Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Het ijzer smeden als het heet is

door Redactie



Eerst zegt Lula dat hij eraan enkel aan dacht om Moro te kl*ten toen hij nog in de cel zat van de federale politie in Curitiba. Een dag later voert de federale politie (PF) de operatie "Sequaz" uit om leden van de misdaadorganisatie PCC (Primeiro Comanda da Capital) op te pakken die plannen maakten om autoriteiten om te brengen. Sérgio Moro was een van hun doelwitten. Dit alles volstaat voor extreemrechts om een foute conclusie te trekken, ook al is het duidelijk dat de uitspraak van Lula niets te maken heeft met het andere verhaal. Het bolsonarisme spreekt al over een impeachment.

De context waarin Lula zijn uitspraak deed, werd hier al uitgelegd. Het ging over wraakgevoelens, rancune, niet echt verstandig voor een president die velen beschouwen als een groots staatsman, maar er kan begrip voor opgebracht worden. De bedreiging aan het adres van Moro, zijn echtgenote en familie, samen met vele anderen, kwam uit een andere hoek.



Operatie Sequaz

De federale politie arresteerde tot nog toe negen verdachten, deel uitmakend van een criminele organisatie (PCC) die van plan waren om overheidsambtenaren en autoriteiten aan te vallen, met inbegrip van ontvoeringen, afpersing en moord.

Moro vormde een van hun mikpunten omdat hij, toen hij minister van Justitie was (in de regering Bolsonaro), zware misdadigers liet overbrengen naar federale strafinstellingen.

Volgens de PF waren de betrokkenen actief in São Paulo, Paraná, Rondônia, Mato Grosso do Sul en in het Federaal District. Hun onderzoek wees uit dat er gelijktijdige acties gepland werden in deze vijf regio's.

De plannen voor moord en afpersing door middel van ontvoering hadden verschillende doelwitten: niet alleen Moro, maar ook de aanklager van het openbare ministerie van São Paulo, Lincoln Gakya, naast autoriteiten van het penitentiaire systeem en leden van de politie van verschillende staten. Volgens het portaal UOL investeerde de PCC bijna R$ 3 miljoen in de voorbereiding van de acties.

Het ganse verhaal werd vandaag uitvoerig gebruikt door het Bolsonaro-kamp om er een versie van te maken die hen voorstelt als een slachtoffer van links, waarschijnlijk met de achterliggende gedachte 'we moeten het ijzer smeden als het heet is'. De ex-president twitterde: "In 2002 Celso Daniel, in 2018 Jair Bolsonaro en nu Sérgio Moro. Dit alles kan geen toeval zijn. De absolute macht tegen eender welke prijs, was altijd al het objectief van links. Onze solidariteit aan Sérgio Moro, Lincoln Gakiya en families. De CPMI (gemengd parlementair onderzoek, m.b.t. 8 januari) spookt boven het hoofd van de vijanden van de democratie".



Justitie minister Flávio Dino (foto) ontkende eender welke relatie tussen de uitspraak van Lula van gisteren, waarin hij te kennen gaf zich te willen wreken op Sérgio Moro, en de operatie van de PF die een criminele organisatie opruimde die van plan was om aanvallen te plegen op diverse autoriteiten, inclusief op de ex-magistraat en zijn familie:

"Het is evident dat het ene niet aan het andere kan gelinkt worden omdat het onderzoek van de PF al weken bezig is, op basis van feiten die maanden geleden al werden vastgesteld. Zoals ik al zei, zijn er onverantwoordelijke mensen die, in een poging om aan hun eigen verantwoordelijkheid te ontsnappen, helaas proberen het Braziliaanse politieke debat in de modder te drijven. En dat accepteren we niet. Want wat president Lula deed, doet en zal doen, wat ik doe en zal doen, is technische en politieke kritiek geven op dit heerschap die magistraat was en nu senator, zoals hij ook met ons doet”, voegde hij eraan toe. Wat wij deden, was enkel de wet naleven en het leven van onze tegenstander beschermen".

Het werd al eerder gezegd: Brazilië is geen land voor doetjes.

Foto's: Reproductie YouTube - Fotos Públicas - Tom Costa / MJSP - Isac Nóbrega - Ricardo Stuckert/PR

Source: https://www.link2brazil.com/post/het-ijzer-smeden-als-het-heet-is