Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: borsjea, Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Leuk vertier op komst

door Redactie



De regering Lula gaat proberen om het aangekondigde parlementair onderzoek (in dit geval een CPI mista*) over de aanval van bolsonaristen op de democratie van 8 januari, onder eigen controle te houden.

Tot nog toe deed Lula's basis alle moeite om die commisie tegen te houden, maar het eerste ontslag van een minister van de regering (Gonçalves Dias, hoofd van het GSI - Kabinet voor Institutionele Veiligheid) nadat er opnames in de pers verschenen waarbij hij te zien is, wandelend door het Palácio do Planalto in de namiddag van 8 januari, zonder een strobreed in de weg te leggen van de indringers, deed hen van gedacht veranderen. De commissie werd onvermijdelijk en de regering besloot dan maar om mee te doen.

Volgens de berekeningen van de regering zou hun basis recht hebben op 21 van de 32 zetels in de commissie, waarvan 11 in de Senaat en 10 in de Kamer. Om dat te verwezenlijken moet er onderhandeld worden met het blok van Kamervoorzitter Arthur Lira, naast het overtuigen van de partij Republicanos, een andere blok in het centrum. Het gaat er allemaal om het zoeken naar afgevaardigden die dichter bij de regering staan dan bij de oppositie. Verder is vooral de keuze van de rapporteur en voorzitter van de commissie belangrijk. Indien de rapporteur uit de Kamer komt, dan gaat de zetel van de voorzitter naar een senator. De regering liet alvast het oog vallen op senatoren Renan Calheiros en Omar Aziz. Beiden hadden een belangrijke rol in de CPI Pandemia die de aanpak van de regering (Bolsonaro) tegen covid-19 onderzocht.

Meestal is het de regering die het meeste vuurkracht heeft in een parlementaire onderzoekscommissie, tenminste als ze weten hoe dat overwicht te benutten. Maar dat volstaat niet. Bolsonaro gebruikte zijn macht om de oprichting van de CPI Pandemia te verhinderen, maar dat lukte niet. Hij gebruikte die ook om niet slechter uit de bus te komen, en ook dat lukte niet. Het ging niet over een gebrek aan bekwaamheid, de zaak was gewoon slecht. Bolsonaro maakte grove fouten in de strijd tegen het virus.

Het motief van de regering Lula is positief voor hen, dat van de oppositie negatief. De staatsgreep was bedoeld om een ​​gekozen president omver te werpen. De oppositie wil de regering de schuld geven van een staatsgreep die, indien succesvol, zou leiden tot een dictatuur, een absurde opdracht die niet goed kan aflopen. Een onderzoekscommissie om te onderzoeken wat reeds uitvoerig werd onderzocht door allerlei instanties is misschien overbodig. De resultaten van al die onderzoeken wijzen blijkbaar allemaal in dezelfde richting.

Indien de regering erin slaagt om een meerderheid te vormen in deze CPI, dan zal die zich ongetwijfeld keren tegen dat deel van de oppositie die de poging tot staatsgreep aanmoedigde, financierde en steunde, zich nu voordoende als onschuldig en enkel wil dat alles opgeklaard wordt. Hierbij kunnen ook Bolsonaro en zoon Carlos opgeroepen worden om te getuigen. Het was immers Bolsonaro die het kiessysteem aanklaagde, zelfs nadat het Parlement weigerde om afgedrukte stembiljetten terug in te voeren.

Carlos stond aan het commando van het zogenaamde haatkabinet dat vanuit het Palácio do Planalte nepnieuws verspreidde in het voordeel van zijn vader.

Ook generaal Augusto Heleno (toenmalig hoofd van het GSI) kan opgeroepen worden. Er ligt heel zeker een lijst vragen op hem te wachten, en dat geldt ook voor generaal Júlio César Arruda, de toenmalige bevelhebber van het leger. En dan is er ook nog Anderson Torres, ex-minister van Justitie, nu achter de tralies. Zonet lekte uit dat hij een rapport liet opmaken van de regio's in het noordoosten waar het meest op Lula gestemd werd. Op de dag van de tweede stemronde werden die kiezers tegengehouden door wegcontroles van de federale wegenpolitie zodat ze niet tijdig in het stemlokaal raakten.

De oppositie is vooral op zoek naar mogelijke infiltranten van links die het vuur aan de lont staken opdat de invasie van de drie overheidsgebouwen kon gebeuren, een erg moeilijke opdracht. Deze CPI kan mogelijk de bananenschil zijn waarop de oppositie uitglijdt.

In ieder geval wordt het weer een "leuk vertier" voor de kijkers die het allemaal live kunnen volgen, en met genoegen zien hoe de politici elkaar proberen af te maken.

*CPI mista: gemengde en tijdelijke commissie opgericht op verzoek van ten minste een derde van de leden van elk Huis van het Nationaal Congres, bestemd om gedurende een bepaalde periode een vaststaand feit te onderzoeken, met bevoegdheden die specifiek zijn voor de gerechtelijke autoriteiten, naast andere voorzien in de reglementen van Kamer en Senaat.

Foto boven: Ex-commandant van de militaire politie in het federaal district, Jorge Eduardo Naime, zegt dat de indringers van de overheidsgebouwen beschermd werden door het leger, bij zijn getuigenis voor de onderzoekscommissie van het federaal district, over de inval van 8 januari. Fotos Públicas - Rinaldo Morelli/CLDF

Source: https://www.link2brazil.com/post/leuk-vertier-op-komst