Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha, Dilma

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Marco temporal: nieuwe nederlaag voor Lula

door Redactie



De Kamer van Volksvertegenwoordigers keurde gisteren het wetsvoorstel "Marco Temporal" (PL 490) goed, een nieuwe overwinning voor de rurale basis in het parlement, maar ook een nieuwe nederlaag voor de regering Lula.

De tekst werd goedgekeurd met 283 tegen 155 stemmen, ondanks de kritiek van het parlementaire front van de inheemse bevolking (foto) en protesten in Brasília en andere steden. De afgevaardigden wezen ook wijzigingen af in de tekst die nu naar de Senaat gaat, en nog kan terugkeren naar de Kamer vooraleer Lula zijn handtekening plaatst (of zijn veto stelt).

De inheemse bevolking is tegen het idee en beweert dat ze volgens de grondwet recht hebben op hun oorspronkelijke territoria, niet beperkt tot een bepaalde datum. Hun parlementaire front deed pogingen om de rapporteur, Arthur Maia (União Brasil) te overtuigen om wijzigingen aan te brengen, maar hij wees die af.

Het criterium "Marca Temporal" zegt dat de inheemse bevolking enkel aanspraak kan maken over het land dat reeds door hen bezet werd vóór de datum van inwerkingtreding van de grondwet van 1988, opgemaakt na het einde van de militaire dictatuur.

Het hooggerechtshof STF zit al langer met deze kwestie in de maag en schuift ze al sinds vorig jaar met de buik vooruit. De snelle afhandeling in de Kamer is een strategie van Kamervoorzitter Arthur Lira om het oordeel van de opperrechters te anticiperen. Voorzitster Rosa Weber zette het oordeel nu op de agenda van woensdag 7 juni. De tendens bestaat erin dat de stelling wordt weerlegd.

Hoe het ook zij, de stemming is een nieuwe en belangrijke nederlaag voor de regering, en toont nog maar eens aan dat de politieke articulatie schromelijk onderschat wordt. Voormalige presidenten als Dilma Rousseff en Fernando Collor konden aan de lijve ondervinden tot wat dit kan leiden.

De blunder van Lula door de ontvangst van Nicolás Maduro via het "rode tapijt" en de openlijke verdediging van zijn "companheiro" (kameraad) kwam ook hard aan bij de parlementariërs die, zelfs als ze dat wensen, op veel moeilijkheden botsen wanneer zij de president willen spreken. Lula gebruikt geen smartphone en wie hem wil spreken moet langs nauwe medewerkers als (audiovisuele secretaris) Ricardo Stuckert, kabinetchef Marco Aurélio Santana Ribeiro, of via Valmir Moraes, al jaren de persoonlijke veiligheid van Lula.

Lula werd al aanbevolen om een direct kanaal te openen, tenminste voor de voorzitters van Kamer en Senaat, alsook om periodieke vergaderingen te houden met partijleiders.

Marco Temporal

De afbakening van inheemse gronden is een recht dat wordt gegarandeerd door de federale grondwet van 1988, die voor inheemse volkeren het zogenaamde “oorspronkelijke recht” op hun voorouderlijk land vastlegt. Dit betekent dat zij door de wet worden beschouwd als de eerste en natuurlijke eigenaren van dit gebied, en het is de plicht van de staat om alle gronden af ​​te bakenen die oorspronkelijk door deze volkeren werden bezet.

Wie is voor en wie is tegen de thesis?

Volgens het Instituut ISA, een niet-gouvernementele organisatie, wordt de thesis van het ‘marco temporal’ door de federale overheid gebruikt om de demarcaties te stoppen en is het opgenomen in anti-inheemse wetgevingsvoorstellen. Voorstanders van de inheemse bevolking vrezen dat reeds gemaakte landafbakeningen zullen worden ingetrokken als de STF het tijdsbestek valideert. Landeigenaars daarentegen stellen dat rechtszekerheid moet worden gegarandeerd en wijzen op het risico van onteigening als de thesis wordt afgewezen. Op dit moment bestaan er 488 geregulariseerde reservaten, 12,2% van het nationale territorium.

Source: https://www.link2brazil.com/post/marco-temporal-nieuwe-nederlaag-voor-lula