Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Lula voelt zich bedrogen

door Redactie"Lula voelt zich bedrogen door Marina na een beslissing van Ibama, zo zeggen regeringswoordvoerders", een van de krantenkoppen van de Folha de São Paulo, vandaag 25 mei, met de ondertitel "De president zou vooraf niet ingelicht zijn over het besluit van Ibama waardoor Petrobras geen toelating krijgt om naar olie te zoeken in het bassin van de 'Foz de Amazonas' (monding van de Amazonas rivier)".

Lula verwachtte dat Milieu minister Marina Silva hem vooraf zou inlichten over de beslissing, zodat hij aan een politieke oplossing kon werken via het ministerie van Mijnen en Energie. Deze informatie werd bevestigd door leden van het ministerie van Milieu, de arbeiderspartij PT en de directie van Petrobras.

Marina blijft volhouden dat het om een "technische" beslissing gaat, en dus niet onderhevig aan politieke inmenging. Het besluit werd op 17 mei gepubliceerd, toen Lula in Japan was, uitgenodigd dor de G7.Het gebied waar Petrobras naar olie wil zoeken, aan de monding van de Amazonas rivier.

Stafchef Rui Costa en minister van Mijnen en Energie Alexandre Silveira, moesten wachten op zijn terugkomst om een poging te doen om de situatie om te keren. Dat verhoogde de politieke prijs van bemiddeling met het milieu, en uiteindelijk kwam Marina "in de hete olie terecht".

Costa doet nu een poging om een akkoord af te sluiten tussen beide ministeries en Ibama, dat door Lula zou ondertekend worden. Petrobras wil deze week nog in beroep gaan, maar directeur Jean Paul Prates heeft zich voorgenomen om neutraal te blijven in deze politieke strijd. Woordvoers van Ibama zeggen dat er weinig ruimte is voor onderhandelingen, en dat bleek ook zo na een samenkomst op dinsdag 23 mei. Een dag later werd de MP 1.154 (voorlopige maatregel) goedgekeurd door een gemengde commissie van het Parlement, met een vermindering van de bevoegdheden van het ministerie van Milieu.

De opeenvolgende gebeurtenissen werden door het ministerie gezien als een gecombineerd spelletje om de naam van Marina Silva in twijfel te trekken. Zij wordt door geallieerden van de president gezien als een obstakel voor de projecten van de regering.

Ook Sônia Guajajara, minister van de inheemse bevolking, is teleurgesteld door de vermindering van de bevoegdheden van haar ministerie: "Ik kan niet ontkennen dat er inderdaad een zekere frustratie bestaat, vooral omdat president Lula een toezegging deed. Hij beloofde een ministerie, en dat kwam er. Hij nam een sterke positie in met betrekking tot de inheemse volkeren, en de hervatting van het afbakenen van territoria. Ik besef dat de basis van de landbouwbasis in het Parlement erg sterk staat".

Die basis stelde voor dat de afbakening van land de verantwoordelijkheid is van het Ministerie van Justitie, waarbij het Ministerie van Inheemse Volkeren alleen verantwoordelijk blijft voor de verdediging, het exclusieve vruchtgebruik en het beheer van land en territoria. Sônia: "Ik denk dat zoals het tot nog toe was, de inheemse volkeren beter beschermd waren. Nu mogen we niet meer beslissen, niet meer deelnemen aan het ritueel van de afbakening van onze gronden".

Wie voelt zich nu eigenlijk bedrogen?

Geprezen schrijfster en journaliste Eliane Brum schreef een bijzonder scherp artikel over dit alles voor het milieuportaal Sumaúma, met als titel:

"Indien Lula het milieu opoffert, dan is het afgelopen met zijn regering", gevolgd door "Onder zwaar vuur van een roofzuchtig parlement en eigen vuur van figuren zoals de leider van de regering, ondergaat Marina Silva en haar ministerie hun eerste grote aanval. Maar het gaat niet om Marina, maar wel over onze kinderen en over de planeet waarop wij wonen".

Brum gaat hard tekeer en aarzelt niet om te schrijven dat de Lula-administratie zich transformeert tot een replay van de 'fascistische Bolsonaro regering': "De Braziliaanse bevolking verkoos president Lula, maar het lijkt erop dat het Congres een replay wil van de Bolsonaro administratie". Ze wijst er ook op dat Braziliaanse biomen, gekend als de Amazon, de Cerrado, Pantanal, het Atlantische regenwoud, de Caatinga en de Pampa geen tweede 'jagers regering' zullen overleven.

"En als deze enclaves van de natuur het niet overleven, is het zelfs voorbij voor de grote agrobusinessbelangen, want zonder regen is er geen geen productie, geen export, geen winst. En dit is niet overdreven. Het is wat door de hoogste wetenschap werd aangetoond. Begrijp dit: we hebben de limiet bereikt en deze kan niet verder worden gepusht".

Het artikel is warm aanbevolen lectuur en is ook in het Engels beschikbaar, via deze link.

Foto boven: Marina Silva, Lula en Sônia Guajajara. Ricardo Stuckert/PR

Source: https://www.link2brazil.com/post/lula-voelt-zich-bedrogen