Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Dilma, Progresso

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Mercosur: Lula wipt even over naar Argentinië

door Redactie



President Luiz Inácio Lula da Silva vertrekt vandaag naar Puerto Iguazú, Argentinië, waar hij deelneemt aan de Top van de Mercosur. Tijdens deze bijeenkomst zal Brazilië het tijdelijke voorzitterschap van het blok voor de komende zes maanden op zich nemen.

In deze periode zal de Braziliaanse regering samen met andere leden van de groep pleiten voor de "herafstemming" van het proces van regionale integratie, dat volgens Lula in voorgaande jaren uiteenviel door leiders die geen "waarde hechtten aan de Mercosur die het verdient".

Deze richtlijn betekent in de praktijk ook een intensivering van de dialoog met andere Zuid-Amerikaanse landen en zelfs het aantrekken van nieuwe leden voor het blok. Hierbij heeft Brazilië al aangegeven dat de herintegratie van Venezuela in de Mercosur een aandachtspunt is, maar dat dit onderwerp niet zal worden besproken tijdens de Top in Puerto Iguazú.

De regering is zich ervan bewust dat Venezuela eerst interne problemen moet oplossen, zoals het houden van transparante verkiezingen en het respecteren van de mensenrechten, vooraleer de herintegratie kan plaatsvinden.

Naast het bevorderen van economische samenwerking, wil Brazilië de Mercosur een grotere "sociale" relevantie geven. Er zullen geen nieuwe akkoorden of verdragen worden ondertekend tijdens het evenement, maar er worden gezamenlijke verklaringen verwacht over onderwerpen als technologie, jeugd, ouderen, gezonde voeding en gendergeweld. Ook zal er worden benadrukt dat vrouwen meer betrokken moeten worden bij de politiek.

Brazilië zal ook focussen op het sluiten van een akkoord met de Europese Unie, waarbij met name de milieu-eisen en handelssancties voor landen in de Amazone-regio voor discussie zorgen.

De regering Lula staat bekend om haar ambitieuze externe agenda en zal onderhandelen met andere partners, waaronder Singapore en een Europees conglomeraat buiten de EU, als strategische doelen.

CNN Brasil

Illustratie: Reproductie

Source: https://www.link2brazil.com/post/mercosur-lula-wipt-even-over-naar-argentini%C3%AB