Aanmelden:


Statistieken

Wie is er online:
Geregistreerde gebruikers: Cunha

Aantal leden 522
Ons nieuwste lid is Simon Veldman

Blog

Link2Brazil Moro en het zwaard van Damocles

door Redactie



Het Lava Jato onderzoek, eens het paradepaard van de strijd tegen corruptie in Brazilië, is (al lang) dood en begraven. Procureur Deltan Dallagnol is, tenminste op politiek vlak, een lijk. Hij verloor zijn mandaat als volksvertegenwoordiger voor de staat Paraná en loopt bovendien het risico om vervolgd te worden voor laster: hij beschuldigde minister Benedito Gonçalves - van het kieshof TSE - ervan dat hij door deze veroordeeld werd omdat die ambities heeft om een zetel te bemachtigen bij het hooggerechtshof Supremo Tribunal Federal.

De cirkel wordt ook gesloten rondom Sérgio Moro, de partner van Dallagnol die de hoofdrol speelde in het Lava Jato onderzoek. Moro werd verkozen als senator. Het onderzoek werd ten grave gedragen in de eerste helft van de ambtstermijn van Jair Bolsonaro (die beweerde dat er in zijn regering geen corruptie bestond...). Moro bevindt zich nu als het ware in een afdeling intensieve zorgen, waar apparaten ontbreken om hem in leven te houden, dit om een metafoor te gebruiken. Het lijkt erop dat zijn einde slechts een kwestie van tijd is.

President Lula, slachtoffer van beiden, ziet het met belangstelling aan. Zoals het er nu uitziet, namen Dallagnol en Moro een loopje met de wet om hem te kunnen veroordelen, waardoor Lula 580 dagen in de cel doorbracht. Het hooggerechtshof werd wakker, annuleerde het oordeel en besloot dat Sérgio Moro geen onpartijdige rechter was. En toen werd Lula opnieuw verkozen. Wraak is honing in de mond, maar vergif in het hart. Maar dat is precies wat gedaan wordt door iedereen die een rekening te vereffenen heeft met Moro en Dallagnol.



Het is nog niet zolang geleden dat Moro afgebeeld werd als Superman op de sociale media. Er werd ook een reuze opblaasbare pop gemaakt, gebruikt door manifestanten tegen corruptie.

Rechter Eduardo Appio, de opvolger van Moro in het Lava Jato onderzoek, werd verwijderd omdat er een audio opname opdook waarin hij bedreigingen uitte tegen de federale 'desembargador' Marcelo Malucelli. De audio werd door Sérgio Moro doorgestuurd naar het "Tribunal Regional Federal" in Porto Alegre. Echter, een onderzoek door experten wees uit dat het niet ging om de stem van Appio. Die zal naar alle waarschijnlijkheid terug zijn ambt mogen uitvoeren.

Wat is de achtergrond van dat verhaal?

Toen Moro zijn toga opborg om minister te worden van Bolsonaro, werd hij vervangen door rechter Gabriela Hardt. Die beperkte zich tot het volgen van Moro's stappen en ging zover om teksten te kopiëren van veroordelingen van haar voorganger. Hardt stapte op, en werd vervangen door Appio, tot afgrijzen van Moro.

Vervolgens...

... verklaarde Hardt zich onbevoegd om te oordelen over zakenman Tony Garcia, die verklaarde in een recent interview dat hij door Moro gebruikt werd als een "geïnfiltreerde agent" om vijanden en politieke tegenstrevers te benadelen. Garcia relateerde dit in 2021 aan Hardt die de getuigenis archiveerde.

CNN Brasil kwam vervolgens op de proppen met andere audio's, van dierenarts Ailton Silva, die in 2014 in de cel zat van de federale politie in Curitiba, het lokaal waar de eerste corruptieplegers van het Lava Jato onderzoek opgesloten werden. Het was Ailton die 'doleiro' Alberto Youssef waarschuwde over een verborgen microfoon in zijn cel. Silva zei dat hij zelf gezien had hoe de cellen voorbereid werden voor de komst van de gevangenen. Hij getuigde dit later bij de federale politie, maar werd gedwongen om zijn versie aan te passen. Hij is bereid om opnieuw te getuigen, maar enkel als het STF naar hem wil luisteren. De audio's zijn in het bezit van minister Dias Toffoli.

Als dit allemaal waar is, hangt het zwaard van Damocles boven het hoofd van Sérgio Moro en Deltan Dallagnol (die al een flinke tik moest incasseren).

De PL (Partido Liberal), de partij van Bolsonaro, diende reeds een verzoek in bij het gerecht om Moro te ontzetten uit zijn ambt.

CNN Brasil - Brasil247 - Metrópoles

Foto's: YouTube - Marcos Corrêa/PR - Twitter

Source: https://www.link2brazil.com/post/moro-en-het-zwaard-van-damocles