok al eerder naar China waar hij de Braziliaanse landbouw koppelde aan de ontbossing. Senator Zequinha Marinho (PL) reageerde boos: "Zou een groot bedrijf dat aan export doet, zich zo gedragen? Ik weet zeker van niet. Apex is het bureau dat Brazilië en Braziliaanse producten in het buitenland promoot. We hebben gekwalificeerde mensen nodig die zich inzetten voor het land. Naar China gaan om de Braziliaanse agro te bekritiseren en het statuut in ons eigen voordeel te veranderen, zal ons niet vooruit helpen, integendeel".

Anderen bekritiseren de "hypocrisie" en het "cliëntisme" van president Lula, die Viana in januari op de post benoemde. Een voorganger was de eerste die ontslagen werd onder de regering Bolsonaro omdat hij het Engels niet machtig was.

“Wat voor de één geldt, moet ook voor de ander gelden. Als de kandidaat van Jair Bolsonaro destijds werd verwijderd omdat hij geen Engels sprak in een functie waarin vloeiendheid van de taal een vereiste is, is de wijziging van het Apex-statuut ten voordele van Jorge Viana een duidelijke demonstratie van hypocrisie en cliëntelisme", zei de senator Alan Rick (União Brasil).

Raadgevers van Jorge Viana geven toe dat hij de Engelse taal niet beheerst: "Hij spreekt Engels, maar niet genoeg om een redevoering te houden". Diezelfde raadgevers zeggen dat zijn benoeming "het agentschap verbetert" omwille van zijn "vermogen tot dialoog" (zolang die niet in het Engels gevoerd wordt).

Uiteindelijk is het de president van de republiek die moet oordelen of een genomineerde voldoet aan de vereisten van een functie. Maar al te vaak volstaat het om lid te zijn van dezelfde partij, een argument van de autoriteit, later zorgend voor kritiek die men had kunnen vermijden.

UOL Notícias - Estadão

Foto's: Twitter - Ricardo Stuckert

Source: https://www.link2brazil.com/post/het-argument-van-de-autoriteit